2017. március 11, 21:46:06

Dunkerque

Hali!

Végre van egy kicsi szabadidÅ‘m,így sikerült végre bemásolnom.Bocsánat,hogy ennyit késtem vele,de rengeteget kellett tanulnom.Nem biztos,hogy ez a legjobb szöveg,ami olvasható Dunkerque-rÅ‘l,de remélem olvasható a szöveg,így elÅ‘re pedig elnézést kérek az esetleges szóismétlésekért és helyesírási hibákért.

 

A dunkerque-i csata

(1940. május 26.-június 4.)

 

A Dunkerque-nél lezajlott csata a második világháború egyik legjelentÅ‘sebb csatája volt,mely német gyÅ‘zelemmel végzÅ‘dött.A csata része volt a Dynamo hadművelet (330 000 katona kimenekítése) is.A francia és brit csapatok nagy veszteségeket szenvedtek,több tízezer volt a halottak száma,és miután a németek 1940. június 4-én elfoglalták Dunkerque-et,több mint 30 ezer katona került hadifogságba,Franciaország pedig teljesen kiszolgáltatottá vált.

1940. május 10-én a német hadsereg megjelent Belgium és Luxemburg  területén,majd Hollandiát is elfoglalta,ezzel szemben a francia és brit hadsereg Belgium nyugati részébe vonult.Arras mellett május 20-án a németek  megtámadták a felállított brit és francia védekezÅ‘ állásokat.Május 22-én Calais,majd május 24-én már Dunkerque területén jelentek meg,ekkor viszont tisztázatlan okokból Hitler leállította a német haderÅ‘k elÅ‘renyomulását,és a brit hadsereg megmenekült a teljes megsemmisítés alól.

Képtalálat a következÅ‘re: „dunkerque csata”

1940. május 24-én a Brit Expedíciós hadsereg parancsnoka elrendelte a brit katonák kimenekítését Franciaországból.A kimenekítésre váró brit hadseregnek terv szerint a Dunkerque melletti partszakaszon kellett várnia.A katonák kimenekítése,vagyis a Dynamo hadművelet 1940. május 27-én kezdÅ‘dött el.Nagy-Britanniának szüksége volt a teljes hadiflotta mozgósítására,ezek mellett még pár halászhajót és más kisebb méretű hajót is bevetettek.Összesen 330 000 katonát menekítettek ki.Május 28-án a német hadsereg parancsot kapott az ellenfél hadseregének megsemmisítésére.Minden,amit a brit hadsereg hátrahagyott a németek kezére jutott.1940. június 4-én a németek elfoglalták Dunkerque-et,és a védekezÅ‘ sereg ottmaradt több,mint 35 000 tagja megadta magát.

Bár Franciaország nagy veszteségeket szenvedett,a németek a gyÅ‘zelem ellenére idÅ‘t vesztettek,és a brit hadsereg rövid idÅ‘n belül a kimenekített katonákból újabb erÅ‘s hadsereget kovácsolt,amivel aztán kiűzték a németeket Franciaország,Hollandia,Luxemburg és Belgium területérÅ‘l is.

 

Ha esetleg elolvastátok,és nem lett olyan unalmas,hogy már azonnal az elsÅ‘ bekezdés után eluntátok magatokat,akkor örülnék a véleményeteknek,hogy milyen lett,esetleg,ha valami nem érthetÅ‘,nyugodtan kérdezhettek.Így utólag pedig köszönöm,hogy elolvastátok!

Tagek:
2017. március 11, 22:16:24
Wow