lily1 blogja

hello név:lily1 blogja,van itt:minden,lesz itt:minden,komment:legyen(normális),ez egy:SZUPER BLOG HAJRÁÁÁ lilí1 blooogg HISTORI

sziasztok

 

biztos volt már olyan esetetek mikor a csuklás idegesítő vagy kellemetlen helyzetbe hozott titeket.

Hát most itt van rá a válasz:hogy jön létre a csuklás

A csuklás okai

A csuklás egyes elméletek szerint a csecsemők szopóreflexével áll kapcsolatban. Férfiaknál gyakrabban figyelhető meg a jelenség, mint nőknél. Amennyiben a csuklás perceken, órákon belül vagy különféle házi módszerekkel magától megszűnik, akkor átmeneti, betegség nélkül jelentkező zavarról van szó. Ha azonban makacs és gyakran visszatér, több órán, esetleg napon keresztül tart, nem hagyja a beteget aludni, kivizsgálásra van szükség.

A csuklás kellemetlen és a szervezet számára sem hasznos. A jelenség a rekeszizom akaratlan görcse, amely során gyors belégzés jön létre. A levegő a tüdőbe szívódik a reflexesen záródó hangrésen keresztül, ez okozza ezt a különös hangjelenséget. Bár rendszerint jóindulatú és magától megszűnik, ha órákig-napokig tart, sőt fokozódik is, akár komolyabb kiváltó ok is lehet a háttérben. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni!

 

Hogyan alakul ki a csuklás?

A csuklás kialakulásáért két agyideg, a bolygóideg  és a nyelv-garat ideg felelős. Ha ezek az idegek ingerületbe jönnek, az agy meghatározott területén átkapcsolódva a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő.

A bolygóideg egy szakaszon a nyelőcső mellett fut, majd a gyomor falát is behálózza. Ez az oka annak, hogy bőséges étkezés után gyakoribb a csuklás. Leggyakrabban a gyomor és a belek izgatása okozza, de lehet központi eredetű, és ez gyakran makacs jelenség.

A jóindulatú, magától szűnő csuklás oka lehet:

  • a gyomor feszülése (szénsavas italok, levegőnyelés, túl nagy mennyiségű étel fogyasztása)
  • hirtelen hőmérsékletváltozás (forró és hideg folyadékok, hidegzuhany)
  • alkoholfogyasztás
  • izgalom, stressz
  • nevetés.

Hogyan szüntethető meg a csuklás?

Számos egyszerű gyógymód létezik ártalmatlan csuklás esetén, amelyek, ha hisznek benne, hasznos lehet. Amit tudományosan is igazoltak:

  • A magasabb vér szén-dioxid érték gátolja a rekesz aktivitását, ezért jó lehet, ha néhány légzési ciklust kihagyunk, és a levegőt benntartjuk, vagy papírzacskóba lélegezünk.
  • Gyors vízivás, száraz kenyér vagy jégdarab lenyelése.
  • Hatékony lehet a rekeszizom ingerlése a térdek mellkashoz szorításával.
  • A megijesztés a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

Amennyiben a fenti praktikák nem segítenek, az alapbetegség kezelése mellett gyógyszeres kezelésre, így egyes epilepszia ellen alkalmazott gyógyszerek használatára is van lehetőség. Ha a gyógyszeres kezelés sem hatásos, a műtét is szóba jöhet, ám ez inkább elméleti, a gyakorlatban ritkán alkalmazott lehetőség.

A visszatérő, tartós csuklás okai

Tartós csuklást eredményezhet, ha a rekeszizomhoz közel futó idegeket a lefutásuk mentén bárhol ingerli valami.

  • A fej-nyak területén történő ingerlés esetén a fülben lévő idegentest vagy golyva lehet az ok.
  • A mellkas területén nyelőcsőfekély, reflux, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, szívinfarktus, szívburokgyulladás lehet a kiváltó ok.
  • A has területén májmegnagyobbodás, májgyulladás, epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, illetve valamilyen rekeszizom környéki folyamat (tályog, tumor akár a mellkasi, akár a hasi oldalon) állhat a háttérben.
  • Megváltozott vérösszetétel. Csuklást eredményezhet a megváltozott vérösszetétel, például veseelégtelenség, cukorbetegség, alkoholfogyasztás esetén.
  • Az alacsony szén-dioxid érték csuklásra hajlamosít.
  • Az idegrendszer betegsége. Az idegrendszer daganatos, traumás vagy fertőzéses eredetű megbetegedései szintén előidézhetik a tartós csuklást.
  • A fentieken kívül pszichés vagy ismeretlen eredetű okok is állhatnak a csuklás hátterében, továbbá a műtét utáni állapot is előidézheti a jelenséget.

A csuklás kivizsgálása során - a részletes kórelőzmény kikérdezésén túl - vérvizsgálat és mellkas röntgen vizsgálat is történik.

 

Mi a megoldás a csuklásra?

Létezik-e egyáltalán hatásos módszert a csuklás ellen? Sokan a zacskóba légzésre esküsznek, míg mások az ijesztgetésre. Eddig egyik sem volt száz százalékig hatásos. Ifj. Philip Charles Ehlinger azonban nemrég feltalált egy csuklás elleni gépet.

 

"A 48 óránál kevesebb ideig tartó csuklás még csak kisebb kellemetlenség, azonban akad, akinél a csuklás 48 óránál tovább, akár egy hónapig is fennáll" - nyilatkozta a feltaláló. "Képzeljék csak el! Egy hónapig csuklani! Olyan lehet, akár egy rémálom. Ekkor már komoly egészségügyi problémák, hányás, nyelvgörcs, szemüregi nyomásfokozódás is felléphetnek. Ilyenkor az ember bármit megtenne, csakhogy elmúljon a szörnyű csuklás." - részletezte Ehlinger.

A feltaláló ez utóbbi álláspontjából kiindulva látott neki találmánya kivitelezésének. A csuklás elleni masina leginkább egy gázmaszkra hasonlít, és egy fémpohárból, valamint két drótból áll, amelyeket a halántékra és az arcra kell csatlakoztatni. Ha a poharat vízzel töltik meg, és valaki inni kezd belőle, egy áramkör jön létre, amely a benne lévő elektromossággal stimulálja az ún. bolygóideget és a rekeszizmot mozgató ideget, így mulasztva el a csuklást.


Íme, a világ 5 legdrágább otthona!

Nem feltétlenül az építészet csodái közé tartoznak a toplistás luxusingatlanok. Mindenesetre most meggyőződhetünk arról, hol is hajtják álomra a fejüket a csúcsgazdagok. Lássuk a Top 5-öt!

1.

Idén a világ legdrágább háza címet egy indiai lakóépület, az Antilia kapta, amely India leggazdagabb emberének, Mukesh Ambani iparmágnás megrendelésére készült. A 27 emeletes, Mumbaiban található felhőkarcoló-villa jakuzzival, wellness-részleggel, bálteremmel van felszerelve, sőt hatszintes parkoló és négyszintes kert is tartozik hozzá. Az ára 1 milliárd dollárra (átszámítva körülbelül 230 milliárd forintra) rúg. Ráadásul a Vastu Shastra, a világ legősibb építészeti elméletét követve lett megépítve, hogy pozitív energiát sugározzon a lakóira.

Fotó: Northfoto

2.

A toplista második helyén álló luxuslakás a francia riviérán található Villa Leopolda. Európa legdrágább háza, melyet II. Lipót belga király építtetett 1902-ben, jelenleg az orosz multimilliárdos, Mikhail Prokhorov tulajdonában van. Az 506 millió dollárt (115 milliárd forint) érő,19 hálószobás lakóépület tartozó parkot egyébként 50 kertész gondozza.

 

A dobogó legalsó fokára a Penthouse névre keresztelt luxuslakás került. A londoni Hyde Parkra néző kilátással rendelkező ingatlan valójában a világ legdrágább lakása. A 200 millió dolláros (átszámítva körülbelül 45 milliárd forintos) luxuskéglihez külön borkóstoló szoba és squash pálya is tartozik, sőt olyan biztonsági felszerelésekkel is el van látva, mint a pánikszoba, a golyóálló ablakok, illetve a biometrikus érzékelő.

 

 

Éppen hogy csak lecsúszott a dobogóról a New York-i The Hamptonsban fekvő Fairfield Pond, amely az amerikai üzletember, Ira Leon Rennert tulajdonában van. A 66 ezer négyzetméteres birtokhoz – amelynek értékét 198 millió dollárra (átszámítva körülbelül 45 milliárd forintra) becsülik - külön bowling-. squash, tenisz- és kosárlabda pályák is tartoznak, az épület pedig 29 hálószobával és 39 fürdőszobával van felszerelve.

 

A toplista ötödik helyét a kaliforniai Hearst Mansion foglalja el, amely valójában egy luxuskastély, történelemmel átitatva. Itt töltötte például a nászútját John F. Kennedy, valamint itt forgatták a Keresztapa című film néhány jelenetét. A 165 millió dollárt (átszámítva körülbelül 37 milliárd forintot) érő luxusingatlant csak még különlegesebbé teszi, hogy saját diszkó is tartozik hozzá. Sőt a 29 hálószoba, a 3 medence és a saját mozi sem elhanyagolható tényező.

Hirdetés

A világ leghajlékonyabb modelljei. Megdöbbentő képek!

V


Az orosz születésű fiatal nő simán belepréseli magát egy 50 centis dobozba, és a lehető legtermészetesebben a feje mögé gyömöszöli lábait. Elképesztő.

Hihetetlenül extrém pózokat tud felvenni a 27 éves Julia Günthel, művésznevén Zlata. A jelenleg Németországban élő nő számtalan világrekordot megdöntött, ami a hajlékonysággal kapcsolatos. Simán meg tudja érinteni a lábujjait úgy, hogy a feje fölé csavarja a lábait.

Forrás: Northfoto

Julia négyéves korában kezdett el gyakorolni. Mára annyira rugalmas a teste, hogy még egy 50 centis dobozba is bele tudja magát passzírozni. Ja, és félbe tudja magát hajtani. Azt mondja, az extrém pózok nem fájnak neki, sőt, ez a természetes.


MOMO

Nincs otthon egy jó könyv se amit olvashatnál...?

NA HÁT BAERÁTOM AKKOR NEKED ERRE A KÖNYVRE VAN SZÜKSÉGED!!!!

Michael Ende

MOMO

avagy furcsa történet az időtolvajokról s a gyermekrő aki visszahozta az embereknek az ellopott időt

 

Momo

 

Szerző: Ende, Michael
Kiadás éve: 2013
Kiadás száma: 11
Oldalszám: 236
Fordította: Kalász Márton

 

Momo, a történet borzas kis hősnője egy szál virággal a kezében és egy teknősbékával a karján sikeresen veszi fel a harcot a szürkék seregével, akik csalással elorozták az emberektől az időt. Az idő maga az élet, és az élet a szívben lakozik. Minél inkább takarékoskodnak vele, annál szegényebb, sivárabb és hidegebb lesz a jelenük, és annál idegenebbé válnak önmaguk számára is. A világsikert aratott mű Kalász Márton fordításában olvasható.

A regény történetének helyszíne egy modern város valahol Dél-Európában.Egy kísérteties társaság,a szürke urak csoportosulása hatalmába keríti az embereket,és arra ösztönzi az embereket hogy takarékoskodjanak az idővel.De az idő az élet és az élet a szívben lakozziko.Minél inkább takarékoskodnak vele z emberek annál szegényebb,hidegebb és sivárabb lesz a jelenük,és annál idegenebbé válnak önmaguk számára is.
Momo,ennek a történetnek borzas kis hősnője egyedül veszi fel a harcot a szürke urak seregével egy szál virággal a kezében és egy kis teknősbékával a karjában.Krimibe illő izgalmas kalanddal hozza vissza az embereknek az ellopott időt,s közben kiderül:a reménytelenül beteg világ gyógyítható.


a könyv megrendelhető a móra könyvkiadónál (www.mora.hu/www.móra könyvkiadó.hu)

CUKI KUTYÁK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gyerek hírek

A világ legnagyobb baromságai, amiket a gyerekek a mesékből tanulnak

 

Jön a szőke herceg, természetesen hófehér lovon, elcsattan egy szenvedélyes csók és ettől a pillanattól kezdve minden tökéletes lesz, míg világ a világ. Ez az egyik a sok baromság közül, amit a gyerekek a népszerű mesékből tanulhatnak. És hidd el, van még jó néhány. Íme, a kedvenceink.

 

Ariel, a kis hableány: Adj fel mindent, akár hagyd el az egész családodat egy férfi szerelméért!

 

A szépség és a szörnyeteg: Ha egy szörnyeteg elrabol, ne ess kétségbe, lehet, hogy ő valójában egy jó ember – akár még bele is szerethetsz!

 

Csipkerózsika: Egy mindent elsöprő csók elég ahhoz, hogy összeházasodj valakivel, akit éppen az imént ismertél meg.

 

Forrás: Thinkstock

 

Pocahontas: Lehet, hogy megtaláltad az igaz szerelmet, a lelki társad, ám egy kis áldozatot kellene hoznod a boldogságotok érdekében. Vigyázz, ne tedd! Mindig válaszd a helyes utat, még akkor is, ha elveszíted azt, akit igazán szeretsz.

Pán Péter: Ha valami nem tetszik otthon, nyugodtan világgá mehetsz, nagyszerű kalandban lesz részed.

Hamupipőke: A végsőkig el kell viselni töménytelen mennyiségű megaláztatást, és nem kell kinyitni a szánkat, ha valami nem tetszik – elég csak várni a jó tündérre.

Fiúk a pubertáskorban

Fiúk a pubertáskorban - kezdődik a kaland!

Ahogy nálunk lányoknál, úgy a fiúknál is a pubertáskorral veszi kezdetét a búcsú a gyermekkortól. Miközben mi lányok elindulunk nőiességünk és szexuális identitásunk megtalálásának útján, a fiúk is megkezdik saját kalandjukat - férfiasságuk keresését. Amíg mi lányok a pubertáskorban elsősorban minden és mindenki ellen lázadunk, addig a fiúk egy egészen más nyomással kénytelenek megbirkózni. Minden fiú „igazi férfi" szeretne lenni, és legnagyobb rémálma, hogy mások egy rakás szerencsétlenségnek nézzék. Ez aztán rendesen megkavarja őket!

Mikor férfi a férfi?

A férfiasság folyamatos keresése miatt bandáznak, hangoskodnak vagy verekednek a fiúk. Persze, hiszen az „igazi férfi" nem lehet gyenge. A legtöbb fiú szerint az ideális férfi uralkodó, kalandor és a nők bálványa is egyben. Az igazi férfi megvédi területét, erős, és ami a legfontosabb: sosem mutatja ki érzéseit és sosem sír! Szerencsére ezek a férfiasságról alkotott torz elképzelések sokat változtak az utóbbi évtizedekben.

Inkább Robin Hood, mint Rambo!

A férfivá válás útján a fiúk számos férfiasnak vélt, „macho" szokást is felvesznek. Gyakran választanak példaképként Rambo-szerű filmhősöket, akik egész falvakat gázolnak le erejükkel és gépfegyvereikkel. Ha azonban egy fiú komolyan elgondolkodik, hogy mi is az igazi férfiasság, rá kell döbbennie, hogy az igazi hősök sosem cselekednek alantas, állati késztetésből. Az igazi hős nemes célokat követ, együttérző, és vállalja az érzéseit. Az igazi hős inkább Robin Hood, mint Rambo. Egy igazi lovag - talán a mesebeli herceg az álmaidból...

Az igazi férfiasság egyben nőies is!

Elsőre talán furcsán hangzik, de a férfi csak akkor lelhet rá igazi férfiasságára, ha saját nőies oldalát, érzéseit is megtanulja kezelni. A pszichoanalízis szerint ugyanis mind a férfiaknak, mind a nőknek egyaránt van férfias és nőies oldaluk. Tehát lányok, segítsünk a fiúknak - mutassuk meg nekik, hogy nemcsak a kemény fiúkat kedveljük, hanem azokat is, akik ki merik mutatni az érzéseiket!

De ne féltsük a fiúkat, meg fogják találni a saját útjukat - végtére is előttük áll az egész élet...

A hormonok hullámvasútján

A fiúknál is egy hormon felelős a pubertáskor bekövetkeztéért, mégpedig az androgéneknek nevezett férfi nemi hormonok legfontosabbika, a tesztoszteron. Ahogy már a „pubertás" szó jelentése - „férfivá érés" - is tükrözi, a pubertáskorban a fiúk nemcsak férfiasságuk és szexuális identitásuk megtalálásával vannak elfoglalva, de ennek külső jelei is vannak: pelyhedzni kezd a szakálluk, szőrösödni kezd a mellük, kialakul a szeméremszőrzetük, és a hangjuk is mutálni kezd. Utóbbi a növekvő gégefő miatt megnyúló hangszalagok következménye - a fiúk hangja sokkal mélyebbé válik

 

Mi történik velem? - Fiú

ha pedig fiúk még tööbbet szeretnétek tudni magatokról,ezt a könyvet tudom neketek ajánlani.Itt többet megtudtok a pubertáskorról.

A lányok és a pubertáskor

Egy reggelen belenézel a tükörbe, és egyszer csak észreveszed, hogy magasabb, formásabb lettél. A hálóingeden keresztül pedig felfedezed, hogy a melleid nagyobbak lettek. Ekkor döbbensz rá, hogy a néhány hónappal ezelőtti tükörképedre már nem is emlékszel.

Tulajdonképpen ebben a korban felnőtté válsz, ez pedig egy teljesen természetes folyamat. Bár a lányok és a fiúk is átesnek a pubertáskoron, a lányoknál a szexuális érettség általában hamarabb jelentkezik, mint a fiúknál. A változások felelősei a nemi hormonok. A lányoknál az ösztrogén, az egyik legfontosabb női nemi hormon a felelős a legtöbb pubertáskori változásért.

Nézzünk néhány ilyen változást, hogy mire számíthatsz!

Testmagasság-, és testsúlynövekedés

A lányok 9 éves koruk környékén hirtelen megnyúlnak. Ha valaki mondta már neked, hogy „csupa láb és kéz”, akkor az valóban így is van. A végtagok nőnek meg először, aztán a törzs. A legtöbb lány a maximális testmagasságát a menstruációs vérzés megkezdése előtt körülbelül 6 hónappal éri el.

A pubertáskor alatt általában nő a testsúly is. Észreveszed magadon, hogy nőiesebb lesz a tested: több a zsír a karon, a combon és a hát felső részén. A csípőd szélesebb és kerekebb lesz, a derekad pedig arányában keskenyebb.

Az orvosod minden évben megméri a testmagasságodat és a súlyodat, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy minden rendben halad. Ha túlsúlyod keletkezne, azt testmozgással vagy a hizlaló ételek helyett gyümölcs és zöldség fogyasztásával kompenzálni lehet.

Mellnövekedés

A pubertáskor eljövetelének első jele a mell növekedése. Néhány lánynál ez 9 éves kor előtt következik be, másoknál meg 9 éves kor után. Ha szemérmes vagy, akkor érdemes sportmelltartót hordanod, mert ez puha és nincs benne merevítő, ami kényelmetlenné tenné a viseletét.

Beszélj az anyukáddal, idősebb testvéreddel vagy a nagynénéddel, és kérd a tanácsukat, hogy milyen melltartót vegyél, vagy kérd meg, hogy kísérjen el melltartót vásárolni!

Szőrnövekedés

Míg egyes lányoknál a mell növekedése jelzi a pubertás-kor kezdetét, addig másoknál ez az első jel az ágyéki szőrzet növekedése. A lányoknak a pubertáskor kezdetén elkezd növekdni a szőr a karukon, a lábukon, a hónaljukban és a nemi szervükön. Ha szőrteleníteni akarod a lábadat vagy az alkarodat, kérd ki anyukád vagy egy másik nő véleményét, hogy melyik a legbiztonságosabb és leghatásosabb módszer! Borotválkozás esetén kérj meg valakit, hogy mutassa meg a borotva biztonságos használatát, és használj érzékeny bőrre kifejlesztett borotvagélt. Nem minden nő borotválkozik. Néhány kultúrában ez nem elfogadott. El kell döntened, hogy mi a legjobb neked.

Az első menstruáció

A mellnövekedést követően nemsokára a legtöbb lánynál eljön az első menstruációs vérzés ideje is. Ez általában 12-13 éves kor környékén következik be. Természetesen vannak olyan lányok, akiknél ez hamarabb vagy később jelentkezik. A menstruáció első 2-3 napjában intenzívebb a vérzés, mint az utolsó 2-4 napban.

Minden nő menstruál, ezért kell megkérdezned erről az anyukádat, akiben megbízol. A menstruációd alatt szükséged lesz egészségügyi betétre vagy tamponra. Az anyukád vagy más felnőtt nő vásárol veled ilyen termékeket és megmutatja, hogyan kell használni ezeket. Ügyelj arra, hogy mindig tarts magadnál egészségügyi betétet vagy tampont, arra az esetre, ha az otthonodon kívül jönne meg.

Menstruációs görcsök

A menstruációs időszakban görcsök jelentkezhetnek, melyeket a méh izomzatának az összehúzódása okoz.

Jelentkezhet még

  • hátfájás
  • puffadás
  • hányinger
  • hasmenés
  • fáradság

Fájdalomcsillapító tabletta alkalmazásával megkönnyíthető ez az időszak, illetve meleg párna vagy meleg vizes palack enyhíthet a görcsökön. Ha a fájdalmad erősödne, beszélj az orvosoddal.

Hangulatingadozás

Mivel a pubertáskorban megugrik a nemi hormonok szintje, sok lány levertnek érezheti magát, különösen menstruációs vérzése előtt. Ezt premenstruációs szindrómának (PMS) nevezzük, melynek a következők lehetnek a tünetei:

  • ingerlékenység
  • alvásproblémák
  • szorongás
  • fokozott vizelési inger
  • megnövekedett étvágy

A menstruáció kezdetekor a PMS tünetei általában elmúlnak. A testmozgás a PMS és a menstruáció alatt segíthet, hogy jobb legyen a hangulatod és jobban érezd magad. Ha ez nem segít és a hangulatod a normálistól rosszabb, beszélj egy szakemberrel.

Néhány lány önbecsülése csökken, és nem teljesen elégedettek a testükkel, másoknak érzik önmagukat a többiekhez képest, ha hamarabb kezdődik el a pubertás koruk, mint a barátaiknál. Ezért fontos az, hogy ezek a lányok megértsék, hogy mi történik a testükkel, és tudatosítsák magukban, hogy minden lány ezen változásokon mennek keresztül, ki előbb, ki utóbb. Viszont, ha nem jön el a pubertáskor - beleértve a menstruációt – 14 éves korig, akkor beszélni kell egy orvossal.

 

ha még többet akartok megtudni magatokról lányok,akkor ezt a könyvet ajánlom nektek.Ez a könyv megérteti veletek részletesebben a pubertáskort.

A lányok és a pubertáskor

Egy reggelen belenézel a tükörbe, és egyszer csak észreveszed, hogy magasabb, formásabb lettél. A hálóingeden keresztül pedig felfedezed, hogy a melleid nagyobbak lettek. Ekkor döbbensz rá, hogy a néhány hónappal ezelőtti tükörképedre már nem is emlékszel.

Tulajdonképpen ebben a korban felnőtté válsz, ez pedig egy teljesen természetes folyamat. Bár a lányok és a fiúk is átesnek a pubertáskoron, a lányoknál a szexuális érettség általában hamarabb jelentkezik, mint a fiúknál. A változások felelősei a nemi hormonok. A lányoknál az ösztrogén, az egyik legfontosabb női nemi hormon a felelős a legtöbb pubertáskori változásért.

Nézzünk néhány ilyen változást, hogy mire számíthatsz!

Testmagasság-, és testsúlynövekedés

A lányok 9 éves koruk környékén hirtelen megnyúlnak. Ha valaki mondta már neked, hogy „csupa láb és kéz”, akkor az valóban így is van. A végtagok nőnek meg először, aztán a törzs. A legtöbb lány a maximális testmagasságát a menstruációs vérzés megkezdése előtt körülbelül 6 hónappal éri el.

A pubertáskor alatt általában nő a testsúly is. Észreveszed magadon, hogy nőiesebb lesz a tested: több a zsír a karon, a combon és a hát felső részén. A csípőd szélesebb és kerekebb lesz, a derekad pedig arányában keskenyebb.

Az orvosod minden évben megméri a testmagasságodat és a súlyodat, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy minden rendben halad. Ha túlsúlyod keletkezne, azt testmozgással vagy a hizlaló ételek helyett gyümölcs és zöldség fogyasztásával kompenzálni lehet.

Mellnövekedés

A pubertáskor eljövetelének első jele a mell növekedése. Néhány lánynál ez 9 éves kor előtt következik be, másoknál meg 9 éves kor után. Ha szemérmes vagy, akkor érdemes sportmelltartót hordanod, mert ez puha és nincs benne merevítő, ami kényelmetlenné tenné a viseletét.

Beszélj az anyukáddal, idősebb testvéreddel vagy a nagynénéddel, és kérd a tanácsukat, hogy milyen melltartót vegyél, vagy kérd meg, hogy kísérjen el melltartót vásárolni!

Szőrnövekedés

Míg egyes lányoknál a mell növekedése jelzi a pubertás-kor kezdetét, addig másoknál ez az első jel az ágyéki szőrzet növekedése. A lányoknak a pubertáskor kezdetén elkezd növekdni a szőr a karukon, a lábukon, a hónaljukban és a nemi szervükön. Ha szőrteleníteni akarod a lábadat vagy az alkarodat, kérd ki anyukád vagy egy másik nő véleményét, hogy melyik a legbiztonságosabb és leghatásosabb módszer! Borotválkozás esetén kérj meg valakit, hogy mutassa meg a borotva biztonságos használatát, és használj érzékeny bőrre kifejlesztett borotvagélt. Nem minden nő borotválkozik. Néhány kultúrában ez nem elfogadott. El kell döntened, hogy mi a legjobb neked.

Az első menstruáció

A mellnövekedést követően nemsokára a legtöbb lánynál eljön az első menstruációs vérzés ideje is. Ez általában 12-13 éves kor környékén következik be. Természetesen vannak olyan lányok, akiknél ez hamarabb vagy később jelentkezik. A menstruáció első 2-3 napjában intenzívebb a vérzés, mint az utolsó 2-4 napban.

Minden nő menstruál, ezért kell megkérdezned erről az anyukádat, akiben megbízol. A menstruációd alatt szükséged lesz egészségügyi betétre vagy tamponra. Az anyukád vagy más felnőtt nő vásárol veled ilyen termékeket és megmutatja, hogyan kell használni ezeket. Ügyelj arra, hogy mindig tarts magadnál egészségügyi betétet vagy tampont, arra az esetre, ha az otthonodon kívül jönne meg.

Menstruációs görcsök

A menstruációs időszakban görcsök jelentkezhetnek, melyeket a méh izomzatának az összehúzódása okoz.

Jelentkezhet még

  • hátfájás
  • puffadás
  • hányinger
  • hasmenés
  • fáradság

Fájdalomcsillapító tabletta alkalmazásával megkönnyíthető ez az időszak, illetve meleg párna vagy meleg vizes palack enyhíthet a görcsökön. Ha a fájdalmad erősödne, beszélj az orvosoddal.

Hangulatingadozás

Mivel a pubertáskorban megugrik a nemi hormonok szintje, sok lány levertnek érezheti magát, különösen menstruációs vérzése előtt. Ezt premenstruációs szindrómának (PMS) nevezzük, melynek a következők lehetnek a tünetei:

  • ingerlékenység
  • alvásproblémák
  • szorongás
  • fokozott vizelési inger
  • megnövekedett étvágy

A menstruáció kezdetekor a PMS tünetei általában elmúlnak. A testmozgás a PMS és a menstruáció alatt segíthet, hogy jobb legyen a hangulatod és jobban érezd magad. Ha ez nem segít és a hangulatod a normálistól rosszabb, beszélj egy szakemberrel.

Néhány lány önbecsülése csökken, és nem teljesen elégedettek a testükkel, másoknak érzik önmagukat a többiekhez képest, ha hamarabb kezdődik el a pubertás koruk, mint a barátaiknál. Ezért fontos az, hogy ezek a lányok megértsék, hogy mi történik a testükkel, és tudatosítsák magukban, hogy minden lány ezen változásokon mennek keresztül, ki előbb, ki utóbb. Viszont, ha nem jön el a pubertáskor - beleértve a menstruációt – 14 éves korig, akkor beszélni kell egy orvossal.

 

ha még többet akartok megtudni magatokról lányok,akkor ezt a könyvet ajánlom nektek.Ez a könyv megérteti veletek részletesebben a pubertáskort.

Következő 10 bejegyzés