xml version = "1.0"encoding = "UTF-8" ?>
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát (1-2 mokkáskanál ízlés szerint). Hozzáadjuk a kockárva vagy nagyobb hasábokra vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a babérleveleket is (3-5 db). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát (0,5-1 mokkáskanál). Amíg a krumpli fő, elkészítjük a habarást: 2 dl tejfölben elkeverünk 1 kanál lisztet csomómentesen.
Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd a tűzről levett krumplihoz adjuk, az ételt közben folyamatosan kevergetve. Még néhány percig főzzük.
Egy bögre melengető forró csokinak nem lehet ellenállni, még akkor sem, ha szigorú diétára fogtad magad.
A forró ital a lábujjadtól a fejed búbjáig felmelegít, szinte jobban esik a hideg időben, mint egy forró fürdő. Ráadásul hamar készen van.
25 perc.
A tejszínhez keverd hozzá a vaníliás cukrot és a sima cukrot, és kis lángon forrald fel. A csokit törd kisebb darabokra, vízgőz felett olvaszd fel, majd kezdd el melegíteni a tejet, és keverd bele. Amikor kész, a csokis masszát keverd a tejszínhez, és együtt melegítsd még néhány percig.
Végül szórd bele a fahéjat, öntsd bögrékbe az italt, és tejszínhabbal, csokireszelékkel tálald.
A forró csoki mellé jólesik néhány falat finom sütemény. Készítsd el a tökéletes mézeskalácsot!
Egy bögre melengető forró csokinak nem lehet ellenállni, még akkor sem, ha szigorú diétára fogtad magad.
A forró ital a lábujjadtól a fejed búbjáig felmelegít, szinte jobban esik a hideg időben, mint egy forró fürdő. Ráadásul hamar készen van.
25 perc.
A tejszínhez keverd hozzá a vaníliás cukrot és a sima cukrot, és kis lángon forrald fel. A csokit törd kisebb darabokra, vízgőz felett olvaszd fel, majd kezdd el melegíteni a tejet, és keverd bele. Amikor kész, a csokis masszát keverd a tejszínhez, és együtt melegítsd még néhány percig.
Végül szórd bele a fahéjat, öntsd bögrékbe az italt, és tejszínhabbal, csokireszelékkel tálald.
A forró csoki mellé jólesik néhány falat finom sütemény. Készítsd el a tökéletes mézeskalácsot!
A csokis sütiknek ellenállni képes emberek száma gyakorlatilag elhanyagolható, így, ha társaságba mész, és valami meglepetéssel szeretnél érkezni, érdemes ilyet készítened.
Ha kevés otthon a csoki, helyettesítsd gyümölcsdarabokkal vagy ropogós finomságokkal, mogyoróval, mandulával.
15 perc.
Végy egy alkalmas tálat, majd a cukrot keverd benne simára a vajjal és a vaníliás cukorral. Ha ez megvan, üsd melléjük a tojást is. Amint ez kész, a liszthez keverd hozzá a sütőport, majd szitáld ehhez a masszához. A csokit törd változatos méretű darabokra, majd szórd a tojásos-lisztes egyvelegbe, és keverd el benne, ha formálható állagú krémet kaptál, el is készült a nyers keksz.
A csokis sütiknek ellenállni képes emberek száma gyakorlatilag elhanyagolható, így, ha társaságba mész, és valami meglepetéssel szeretnél érkezni, érdemes ilyet készítened.
Ha kevés otthon a csoki, helyettesítsd gyümölcsdarabokkal vagy ropogós finomságokkal, mogyoróval, mandulával.
15 perc.
Végy egy alkalmas tálat, majd a cukrot keverd benne simára a vajjal és a vaníliás cukorral. Ha ez megvan, üsd melléjük a tojást is. Amint ez kész, a liszthez keverd hozzá a sütőport, majd szitáld ehhez a masszához. A csokit törd változatos méretű darabokra, majd szórd a tojásos-lisztes egyvelegbe, és keverd el benne, ha formálható állagú krémet kaptál, el is készült a nyers keksz.
Ezt a végtelenül egyszerű levest tényleg bármikor összedobhatod, még akkor is, ha egyébként nem vagy jártas a konyhában.
Ez egy teljesen egyszerű leves, amit bátran gazdagíthatsz még különböző zöldségekkel és galuskával is, amihez csak kedved van.
30 perc.
A krumplikat pucold meg. Végy elő egy szimpatikus lábast, tedd a tűzhelyre, kanalazd bele a zsírt, majd gyújts alá. A hagymát kockázd fel és pirítsd üvegesre a zsíron. Amíg pirul, mosd át alaposan a paprikát, karikázd fel, majd ha már szépen megdinsztelődött a hagyma, add hozzá a felkockázott krumplival egyetemben. Keverd hozzá a lisztet és a pirospaprikát.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózd, borsozd hangulatodnak megfelelően, és főzd addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Ha elérte ezt az állapotot, csipkedj bele petrezselymet, keverd bele a tejfölt, majd pár perc múlva vedd le a tűzről, és már kész is vagy.
A friss borsóból készült leves egészen más, mint a mirelitből főzött. Győződj meg erről saját magad, és a piacon szerezz be egy adagot a most még édes, könnyen nyitható hüvelyesből.
A klasszikus borsólevesbe, hogy nyáriasítsd, a végén tegyél egy kevés tejfölt. A nagy melegben a leves magában is megteszi főétkezésnek.
Ha mirelit borsót használsz, akkor tartsd kicsit forró víz alá egy szűrőben, hogy ne jegesen tedd a lábosba. A zöldborsót és a kis karikákra vágott zöldségeket olajon futtasd meg három-négy perc alatt.
Add hozzá a lisztet, pirítsd még egy kicsit, aztán az apróra vágott petrezselymet is tedd az edénybe, és jól keverd át. Húzd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Jól keverd meg, és öntsd fel 1,5-2 liter vízzel.
Sózd, borsozd meg, és főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben készítsd el a vajgaluskát: a puha vajat dolgozd össze a tojással és egy csipet sóval, majd add hozzá a lisztet. A krémes állagú tésztát teáskanállal szaggasd bele a levesbe. A galuskával még egy-két percig forrald a levest.
Csirkepörköltet mindenki készít, és -ahogy mondani szokták- ahány ház annyi szokás. Azonban rengeteg helyen csirkepörkölt néven csirkegulyás vagy csirkepaprikás fut, lévén nem pörkölik, hanem csupán főzik a húst, méghozzá jó sok lével. Nézzük hát, én hogyan is készítem, mert ez is egyszerű, mint a kapanyél:)
Hagyományos csirkepörkölt spenótos gnocchival
Hozzávalók:
1 kg csirke comb és szárny (ha valaki szereti mell is mehet bele, bár a sovány hús nem jó pörköltnek)
1 szép fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál gyönyörű házi fűszerpaprika (bogyiszlói rulez!)
1 szép nagy babérlevél
só
bors
Elkészítése:
Zsiradékot hevítünk (zsírt vagy napraforgó olajat, de lehet aprított szalonnát is kisütni). Ebbe szórjuk az aprított vöröshagymát és a köményt. A kömény illata így nem csak az orrunkat fogja csiklandozni, hanem -mivel zsírban oldódik- így adja ki a legjobban az ízét is. Amíg vígan serceg a hagyma nyugodtan bontsunk egy palack hűtött száraz vörösbort, kell ebben a nagy melegben a szakácsnak is egy kicsi ;) Villányi, szekszárdi, egri: mindegyik nagyszerű minőség és pazar íz, élvezzük ki hát a pillanatot! No de miket is beszélek...
Amikor a hagyma kezd pirulni húzzuk le a tűzről és hintsük meg a minőségi fűszerpaprikával. Keverjük át alaposan, majd tegyük vissza a tűzre. Most tegyük bele a csirke alkatrészeket (amiket persze előtte gondosan daraboltunk: a combot kétfelé, a szárny marad ahogy vettük (azaz két ízületes!), a mellet pedig falatnyira). Most kezdődik a főzés igazán!
A csirkedarabok kezdenek felforrósodni, a paprika pedig nem nagyon komálja a hőt, ezért kevergessük becsülettel kb. 4-5 percig. Amikor a csirkehús kezd színt kapni öntsünk alá 1-1,5 dl vizet (ne többet!), nyomjuk rá a fokhagymát, tegyük bele az egy nyamvadt szem babért, picit borsozzuk, keverjük át és öntsünk még egy pohár bort magunknak: a nehezén már túl vagyunk.
A pöresznek kb. 1 óra kell (míg az alkatrészek megpuhulnak). Ami fontos még, hogy a főzés közben elpárolgott vizet időnként pótoljuk, hiszen az az 1-1,5 dl víz hamar el tud illanni. Legtöbb esetben -én legalábbis úgy gondolom- pont ezért engednek sokan több vizet a húsra, mert akkor nem kell mellette állni és kavargatni, hanem magára lehet hagyni az ételt. A pörkölt mellett állva és borozgatva van időnk egy másik fazékban vizet forralni, és abban kifőzni a gnocchit. Persze lehet nokedlivel is készíteni, de nekem a burgonyás gombóc jobban bejön hozzá. A gnocchit én a végén bébi spenóttal kevertem össze, jól egészítette ki a pörkölt ízvilágát. Mindenképpen finom savanyúságokkal tálaljuk. Én savanyú uborkával, koktélparadicsommal és saját termesztésű savanyított jalapenoval ettem meg. Jó étvágyat!
Hozzávalók:
2 ek olaj
2 dl rizs
4 dl víz
1 kk só
1 konzerv kukorica
Elkészítés:
A rizst felforrósított olajba öntöm, fehéredésig pirítom állandó keverés mellett. Ráöntöm a hideg vizet ( sercegni fog, meg köpködni, ezért vigyázok), megkavarom és lefedem. Ha felforr, leveszem a gázt, és néha kavarok rajta. Mikor már alig van víz rajta, beleteszem a sót jól megkavarom és óvatosan hozzákeverem a kukoricát ( a levét megiszom). Lefedem, kikapcsolom a gázt, és 15-20 perc múlva tálalom.
Tanácsok:
Télen a saját fagyasztott csöveskukoricával is helyettesíthetem a konzervet. Akkor megfőzöm, ha kihült késsel levágom a szemeket, és só helyett egy húsleveskockát teszek a rizsbe. ( Nincs rá magyarázat, de így más, jobb az íze.) Amúgy minden más egyezik.
Elkészítési idő: 25 perc
Kép: