Fiúk a pubertáskorban

Fiúk a pubertáskorban - kezdődik a kaland!

Ahogy nálunk lányoknál, úgy a fiúknál is a pubertáskorral veszi kezdetét a búcsú a gyermekkortól. Miközben mi lányok elindulunk nőiességünk és szexuális identitásunk megtalálásának útján, a fiúk is megkezdik saját kalandjukat - férfiasságuk keresését. Amíg mi lányok a pubertáskorban elsősorban minden és mindenki ellen lázadunk, addig a fiúk egy egészen más nyomással kénytelenek megbirkózni. Minden fiú „igazi férfi" szeretne lenni, és legnagyobb rémálma, hogy mások egy rakás szerencsétlenségnek nézzék. Ez aztán rendesen megkavarja őket!

Mikor férfi a férfi?

A férfiasság folyamatos keresése miatt bandáznak, hangoskodnak vagy verekednek a fiúk. Persze, hiszen az „igazi férfi" nem lehet gyenge. A legtöbb fiú szerint az ideális férfi uralkodó, kalandor és a nők bálványa is egyben. Az igazi férfi megvédi területét, erős, és ami a legfontosabb: sosem mutatja ki érzéseit és sosem sír! Szerencsére ezek a férfiasságról alkotott torz elképzelések sokat változtak az utóbbi évtizedekben.

Inkább Robin Hood, mint Rambo!

A férfivá válás útján a fiúk számos férfiasnak vélt, „macho" szokást is felvesznek. Gyakran választanak példaképként Rambo-szerű filmhősöket, akik egész falvakat gázolnak le erejükkel és gépfegyvereikkel. Ha azonban egy fiú komolyan elgondolkodik, hogy mi is az igazi férfiasság, rá kell döbbennie, hogy az igazi hősök sosem cselekednek alantas, állati késztetésből. Az igazi hős nemes célokat követ, együttérző, és vállalja az érzéseit. Az igazi hős inkább Robin Hood, mint Rambo. Egy igazi lovag - talán a mesebeli herceg az álmaidból...

Az igazi férfiasság egyben nőies is!

Elsőre talán furcsán hangzik, de a férfi csak akkor lelhet rá igazi férfiasságára, ha saját nőies oldalát, érzéseit is megtanulja kezelni. A pszichoanalízis szerint ugyanis mind a férfiaknak, mind a nőknek egyaránt van férfias és nőies oldaluk. Tehát lányok, segítsünk a fiúknak - mutassuk meg nekik, hogy nemcsak a kemény fiúkat kedveljük, hanem azokat is, akik ki merik mutatni az érzéseiket!

De ne féltsük a fiúkat, meg fogják találni a saját útjukat - végtére is előttük áll az egész élet...

A hormonok hullámvasútján

A fiúknál is egy hormon felelős a pubertáskor bekövetkeztéért, mégpedig az androgéneknek nevezett férfi nemi hormonok legfontosabbika, a tesztoszteron. Ahogy már a „pubertás" szó jelentése - „férfivá érés" - is tükrözi, a pubertáskorban a fiúk nemcsak férfiasságuk és szexuális identitásuk megtalálásával vannak elfoglalva, de ennek külső jelei is vannak: pelyhedzni kezd a szakálluk, szőrösödni kezd a mellük, kialakul a szeméremszőrzetük, és a hangjuk is mutálni kezd. Utóbbi a növekvő gégefő miatt megnyúló hangszalagok következménye - a fiúk hangja sokkal mélyebbé válik

 

Mi történik velem? - Fiú

ha pedig fiúk még tööbbet szeretnétek tudni magatokról,ezt a könyvet tudom neketek ajánlani.Itt többet megtudtok a pubertáskorról.