xml version = "1.0"encoding = "UTF-8" ?>
A minyon apró sütemény, ami rengeteg változatban készül: világos vagy kakaóval színezett, kettő vagy több réteg piskótatésztából és krémtöltelékkel. Formájának csak a cukrász fantáziája szab határt, de általában kocka vagy kupola alakú, tetején díszítéssel. Tölteléke, ízesítése a legkülönfélébb lehet, kívülről az ízesítésnek megfelelő színű cukormázzal van bevonva. Mérete apró, 2-3 falatnyi. Kicsi, fodros „minyonpapíron” árulják már évtizedek óta.
Talán leginkább közkedvelt megjelenési formája a rózsaszín cukormázas változat, amely csaknem kivétel nélkül puncstorta- vagy kókuszgolyó-alaptölteléket (az utóbbit azonban kókusz reszelék nélkül!) tartalmaz vastagon, csupán két tésztalap által keretezve. Az egyéb változatok többnyire több piskótaréteget tartalmaznak és vékonyabb réteg ízesített vajas krémet a piskótalapok között, aminek következtében azonos méret mellett a puncsos rózsaszín változathoz képest jóval kisebb súlya van a süteménynek. Ismert ízesítések pl.: citromos (sárga cukormázzal), kávés (barna cukormázzal).
Az 1960-as évek cukrászdáinak és eszpresszóinak állandó süteményeként akkoriban 1 forint volt a szokásos ára, a felnőttek leggyakrabban kávé mellé fogyasztották. Az utóbbi években a szokványos mérete jelentősen nőtt.
Wikipédia
Puncsos:
Nekem ez kedvencem! :)
Citromos:
Csokis:
Egy kis recept:
Száz perc.
Először is készíts egy hattojásos piskótát: a tojásokat válaszd ketté, a sárgájákat keverd simára a cukorral és a vajjal, majd szitáld bele a sütőport és a lisztet. A fehérjéket verd kemény habbá egy csipet só társaságában, aztán óvatosan keverd a lisztes masszához. Ha ezzel megvagy, egy sütőpapírral bélelt tepsiben süsd aranybarnára 180 fokon. Miután már szép barna, vedd ki a sütőből, majd a tepsiből is, és tedd félre, amíg kihűl. A kapott piskótát vágd félbe középen, hogy két egyforma méretű lapot kapj. Most készítsd el a krémet: a vajat keverd habosra a porcukorral, majd ezt a masszát oszd három egyenlő részre, amiből kettőt hagyj is úgy, ahogy van, egyhez pedig keverd hozzá a kakaót.
Ha láttátok már a Hófehérkét, akkor már almás PITÉT is láttatok.A piték így néznek ki:
A piték leginkább gyümölcsösek szoktak lenniPl.: alma,szilva,meggy.
De vannak zöldséges piték is:
Íme a Vanília Sodós Pite recept:
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű kerámia vagy levehető aljú kerek piteformához:
A tésztához:
18 dkg finomliszt
5 dkg hideg vaj + 1 dkg a forma kenéséhez
5 dkg hideg zsiradék (lehet margarin vagy faggyú)
5 dkg cukor
1 nagy csipet só
1-2 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
3 db közepes méretű egész tojás + 2 db tojássárgája
8 dkg kristálycukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
3 dl habtejszín (min. 30 %-os zsírtartalommal)
1,5 dl zsíros tej (3,5 %- os zsírtartalommal)
kevés frissen reszelt szerecsendió a szóráshoz
Elkészítés: A sodóhoz a tejet és a tejszínt öntsük tapadásmentes lábosba, adjuk hozzá a kikapart vaníliamagokat, lassú tűzön kezdjük melegíteni. Közben az egész tojásokat és a 2 tojás sárgáját a cukorral kézi habverővel verjük fel annyira, hogy alaposan elkeveredjenek. A már meleg, de még forrás előtt álló vaníliás keverékhez adjuk a felvert tojásokat. Alaposan keverjük el, de ne forraljuk, hogy a tojás ne csapódjon ki. A sodót félretesszük, hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a tésztát.
A lisztet, sót és cukrot mély tálba szórjuk, a kétféle hideg zsiradékot kis kockákra vágva a száraz hozzávalókhoz adjuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. 1-2 evőkanál jéghideg víz hozzáadásával kemény tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagolva 30-45 percre hűtőszekrénybe helyezzük. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a piteformát 1 dkg vajjal alaposan kikenjük. Hideg munkafelületen kerek lappá nyújtjuk a tésztát, a formába helyezzük, az esetlegesen kilógó széleket levágjuk. Borítsunk a tésztára egy jókora darab sütőpapírt, és szórjunk rá sütőbabot vagy bármilyen száraz hüvelyest, gabonát sütés nehezékként. Süssük 12-15 percig, amíg a tészta széle aranyszínű lesz. Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a nehezéket. A sütő hőfokát mérsékeljük 150 fokra.
Öntsük rá a vaníliasodót az elősütött tésztára, de vigyázzunk, maradjon legalább ½ cm távolság a töltelék és a tészta széle között. A tetejét hintsük meg leheletnyi reszelt szerecsendióval, és további 30 percig süssük, amíg a szélein kissé megszilárdul, de középen még lágy-remegős marad a töltelék. A formában hagyjuk kihűlni, hidegen, tortaszerűen szeletelve kínáljuk.
Valahogy így kell kinéznie:
Ennyi lenne a 4. bejegyzésem! Mint mindig, 3 pozitív komment után jön a kövi rész! Várom az ötleteket!
A mézes kalács egy olyan süti,amit leggyakrabban karácsonykor szoktunk készíteni,enni.Leggyakoribb alakjai a mi családunkban: emberke,fenyőfa,csizma,hold.De ez minden családban változó.A mézes kalácsot ki szokták díszíteni leginkább cukormázzal. De ma már lehet kapni olyan díszítő csomagokat a boltban.
A Házikó:
Hát igen, a m.k. házikó nagyon király! M.k. tésztából van,és cukormázzal vannak össze ragasztva az oldalai.Íme egy kép róla:
Itt van néhány mézes kalács forma:
És különféle díszítések!
Hát ennyi lenne a 3. bejegyzésem mint mindig a 3. pozitív komment után jön a kövi rész!
Várom az ötleteket!
Sacher torta
Fekete erdő torta
Barackos Túrótorta
Tiramisu torta
Ennyi lenne a második bejegyzésem! 3 pozitív komment után jön a kövi rész!!!
Kicsit béna így a blog, hogy csak képek vannak, de ha ez tetszik valakinek, akkor írjon kommentbe! FIGYELEM! aki a kommentbe trágár kifejezéseket ír azt jelentem!
Egyenlőre ennyi lenne az első bejegyzésem, 3 pozitív komment után jön a kövi rész!
Sziasztok!