Márc 28

Üdv.

Elössször is köszönöm, hogy ide kattintottál és olvasod ezt. Nem élet-halál kérdése a dolog, de ez nekem nagyon fontos, hiába vagyok még fiatal, hiába van még időm, de én választ szeretnék a kérdésre: Mi lesz a munkám?

Tudom, hogy ez tiszta közhely, de kérlek olvassd tovább háta pont te tudsz segítséget adni.

Szeretném minél nagyobb rszét bejárni a világnak, sokat utazni, a szó szoros értelmében világot látni. Viszont, mint tudjuk mindennek megvan az ára - és, mint sok másnak is -  ennek a pénz az.

Zsebből nem lehet kikapni csakúgy egy utazás árát mondjuk egy másik kontinensre, ha csak nincs egy jólfizető állásunk. Arra is gondoltam, hogy valami ilyet műveljek és hobbi szinten utazgassak, de ez több, mint valószínűleg nem működne. Nem lennék boldog egy olyan pozítcióban ami kellő pénz mennnyiséggel szolgálna, ha félre is tudnék tenni a kiruccanásokra nem lehet annyi munkanapot kiadni, és ami ilyen munkalehetőség van, nem tudnám kiélni a kreatívitásom. Hiszen imádok rajzolni, írni és úgy egyáltalán alkotni. Úgy érezném valami olyat csinálok amit nem szeretek, elvenné a lelkem szabadságát.

Olyan munkára volna szükségem amivel együtt utazhatnék és meg is nézhetném az adott helyet, tehát nem üzleti utakra gondolok ahol az idő nagyrészét irodákban töltöm vagy hasonlók, ilyen nálam szóba sem jöhet.

Tehát utazni szeretnék, annyi helyet szeretnék megimerni amennyit csak lehet.  Kérdés, hogy milyen irányba indulhatok el tanulmányilag, szerintetek mi a nekem való munka?

Nyelvtanulásilag bármit megteszek, jelenleg is angoltagozaton tanulok, nagyon szeretem és fontos is nekem, második idegen nyelvként a spanyolra gondoltam.

 

Köszönöm, hogy végigolvastad. Ha van ötleted a kivitelezésről kérlek írd le kommentben! Minden segítségért, ötletért nagyon hálás vagyok előre.

Sziasztok.

Márc 28
Júl 20

2.

Gyerekek a tankönyv 211. oldalán az 1-es feladat a, b, c, d részek, és a 2-es 3-as és a 4-es feladatot végig. Találkozunk a következő órán. - adta fel a házi feladatot Andrássi tanárúr.

Gyorsan összeszedtem a holmim a padról és a táskámba dobáltam be. Behúztam a cipzárt és Szandrával elmentünk a szekrényekhez a maradék holmikért. Kiderült, hogy a tanár összekeverte a dolgozatokat és valójában 4-est írt matekból így a lelki bánata is megoldódott. Ne értsetek félre , de nem kellemes egész nap mások problémáit hallgatni. Ha nekik így jobb lesz, hogy elmondják valakinek a gondjukat annak csak örülni tudok, de mi a hallgatóság is néha fáradunk. Szerencsére Alexandrának jobb lett a kedve így már tudtunk másról is beszélgetni nem csak az ő gondjairól.

Szóval milyen lovardába is mentél? - kérdezte egy köteg füzetet tuszkolva a táskájába.

Északi Fény lovarda. Innen keletre 80 km.

Keletre? Azt a Farmot mindig látom ha látogatjuk a nagyit. Nagyon szép hely.

Nekem is tetszik. Apropó, anya már biztosan vár. Sietek, Szia! - kaptam a vállamra a táskát.

Szia! Holnap találkozunk! - kiáltott utánam mert én már indultam a lépcsőhöz. 

Késésben voltunk úgyhogy odarohantam anya autójához bevágtam magam az anyósülésre és uzsgyi.

 

~~~

A cuccomat leraktam a szekrényembe(ahova tegnap tettem), és az istállóba mentem. Ahol Johanna épp Axelel beszélgetett. Amikor beléptem rögtön észrevett.

Szia...Annabelle? -bizonytalanodott el a nevem kapcsán.

Szia. Anabeth vagyok. - mosolyogtam rá.

Bocsánat csak annyi nevet kell megjegyeznem a tiéd meg még külömleges is. És…

Nem baj. - szakítottam félbe - Én bármire hallgatok, ne aggódj. 

Rendben. Gyere odaadom Androméda felszereléséért. A nyergesben van.

Tényleg volt ott egy teljes doboz ami csakis a kanca ápolására szolgált. Találtam egy vezetőszárat a ló nevével azt is kihoztam. Johanna egy Star nevű ló holmijával tette ugyan ezt.

Annyi elméleti könyvet olvastam mielőtt a héten megjelentem a Lovardában, hogy biztosnak éreztem azt amit csinálok, de nem volt kellemes, hogy Axel minden mozdulatom úgy figyelte, mintha csak arra várna , hogy valami hibát ejtsek és kioktasson.

Rácsatoltam a szárat Androméda kötőfékére és a boxból is sikereült valahogy kitessékelni. Bezártam az állás ajtaját, és egy gyorsoldó csomóval kikötöttem az egyik oszlophoz. Nem lógott annyira a szár, hogy beleléphessen és kárt tegyen magában, de nem is volt annyira szoros, hogy ne tudjon mozogni kicsit sem. a kötés nem csúszkált az oszlopon és ha minden igaz fészhelyzet esetén is egyetlen mozdulattal ki tudtam volna oldani. Pont úgy kötöttem ki ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ez már fél siker. Már csak letisztítanom kellett. A a rövidszőr átkefélése egyszerű volt. Olyan mintha egy kutyát kefélnéd meg csak itt erősebben kell, hogy kijöjjön a homok a szőr alól. A lovak többsége szeret hemperegni, de ettől elég homokosak lesznek. A sörényére megtaláltam e hosszúszőr kefét. A sörénye, üstöke és farka kifésülése már nem annyira tetszett Andromédának, de nem nagyon ellenkezett. Már csak a patatisztítás volt hátra. Azt olvastam, hogy a lovak ha fel is adják a lábukat néha játszanak az emberrel és megpróbálják kirántani a kezéből. Ezzel ellenőrzik, hogy dominánsan viselkedsz-e velük szemben. Ezért nem szabad hagyni, hogy elvegyék a lábukat a kezedből amíg te le nem engeded a kezedből a földre. 

Elővettem egy azúrkék patakaparót, és a szarugesztenyéjét megérintettem és ő engedelmesen felatta a lábát. A bal kezemmel alátámasztottam a pata fölött a jobb kezemmel pedig nekiláttam volna kitisztítani a patáját,de rántott egyet rajta és alig tudtam utána nyúlni és visszahúzni, de végül hagyta magát. Mind a 4 patáját sikerült kitisztítani.

Hát ez nagy küzdelem volt. - kezdett nevetni rajtam Axel aki végig ott állt.

Egy sokatmondó pillantással ajándékoztam meg és el is hallgatott.

Menj a körkarámhoz. Lilian már biztos végzett. Ott vár az oktató. Andromédát is vidd. -szólt végül.

Megrántottam a csomó megfelelő végét és az kioldódott.

 

A körkarámból egy répa vörös hajú lány sétált ki egy sárga ménnel. Minden bizonnyal ő volt Lilian. 

Sok sikert. - mondta halkan amikor elment mellettünk.

Menj be a lóval és vedd le róla a szárat. - szólt hozzám az oktató.

Így tettem és elkezdtünk dolgozni. Az oktatóm egy idősebb nő volt adott egy lovaglópálcát és egy ostort. Androméda rendszertelenül ügetett össze-vissza. 

Tereld ki a járásra! A pálca legyen a jobb kezedben és emeld fel a karod  a vállad magasságába. Az ostort a bal kezedbe rakd. Ereszd, le hagy érje a földet. Suhints a homokba amikor a ló mellet és mond: Helyedre! - utasított.

Próbáltam úgy eljárni ahogy kérte és csodák csodájára Androméda már a járáson ment nem máshol. Csakhogy beugrott vágtába.

Érd el , hogy lépésben menjen. - közölte úgy mintha ez a világ legegyszerűbb dolga volna.

Tessék? De mégis hogy?

Csak próbáld meg. Használd azt ami a kezedben van gondolkozz. - mondta.

Leeresztettem a földre az ostort mert nem akartam, hogy véletlenül felgyorsuljon a ló. 

Ha elé tartanám a pálcát talán lelassulna. De az magában nem elég beszélnem is kell hozzá. De mit? - gondoltam magamban.

Az ostort a földre eresztve a pálcát pedig úgy tartottam, hogyha nem a karám közepén álltam volna a hanem a lóhoz közel előtte lett volna.

Sssssss….Lassíts. - mondam valami csitídgatás szerűt.

A kanca ügetésbe kezdett vágta helyett, de úgy éreztem ez nem a “szakértelmemnek” köszönhető. Tartottam ezt a páca, ostor állást mert eddig bevált.

Lépés...Androméda, lépés… - próbálkoztam.

Nem hittem a szememnek. A ló nyugodtan sétálgatott a karám szélén körbe körbe. Hirtelen tapsolást hallottam. Johanna és az edző tapsolta meg a sikerem.

Szépvolt. Most a ló tempójának felgyorsítása következik. - mondta az oktató. 

~~~

Délután öt óráig gyakoroltunk a körkarámban, és mint később kiderült Dina nevű tanárommal. Végül Johannával vittük le Andromédát a legelőre.

Nagyon ritka az ilyen teljesítmény első alkalommal. Gratulálok. - mosolygott.

Köszönöm. Nem hittem volna, hogy valaha is képes leszek ilyesmire. - ismertem el.

Hát most már képes vagy rá.

Leoldottam a kötőféket Andromédáról, ő pedig boldogan vágtatott a többi lóhoz.

Na gyere. Van még itt feladat. Trágyázás, nyereg kihordás, étel anyag kimérés. Nem lazsálunk. - sorolta a tehendőket.

El indultunk az istálló felé.

 

  !
Júl 19

1.

Egy újabb nap kezdődött a kisváros életemben. Kiderült, hogy reggel 6:00 megint eljött ahogy eddig is. Jó barátom az ébresztő óra megint értesített arról, hogy iskolába kell menni.

 Bár mindenki más azt mondaná, hogy milyen egyszerűek a mindennapjaim, én nem látom őket annak. Mivel gyerek vagyok nekem nem a politikán, vagy a havi számlákon kell agyalnom. Megvagyok a magam kis ”érdektelen” problémáimmal. Mint például, hogy vidítsam fel Alexandrát, legjobb barátnőmet, aki éppen a miatt esik át lelki traumán mert 2-es lett a matek dolgozata. Mit kéne máshogy csinálnom, hogy ne akarjam minden pillanatban átrendezni apám új barátnőjének csodálatos fogsorát. De a legegyszerűbben megoldható probléma egy átlag napomban az, hogy miképpen nézek ki majd az iskolában. Egyszerűen odaállok a tükör elé és szembenézek a vörösesbarna katasztrófával a fejem tetején. felkapom a tegnap előre odakészített haspólót és farmernadrágot, meg a többi ruhámat és átöltözöm. Egy a hátamra lógó fonatba illesztem a hajam, majd ha gondosan végigmértem magam aggódva pillantok az órára.

Mint mindig ez csak 10 percet vett igénybe, az ajtónak vettem az irányt és lesiettem a lépcsőn. A konyhában már Gergő az öcsém és apám várt.

  • Jó reggelt. - mosolyogtam rájuk - Mi a reggeli? Rántotta?

  • Ahogy mondod. - mondta és a kezembe nyomott egy tányérnyit az illatozó ételből.

Megreggeliztem utána fogatmostam és készen álltam az indulásra. Egy kicsit még Apánk elkészülésre még várni kellett, de hamarosan a hátunkra kaptuk az iskolatáskát és elvitt minket az suliba.

  • Anabeth! - szólt utánam, miután kiszálltam az autóból.

  • Igen?

  • Majd anyád elvisz arra a lovas gyakornoksági izére. Jó?

  • Gyakornokság egy lovardában. -javítottam ki - És rendben.

Még megajándékozott egy mosollyal és elhajtott. Én pedig bementem a nagykapun, utána fel a lépcsőn a 2.-ra ott pedig be az osztályba. Már csak várni kellett a csengőt.


~~~

Amikor anyám megérkezett az iskolánk elé szorosan átöleltem, mert már nagyon hiányzott. Az apával való vállásuk óta mindig ingáztunk havonta egyik otthonunkból a másikba Gergővel, de mindig töltöttünk egy-két napot a másik szülőnél is. Hát ez a rendszer néhol nem működött Karen miatt. Ki az a Karen? Hát persze, hogy apám irritáló barátnője. Annyi “családias” programot szerveztek, hogy jobban megismerjen minket, hogy az már sok.

Gergő még nagyon kicsi volt amikor tönkre ment anyáék kapcsolata, de Karen jelenléte megviseli. De ő erről nem szól apának, én meg arról, hogy ki nem állhatom a libát.

Visszatérve anya érkezésére, ő is örült, hogy lát.

  • Gyere kincsem, nehogy elkéss az első napon. - figyelmeztetett.

Beültünk a kocsiba és levitt a farmra. Kivettük a holmim csomagtartóból. Anyu szerencsét kívánt majd sorsomra hagyott.

Pár perc múlva egy mosolygó szőke lány jött oda hozzám a kezében egy táblával amire valamiféle táblázat lehetett erősítve.

  • Szia. Johanna vagyok és én foglak útbaigazítani az Északi Fény Tanyán történő gyakornokságod alatt. -nyújtott kezet felém.

  • Szia. Én Fehérvári Anabeth vagyok. - mutatkoztam be.

  • Anabeth...Anabeth…- fürkészte a papírt majd kipipált valamit - elnézést csak be kell jelölnöm, hogy megjelentél ma. Gyere velem körbevezetlek! - mondta és megragadta a karom és húzott maga után.

  • Ez a nagyház. Itt van étel, ital, pihenési lehetőség, mosdó, és az itt élők szobái. Gyorsan pakold le oda a holmid. - hadarta Johanna.

Az utasításai szerint jártam el, de közben azon kattogott az agyam milyen lehet egy farmon élni. Lehet kicsit elmerengtem mert a lány megint megragatta a karom és ismét mozgásban voltunk.

Megmutatta, hol az edzőpálya, a levegők, a körkarám, a nyerges és végül az istállóhoz értünk. Odabent is nagy volt a sürgés forgás, valószínüleg a sok gyakornok miatt készülődtek ennyire.

  • Ez itt az istáll…-kezdett volna bele a mondókájába, de hirtelen elhalgatott és a a fején lévő headset-hez nyúlt. Pár percig csak hallgatott valamit, és utána…

  • Máris megyek! Hé Axel! - kiáltott egy srácnak aki épp egy pej kancát simogatott - Őt átadom, ossz neki lovat!

Meg se várta a fiú válaszát és elviharzott.

  • Johanna! Johanna állj már meg! - közben odasétáltam hozzá - Jó hagyjuk.

17 éves körül lehetett a srác, rövid vörös haja volt és smaragd zöld szeme. Nagyából 180 cm lehetett.

  • Fehérvári Anabeth vagyok. - tartottam oda a kezem kézfogást sejtve.

  • Jó neked. Na figyelj. A gyakornokságod közben egy lóról fogsz gondoskodni és lovagló órákat veszel, illetve segítesz a farmon a feladatok elvégzésében. Érted?

Kicsit megrökönyödtem a kezdeti bunkósága miatt, de bólintottam.

  • Nekem kell kiválasztani a gondozandó lovad. És szerencséd van mert Johannánál senki nem vezet gyorsabban körbe az egész lovardában, úgyhogy te vagy az első aki lovat választ. De melyik is legyen...? - kérdezte magától miközben szemügyre vette a lovakat. Végül kaján vigyor terült el az arcán.

  • Tessék ő lesz a legjobb számodra. - mutatott egy korom fekete lóra. - A neve Androméda. Egy 4 éves Shagya Arab kanca. Ő is új még itt, mint te jól kijöttök majd.

Közelebb sétáltam a lovam boxához. Andromédánál szebb lovat még életemben nem láttam. Gyönyörű volt. Kicsit magasabb volt a marmagassága mint a fejem. Tehát a legkényelmesebben lovagolható méret volt számomra.

 

Lassan odanyújtottam a kezem, hogy megszaglászhasson. Majd óvatosan el kezdtem simogatni az orrát. Axelnek (Johanna úgy emlékszem így szólította) tényleg igaza volt. Biztos voltam benne, hogy Andromédával jó barátok leszünk.