Az Afgán agár az egyik legősibb kutyafajta.

A legenda szerint őse még Noé bárkáján is utazott. Az viszont tény, hogy a Krisztus előtti korokból származik, sőt egy barlangrajzon is ábrázolják, amely Kr.e. 2000 -ben készülhetett.

Mivel látása kitűnő és nagyon jó futó, kezdetben vadászatra és terelőkutyaként használtak, sőt az afgán királyoknak és arisztokratáknak több száz éven keresztül vadászkutyaként szolgált. Bár tilos volt kutyát exportálni, a fajta kikerült Afganisztánból Angliába a huszadik század előtt. Majd Angliában kezdték el tenyészteni a mostani változatát. Ebben az időben Banff kapitánynak köszönhetően 1907-ben a Crystal Palace Kennel Klub Show-n mutatkozott be a fajta, amely mindenkit lenyűgözött.

1926-ban Nagy-Britanniában megkapta a Kennel Club státuszt, de csak tíz múlva ismerte el a faját az Egyesült Államok.

 

Az egész mejelenése stílusos és elegáns. Igazi arisztokrata, ahogyan méltóságteljes fellépésével, a mellkasát kissé előre nyomja, fejét büszként felfelé tartja.

Hosszú selymes szőre egyik védjegye a fajtának.

Minden szín megengedett, de gyakori a fekete, aranysárga, fehér és a kékesszürke. A fején található szőr nagyon puha és finom szerkezetű, egészen olyan, mintha haj lenne.

Szeme sötétbarna, óvális, fülei hosszúak, a fejéhez simulnak. A mellső és hátsó lábai nagyok, egyenesek, a szőre dúsan takarja. Mancsa nagy, ujjai zártak.

 

 

  • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
  • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
  • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem tekinthető házőrző fajtának.
  • Ugatás mennyisége: minimális.
  • Alacsony alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. ( szélsőségeket nem). Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
  • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

Nagyon méltóságteljes,zárkózott, önálló egyéniség, viszont amint nehezen mutat ki, hogy érzékeny és ragaszkodó.

Általában csak egy embert fogad el gazdájának, hozzá viszont nagyon ragaszkodik és óvja. Közepesen intelligens, néha bohóckodó.

Idegenekkel nehezen barátkozik, ezért érdemes kölyök korától foga szocializálni. 7-16 hónapos kor között fejlődik legjobban a személyisége, ezért érdemes rá odafigyelni.

Könnyen tanul, bár akaratos, ezért nem mindig fog szót fogadni. Érdekes, hogy amilyen gyors és szeret mozogni, olykor akár egész nap csak fekszik.

Rendkívül kitartó. Fontos számára a társaság és a "társadalmi" idő, mert hajlamosak befelé fordulni, ami káros lehet az egészségére. Az egyik legédesebb természetű kutya, amely nagyon ritkán mutat domináns vagy agresszív viselkedést.

 

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db
Igény esetén bármilyen fajtából
írok