A nyári hőség bizony kedvenceinket is jócskán megviseli, sőt, a cicák nálunk sokkal nehezebben viselik a forróságot. Ilyenkor nagyon fontos, hogy – amennyiben kijárós macskáról van szó – mindig legyen egy árnyékos zug, ahová húzódhat a tűző nap elől.

Friss ivóvíz! Ügyeljünk arra, hogy (kertben és lakásban egyaránt) friss ivóvize mindig legyen a cicának. Akadályozzuk meg a gyors elpárolgást azzal, hogy nagyobb itatót teszünk ki. Jó, ha tudjuk: a tűző napon a macskák is leéghetnek! Természetesen azokon a helyeken, amelyeket nem takar a bunda: leéghet a cica füle, orra, és a tappancsa is. Ha hajlamos erre kedvencünk, akkor a kényes helyeket bekenhetjük fényvédővel – erre azért ritkán lesz szükség.

Hűtés: Annál jobb ötlet lehet a nagy hőségben végigsimítani a bundáját vizes kézzel vagy törölközővel, hiszen ez is hűsíti. Autóban hagyni tilos! Ha úgy adódik, hogy utaztatjuk macskánkat, természetesen még véletlenül se hagyjuk egy percre se a kocsiban, ha kiszállunk. Egy autó belsejében akár 90 fokra is felmehet a hőmérséklet, ez pár perc alatt hőgutához vezet.Vigyázat! Hőguta! Honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk hőgutát kapott? A tipikus tünetek a következők: erőteljes zihálás, csökkent aktivitás, felforrósodott test, esetleg nyáladzás, hányás, elgyengülés. Feltétlenül vigyük el a cicát az orvoshoz! Addig is próbáljuk meg csökkenteni az állat testhőmérsékletét, akár vizes borogatással, illetve pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Mivel a hőguta életveszélyes állapot, ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzük. hőguta ellen...

Liheg-e a macska?

 A kutyák a nagy melegben lihegnek, a macskák azonban csak nagyritkán. Mi lehet ennek az oka? Egészen egyszerűen máshogy hűtik magukat a blökik és a cirmosok. A macskák árnyékot keresnek, kevesebbet mozognak, illetve próbálnak valami hűvösre (pl. csempe) feküdni. Szintén a hűtést szolgálja, hogy többet mosakszanak, mint egyébként. Csupán végső esetben kezdenek lihegni. Ez olyannyira ritka, hogy ha túl sokat liheg egy macska, az nagy valószínűséggel valamilyen légzőszervi megbetegedést jelent.