Máj 15

 Sziasztok, ma egy olyan helységről írok egy keveset amelyben megtalálható a Föld legmélyebb pontja, avagy a Mariana-árokról. Földrajzi elhelyezkedése szerint a Mariana-szigetektől Keletre, a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén, Japán és Tokió közelében található. 2542 km hosszú és 10 994 méter mély, más mérések szerint 11 034, 11 022, vagy 10 911 méter. Az árok legmélyebb pontja a Challenger(Kihívás)-mélység.Nevét Jacques Piccard svájci tudós kutatólaboratóriummá alakított halászhajója után kapta.

  

  Mint minden mélytengeri árok, úgy a Föld legtitokzatosabb pontja is  két egymással ütköző kőzetlemez találkozásása által alakult ki. A Mariana-árok esetében a különböző típusú kőzetlemez-mozgások közül a két óceáni lemez (Csendes-óceán-, és Fülöp-lemez) ütközése zajlik. Az óceáni kőzetlemezek sűrűsége miatt általában az idősebb, jobban lehűlt, valamivel nagyobb sűrűségű lemez bukik a fiatalabb alá, és ez a folyamat által keletkezik a mélytengeri-árok.Az alábukó lemez anyaga a mélységi nyomás és hő hatására megolvad. A megolvadt anyag ezután – mivel új környezeténél kisebb sűrűségű – újra a felszínre nyomul, s vulkánok sorát kialakítva akár több ezer km hosszú vulkáni ívet is képezhet. Így alakult ki a Mariana-szigetcsoport is, melynek 14 szigete közül néhányon ma is tapasztalható vulkáni működés.

A felfedezése 1875. február 23.-án történt, mikor a Mariana-árok szigetcsoportjánál  8164 méteres tengermélységet mértek. Az akkori kutatók ezt a Föld legmélyebb pontjának tartották, de azóta kiderült, hogy az árok még mélyebb, 11 034 méter. 1960. január 23.-án Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste fedélzetén érték el először a máig fennálló 11 034 méteres rekordmélységet. 2009-ben a Nereus nevezetű ember nélküli tengeralattjáró harmadikként érte el az óceán legmélyebb ismert pontját. Ehhez egészen pontosan 10 902 méter mélyre kellett süllyednie a Csendes-óceánban található Mariana-árokba. Ezt követően 2012 márciusáig nem járt arrafelé ember alkotta szerkezet, és a talaj elérésével a Nereus lett az első olyan működő tengeralattjáró, ami megjárta az árkot – elődeit ugyanis már rég kivonták a forgalomból."Az ilyen szerkezetekkel lényegében az óceán bármely pontját feltérképezhetjük, új korszak kezdődik a tengerkutatásban" - mondta Andy Bowen, a kutatás vezetője

                                                                                                                            With Gomingo, it'll be like you have the whole world in the palm of your hand 
			</div>		
			<div class=Tagek: