Máj 14

Négy lábbal állva maradásra késztető parancsszó, melyben a nehézség, hogy nyugodtan maradjon egy helyben, és tartsa a pozícióját.

 

1. Az orra előtt tartva mutass egy jutalomfalatot a kutyádnak, miközben ülő pozícióban van.

2. Kezd el mozgatni a falatot, távolabb húzni tőle, mire ő feláll, és követni kezdi. Amikor négy lábra áll, állítsd meg a falatot, és ugyanekkor mondd neki „Állj!”.

3. Dicsérd meg, és adj neki jutalomfalatot!

Ha ez a módszer nem működne, próbáld a következőt:

1. Térdelj a kutyád elé, miközben ő ülő pozícióban van.

2. Gyengéden húzd felfelé a nyakörvét, ezáltal késztetve arra, hogy felálljon.

3. Kezeiddel megtámasztva tartsd ebben a pozícióban, jelezve felé, hogy ez a feladat és egyidejűleg mond a parancsszót: „Állj!”.

4. Dicsérd meg, és adj neki jutalomfalatot, amikor a megfelelő pozícióban van!

 

 

 

Lorenzo

Máj 14

Először is elnézést kérek, hogy 1 hónapja nem volt bejegyzés, de a tanulás minden időm elveszi :( Illetve bevezetem azt,hogy minden bejegyzésemhez teszem 1 vagy több képet! ;) De akkor lássuk is:

 

Éjszaka van. Aludnál. De nem tudsz, mert az az áldott kutya, azé a kedves szomszédé, megkeseríti az életedet állandó ugatásával. Vagy éppen a te kutyád az, aki mások életét keseríti? Lássuk tippjeinket a probléma megoldására!

 

Nagyon sok oka lehet annak, ha egy kutya ugat. Egyes esetekben a fajta jellemzője. Mivel ez örökölt viselkedésforma, erről leszoktatni nehézkesUgathat ugyanakkor félelemből, esetleg azért, mert védi a területét, vagy ha forgalmas út mellett van a háza.

Mindegy azonban, milyen okból ugat a kutyád, csak akkor jelent problémát, ha nem kontrolálható. Ha ez a helyzet, saját nyugalmad és a szomszédokkal való konfliktus elkerülése végett, le kell szoktatnod az állandó ugatásról a hangoskodó állatot.

Mielőtt nekiállsz, az alapparancsokkal kezd a kutyád nevelését, mint például az „Ül!” vagy a „Nem!” utasítások megtanítása, ezek nélkül nem járhatsz sikerrel. Nem ugorhatsz egyből fejest a dolgok közepébe. Ha ezeket már tudja, hajrá kezdjünk hozzá!

Az ugatás megfékezéséhez az első lépés: azonosítani kell a problémát, azaz kideríteni, hogy miért ugat. Vegyük sorra, mi rejtőzhet mögötte, és milyen módszereket javaslunk a megfékezésre.

Fontos, hogy attól függően, mi rejlik a probléma mögött, más-más módszer vezet sikerre

- Figyelmet kér?

Ha kutyád azért ugat, hogy felkeltse a figyelmedet, megszerezzen egy játékot vagy finom eledelt a legjobb reakció, nem megadni neki azt, amit kíván. Hagyd teljes mértékben figyelmen kívül! Hozd a tudomására, hogy az ugatással nem éri el, hogy figyelj rá. Sőt! Teljesen elszeparálja magát ezzel. Csak akkor foglakozz vele ismét, ha megnyugodott.

- Védelmezi a területét, minden áron?

Egy negatív szándékkal közeledő idegent jó, ha megugat, az már viszont nem, ha szegény postást riogatja állandóan, vagy őrült lelkesedéssel minden, a kerítés előtt elhaladó embert. A következő módszerrel próbáld meg leszoktatni őt erről:

1. Hozz létre olyan szituációt, amikor tudod, hogy ugatni fog. Ha szükséges, kérd egy barátod segítségét. A kutyát tartsd pórázon.

2. Óvatosan közelíts felé, majd ültesd le, ez segít, hogy megnyugodjon. (fogd a pórázt, mond neki „Nem!”)

3. Dicsérd meg jutalomfalattal, akkor, amikor abbahagyja az ugatást.

Tuti tipp:

Sose kiabálj rá a kutyádra, ha az a célod, hogy abbahagyja az ugatást. Az ő szemében ez az „emberi ugatás”! Ezzel a reakcióval ugyanis azt hangsúlyozod, hogy elfogadod a kommunikációnak ezt a módját.

- Akkor ugat, ha egyedül van otthon?

Ebben az esetben valószínűleg egyedüllét miatti szorongásban szenved. Erről ingyenes hírlevelünkben részletesebben olvashatsz.

Első megoldási javaslatunk, ha társaságként egy másik kutyát is befogadsz. Sajnos azonban ez az esetek többségében nem kivitelezhető, hiszen még egy kutya dupla annyi felelősség és költség. Ezért jól gondold meg.

Mi lehet a másik megoldás? Próbáld tetten érni!

1. Cselezd ki, tégy úgy, mintha elmennél, majd amikor ugatni kezd, fordulj vissza és használd a titkos fegyveredet: Vízipisztoly, egy kis ecettel megfűszerezve! Keverj a vízbe 1/8 arányban ecetet, és ezzel töltsd meg a hosszabb távolságra is használható vízipisztolyodat.

2. Amikor ugat, a mellkasa alá célozz, ott találd el őt! Miért jó módszer ez? Mert a kutyák utálják az ecet szagát. Legtöbb esetben az lesz a reakciója, hogy hátrálni kezd majd, és abbahagyja az ugatást. Használd ezt a módszert, ha a „Nem!”, vagy más általad a szituációra alkalmazott parancsszó használata nem jár eredménnyel.

3. Dicsérd meg és jutalmazd, ha sikeres volt a csel!

Vigyázz! Ügyesnek kell lenned. Titokban kell tartanod, hogy te vagy az, aki a kellemetlenséget előidézi számára. Bújj el egy ajtó mögé vagy sarokba, hogy ne lásson téged. Alakítsd úgy, hogy azt higgye, valahonnan a környezetből érkezik, és nem tőled származik a zavaró spriccelés. Ellenkező esetben azt fogja megtanulni, ha nem vagy ott, akkor ugathat.

Ez a keverék ártalmatlan, de a szemét csípheti, ezért próbáld nem szemen találni.

Tuti tippek!

Használd ezt a módszert, ha van egy szomszédod, akit egyáltalán nem érdekel, hogy állandóan ugat a kutyája.

Vásárolj egy erre a célra kifejlesztett speciális eszközt, mely a kutyára helyezve kellemetlen hangot bocsát ki, amikor ugatni kezd. A hang az emberi fül számára hallhatatlan. Ezzel az eszközzel szinte garantált, hogy a szomszéd kutya nem zavarja többé a nyugalmadat. Saját kutyádra azonban csak végső esetben alkalmazd ezt a módszert, mert nem biztos, hogy hosszú távú megoldás lesz, nem minden esetben orvosolja a mögöttes problémát.

 

 

 

Lorenzo

Márc 19

Hozzávalók:

 -teniszlabda

 -Jutalomfalat

 -Kés


A labdán vágunk egy nyílást, praktikusabb, ha X-et. Teszünk bele jutifalatot. Kész. 

 

Használata:

Eldobjuk a labdát, kutyánk utána fut, és örömmel kibányássza belőle a finom falatot. Ha szerencsénk van, és visszahozta, újra töltjük, újra dobjuk.

A jutalomfalat elfogyásáig, vagy izomlázig folytatjuk.

 

Lorenzo

  !
Márc 19

A kutya számára az az ideális étrend, amelyben kiegyensúlyozottan és megfelelő arányban szerepelnek a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok.
Amennyiben az egyik vagy másik túlsúlyba kerül, az elhízást, fogyást, betegségeket és más egészségügyi problémákat okoz.


Lássuk részletesen mit érdemes tudnunk az egyes összetevőkről!

 

1. Szénhidrátok

A szénhidrátokból nyeri ki a kutya az éltető energiát. A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-forrás. A krumpli is sok értékes tápanyagot tartalmaz, azonban keményítő tartalma miatt nehezebben emészthető. A rizs az állat számára ideális, mert könnyen megemészthető.

 

2. Zsírok

Energiát adnak, ragyogó bunda és egészséges bőr elérésében nagy szerepük van. Ízletesebbé teszik a táplálékot, és elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felvételét.

Amikor a zsírokról esik szó, meg kell említenünk az Omega 3, illetve az Omega 6 zsírsavakat. Az Omega 6 fontos az egészséges bőr, a szőrzet és az izomzat fejlődésének érdekében. Emellett segíti az idegrendszer működését, és biztosítja a szem és a látás élességét. Az ideális az, ha a táplálékban egymáshoz viszonyítva 1:5 arányban találhatóak meg, így megfelelően tudnak hasznosulni. Érdekes adat, hogy a napraforgó olajnak magas az Omega 6 tartalma, ugyanakkor Omega 3 zsírsavat egyáltalán nem tartalmaz. Magas Omega 3 zsírsav tartalom a halakból származó zsírokban található meg.

3. Fehérjék

A fehérje a növekedéshez, regenerálódáshoz szükséges. A fehérjék felelősek az izomzat erősítésért, a növekedésért. Sok fehérjét találunk az alábbi élelmiszerekben: hús, tojás, hal, állati belsőségek.

A fehérje lehet állati vagy növényi eredetű, de a növényi fehérjékből bizonyos összetevők hiányoznak, ami a megfelelő fejlődéséhez kell az állatnak. Az állati és a növényi fehérjéket összehasonlítva megállapítható, hogy az állati forrásból származó fehérjéket a kutya szervezete könnyebben megemészti, közel 90-95%-ban hasznosítani tudja. Ez az arány a növényi fehérjék esetén csupán 60-70%.

Sérülés, betegség esetén általában több fehérjére van szüksége az állatnak. A fehérjehiányra utalhat a matt szőrzet, kevesebb testsúly. Veseelégtelenség esetén kevesebb, de jobb minőségű fehérjeforrás segíti kedvencünk gyógyulását. Mint mindenből, a túl sok fehérje sem jó, pl. nagytestű kutyáknál csontozat fejlődési rendellenességeihez vezethet, meg kell tehát találni az ideális egyensúlyt.

Mindig nézzük meg, hogy milyen forrásból származik az adott fehérje, azaz milyen minőségű fehérjét tartalmaz a táplálék. A fehérjék százalékos arányának feltüntetése a csomagoláson, még nem jelenti azt, hogy az adott táp megfelelő számunkra. Sokféle forrásból, különböző összetevőkből kinyert fehérjéknek ugyanis más és más a hasznosíthatósága az állat számára. Pl. ha az adott tápban található 20% fehérje, de ez állati melléktermékekből nyerték ki, akkor a kutya közel sem tud ennyit felhasználni belőle, mintha ugyanez a százalék csirkehúsból lett volna kivonva.

Kiváló minőségű fehérjeforrások a tojás és a tej, ezt követi a hús és a hal. A sort a növényi fehérjék zárják. Habár a tej jól hasznosuló, értékes fehérjéket, zsírokat és fontos vitaminokat tartalmaz vigyázzunk vele! Gyakori tapasztalatok azt mutatják, hogy egyéntől függően előfordulhat, hogy a kutya a tejcukrot nem tudja megemészteni, ezért túlzott mennyiség adását kerüljük.

 

4. Ásványi anyagok

A fogak és a csontok egészségét a kalcium, a foszfor, és a magnézium biztosítja. Emellett az alábbi ásványi anyagok azok, melyekre szüksége van a kutyának: kálium, ólom, vas, cink, jód, króm, nikkel, nátrium, klór, kobalt, mangán, molibdén, jód, króm, szelén. Időnként mindenképpen adj kutyádnak olyan kutyatápot, amely tartalmazza a fenti ásványi anyagokat.

 

5. Vitaminok

A vitaminok fontosságát nem kell magyarázni, mindennapi életünk során rendszeresen találkozunk vele, hogy a vitaminhiány milyen problémákat okozhat. A kutyáknál sincsen ez másképp. Ha azonban ki kell emelnünk néhány területet, a vitaminok a látás, a csontok fejlődése, az anyagcsere folyamatok működése, az egészségmegőrzés érdekében kiemelten fontosak.A mai kutyatápok jellemzően tartalmaznak hozzáadott vitaminokat, melyek minden esetben mesterségesen előállított vitamint jelentenek. Ezért általában elegendő mennyiség kerül az állat szervezetébe.

Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E

Vízben oldódó vitaminok: C, B. Ezek nem tudnak raktározódni a szervezetben.

Az alábbi vitaminok azok, melyekre szüksége van a kutyának: A, B1, B2, B6, B12, D, és E vitamin.

Érdekesség, hogy a hal magas D vitamin tartalmú, azonban vigyázzunk, a halliszt ugyanakkor nem tartalmaz D vitamint.

 

6. Rostok

A rostok segítik elő a jó emésztést. Rizs, búza, kukorica és más növényekben, gyümölcsökben találkozhatunk vele.

 

7. Víz

És végezetül sose feledjük, kutyánknak mindig szüksége van vízre, mindig legyen elérhető számára a vizes bödön!

 

Lorenzo

Márc 19

Az integetés egy aranyos trükk.

 

Megtanítása ennek is hasonlít a pacsihoz.

Guggoljunk le kutyánkkal szemben, és fej magasságban tartsuk elé a tenyerünket függőlegesen. Ha megpróbálja megérinteni, akkor vegyük el a kezünket, hogy a levegőbe csapjon a kutya. Amint ez megtörtént mondjuk ki a vezényszót, és jutalmazzuk.

Ha kutyánk nem akarja megérinteni a tenyerünket, akkor tartsuk lejjebb a kezünket, ugyan úgy függőlegesen.

Ha esetleg így sem akarná megérinteni, akkor tartsuk tenyerünk úgy, mint amikor pacsit kérünk de húzzuk el, mielőtt a kutya megérintené.

Ha már begyakoroltuk a trükköt, akkor meglehet próbálni úgy is, hogy felállunk, és így adjuk ki a parancsot.

Ennek a trükknek a kézjele nekem az, hogy integetek a kutyámnak, vezényszava az, hogy "szia".

 

Lorenzo

Márc 12

Sziasztok! Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek hogy lehet Labradort rajzolni 17lépésben.Most csak 3 lépést írok le! Kezdjük is!

 

1.lépés: Rajzolj 2 kört egymás mellé, ez lesz a Labrador teste. Az egyik kör legyen kicsit nagyobb, a másik kisebb, nem kell hogy tökéletes legyen.

Rajz:

 

2.lépés: Rajzold meg a kutya fejét, ami egy kis kör és (szemből) jobb oldalra rajzolj egy ívet!

Rajz:

 

3.lépés: Kösd össze a köröket!

Rajz:

 

 

Kövi rajzos bejegyzésben folytatom!

Feb 27

(Kutyás film ajánlók)

 

Ebben a bejegyzésben a Kutyaszálló című filmről lesz szó. Tehát, amikor az energikus testvérpár, Andi és Bruce egy olyan nevelőotthonban találják magukat, ahová szigorúan nem lehet állatokat vinni, Andinak a villámgyors észjárását kell latba vetnie, hogy otthont találjanak kutyájuknak, Pénteknek. Noha együttérző nevelőjük, Bernie figyelmezteti őket, hogy kerüljék a bajt, a srácok rábukkannak egy elhagyott hotelre és elkezdik átalakítani, hogy tökéletes lakhelyet készítsenek Pénteknek és a város összes kóbor kutyájának. Ezzel viszont azt kockáztatják, hogy szétválasztják őket egymástól, ha lebuknak. A két kölyök pillanatok alatt valami varázslatosat alkot a hotelből: otthont a kutyáknak és saját maguknak is.

 

Kategóriák: Családi, Vígjáték
Eredeti cím: Hotel for Dogs

 

Rendező: Thor Freudenthal

Szereplők:
Emma Roberts (Andi)
Jake T. Austin (Bruce)
Don Cheadle (Bernie)
Lisa Kudrow (Lois Scudder)
Kevin Dillon (Carl Scudder)
Kyla Pratt (Heather)
Johnny Simmons (Dave)

 

Nekem tetszett, 10/10 . Ha láttad ezt a fimet, értékeld Te is komiba! :)

 

Lorenzo

Feb 24

Óangol Juhászkutya (Bobtail)
Angol fajta.A régi típusú angol nyájőrző kutyák és az orosz juhászkutyák vagy agarak keresztezésével tenyészettték ki valamikor a 18.században, s a fajtáját pásztorkutyának használták. Eredeti neve: Old English Sheepdog. Marmagassága: 56 cm. Súlya: 28-36kg.Feltűnő megjelenésű, elég nagytermetű kutya.Feje "mackós,,.Szeme sötétbarna,füle lelóg.Mellkasa széles,mély.Háta egyenes, hasa enyhén felhúzott.Jellegzetessége, hogy a farka nagyobb mint a marja.Lábai egyenesek és párhuzamosak.Farkát kurtítani szokták,de születhet kisebb méretű farokkal, vagy anélkül.Hosszú fényes szőrzete kékesszürke fehér foltokkal, sohasem barna. Gyermekszeretete, segítőkészsége miatt szeretetre méltő és nagyon közkedvelt.Gazdájával, az ismerősőkkel szemben nyugodt,játékos.Joviális külseje azonban harcias szellemet rejt, a betolakodókkal keményen és bátran lép fel.Eredeti feladata a nyájőrzés volt, ma inkább mint őrzőkutyát használják,de a gyerekeknek is kedvenc játszópajtása lehet.

 

Lorenzo


 

Feb 24


Ez egy nagyon fontos lépés a kutya nevelésében. A kutyától és a körülményektől függően, többféle lehetőség van ennek megtanítására.

1. Mi az ideális kor, amikor el kell kezdeni a nevelést?

Akkor kell elkezdeni a szobatisztaságra szokatást, amikor a kiskutya 8-12 hetes.

2. Hát akkor kezdjük!

- Jelölj ki egy helyet, ahol el szabad végeznie a dolgát. Ez jellemzően a házon kívül egy meghatározott hely. (Bizonyos esetekben házon belüli helyszín is lehet).

- Amikor legközelebb aktuális, mutasd meg neki az utat erre a helyre.

- Miután elvégezte a dolgát, dicsérd meg és jutalmazd!

3. Napirend

Egy kiskutyának néhány óránként szükséges elvégeznie dolgát. A gyakoriság később csökkeni fog, ahogy idősebb lesz, és jobban tudja kontrolálni. Amikor kicsi, az alábbi időszakokban mindig vidd a kijelölt helyre:

- Reggeli sétáltatáskor

- Alvások után

- Minden étkezés után

- Minden játék, vagy tanítás után

- Ha hosszabb ideig egyedül van, miután hazaérsz

- Közvetlenül lefekvés előtt

Ha minden nap, a nap ugyanazon szakaszában viszed ki őt, mindkettőtök számára kellemes rendszerességre szoktatod, mely meglátod, nagy előny lesz majd a jövőben. Segít kialakítani egy napi rutint, melynek eredményeképpen ő meg fogja várni, míg a legközelebbi alkalom eljön és kiviszed őt. Emellett, tanulj meg felfigyelni a jelekre, amivel a kutya jelzi, hogy ki kell mennie. Mint például: körbe-körbe szaladgál, vagy ha feszült pofával bámulja az ajtót.

4. Használj parancsszót!

Tanítsd meg neki, hogy akkor végezze a dolgát, amikor a parancs elhangzik.

A tanítás menete, hogy először, amikor láthatóan elkezdi végezni a dolgát, mondd neki a parancsszót, majd dicsérd meg, jutalmazd jutalomfalattal.

Ha ezt minden alkalommal alkalmazod következetesen, eljön az az idő, amikor a befektetett energia meghozza gyümölcsét, és a parancs elhangzása után fogja elvégezni a dolgát.


5. Légy megbocsátó, ha hibát vét!

Ha magára hagyod őt, az erősen előidézi a hibázás lehetőségét. Amíg négy hét el nem telik balesetmenetesen, addig nem nyilváníthatod őt szobatisztának. Ha idősebb, ez még hosszabb időszakot jelent. Addig is:

Állíts fel barikádokat, amivel kontrollálni tudod, hogy mely helyek azok, amit nem tud elérni. Ezek legyenek olyan helyek, amik különösen érzékenyen érintenének téged, ha a baleset ott következne be. Ha felügyelet nélkül kell hagynod, és megtanítottad neki, hogy biztonságban és jól érezze magát a zárt helyén a saját kis ketrecében, hagyd őt ott, kedvenc játékaival.

6. Ha becsúszik egy hiba…

- Alaposan takaríts fel utána! Távolíts el minden szagot, hogy elkerüld, hogy a szag miatt visszajárjon ugyanarra a helyre, és ismételten ott végezze el a dolgát.

- Használj megfelelő illatosítót, ami semlegesíti a szagot.

- Ha van olyan hely vagy szoba, ahova rendszeresen visszajár elvégezni a dolgát, zárd el. Csak felügyelettel engedd be oda addig, amíg szobatiszta nem lesz.

- Ha baleset a szőnyegen történt, ajánlatos elvinni a tisztítóba. Ha erre nincsen lehetőséged, javasoljuk a szag eltávolítására alkalmas alábbi, praktikus házi praktikát: 50% víz, 50% ecet keverékével végezd el a szőnyeg tisztítását. Sose használj ammóniát, mert az ammónia pont azt a hatást idézi elő, hogy a kutya visszatér ide.

7. A hibák korrigálása

Teljesen természetes, hogy a szobatisztaságra szoktatás időszakában bekövetkeznek balesetek. Ezeket, az alábbi módszerekkel tudod kezelni:

- Sose büntesd meg, ha már megtörtént a baj. Például: egyedül hagytad a lakásban, de mire hazaérkezel bepisilt. Ez késleltetett büntetés, totálisan rossz időzítés - emlékezz az alapelvekre! A kutya nem fogja tudni, hogy miért kapta a leszúrást.

- Sose dörgöld bele a kutya orrát az ürülékébe, semmi értelme és a vége az lesz, hogy félni fog tőled. Légy nagyon türelmes, ez egy hosszú tanulási periódus.

- Ha észreveszed, pont akkor, amikor a nem megfelelő helyen végzi a dolgát, nyakörvén keresztül húzd fel, és határozottan mondd neki „Nem!”. Vigyázz, ne ijessz rá nagyon. Majd gyorsan vidd ki, és hagyd, hogy befejezze a dolgát. Ezután dicsérd meg őt.

 

Lorenzo

Feb 24

Egy kutyaház megépítéséhez a következő információkra lesz szükségünk:
1.) Milyen fajta, és hány darab kutya részére szeretnék kutyaházat építeni (ettől függ ugyanis a kutyaház mérete),
2.) Milyen anyagból szeretnénk megépíteni,
3.) Szigetelt, vagy szigeteletlen kivitelt szeretnénk e
4.) stb.
Kezdjük tehát az elméleti alapokkal. A kutyaház méretezésénél a következőket kell figyelembe venni:
1.) fekvési átmérő összegömbölyödött alváskor,
2.) marmagasság,
3.) szélesség

A megfelelő méretű ól kicsit nagyobb az alvó kutyánál. A marmagasság a kutyaól magasságát határozza meg, hiszen kutyánknak kényelmesen fel tudni állnia. A kutya magassága és szélessége az ól bejáratának méretét adja meg. Ez a méret lehet kisebb a kutyánál, ugyanis a kutya így is be fog tudni férni rajta. Ha több kutyának készítünk egy házat, akkor a szélességi és hosszúsági méretet ennek megfelelően állapítsuk meg. Több kutyánál ugyanis nagyobb értelme van egyetlen többszemélyes kutyaház építésének, hiszen ha egy kennelben több kutyánk van, és azok számára több „egyszemélyes” kutyaházat helyezünk el, akkor nagy valószínűséggel azt fogjuk tapasztalni, hogy kutyáink egy házba fognak összetömörülni. Amennyiben megkaptuk az ólunk méreteit vizsgáljuk meg annak anyagát. Egy egyszerű kivitelű kutyaház akár szétszedett raklap deszkákból is elkészíthető, de én a következőkben egy többrétegű szigetelt kutyaház elkészítését fogom bemutatni.A kutyaház alja: A legnehezebben elkészítendő kutyaól elem a kutyaház alja. Ezt az elemet egy 4 cm vastag pallóból fogjuk elkészíteni. A fenyőfa pallónak hosszát megfelelő méretre vágjuk. Oldalait meggyaluljuk, majd fa ragasztására alkalmas ragasztóval éleit bekenjük, és a darabokat összeillesztjük. Amikor egymás mellé illesztettük az összes pallódarabot, akkor a „táblát” pillanatszorítóval összehúzatjuk és 24 órát pihentetjük. A pillanatszorító alkalmazásával érhetjük el a megfelelő szilárdságú ragasztást.Amennyiben még ennél is erősebb kötést szeretnénk elérni, akkor a levágott palló oldalait behornyolhatjuk a ragasztás előtt, így nagyobb erősségű ragasztott kötést érhetünk el. Ez a kötés látható az ábrán. Mivel a kutyaól aljának anyaga fenyőfa, így azt az időjárás viszontagságai ellen védelembe kell részesítenünk. Esetünkben a védelmet 2 réteg lenolajkencével fogjuk elérni. Az első réteg felvitele után várjunk 24 órát, hogy megfelelően beszívódjon. Majd ismételjük meg a munkafolyamatot. Amennyiben megvagyunk a második réteg felhordásával, akkor félretehetjük a kutyaházunk alját. Következő egységünk a kutyaól belső falai.

A belső falak: 10mm vastag OSB lapból készülnek. Az OSB lapot már vásárláskor méretre vágathatjuk, így nem kell bajlódnunk sem a szállítással, sem annak feldarabolásával. A példánkban a vágásnál az OSB lapok szélességét 2x30mm el kisebbre vágjuk, mint a kutyaól aljának mérete. Kezdjük el összeállítani kutyánk fekhelyét. Az összerakáshoz pozdorja csavarokat használjuk. Két fajta méretre lesz szűkségünk 30mm és 60mm. Első lépésként egy 30x30mm-es fenyőlécből vágjunk le akkora hosszúságút, mint a kutyaól aljának szélessége. Ezt a lécet csavarozzuk rá a hátoldal aljára 30mm-es csavarokkal. A csavarokat egymástól 10-15cm távolságba helyezzük egymástól. Ha ezzel megvagyunk, keretezzük tovább az OSB lapot a 30x30mm-es léccel hasonlóan az előbbiekben leírtakhoz. Ezzel a hátlappal kész is vagyunk. Az előbbi lépéseket ismételjük meg az előlapon és a két oldallapon is, majd fogjuk ismét a hátlapot és illesszük rá a kutyaól aljára merőlegesen. Ha mindent jól csináltunk, akkor a hátlap olyan széles lesz, mint a kutyaól aljának szélessége. A helyére tett hátoldalt a 60mm-es csavarokkal rögzítsük a kutyaól aljához. Ugyanezeket a munkafolyamatokat ismételve a kutyaház oldalai és eleje is a helyükre kerülnek, ezekútán az elemek egymáshoz rögzíthetők. Ha megvagyunk a kutyaház belsejének összecsavarozásával, jöhet az időjárás elleni védelem. A kutyaház aljához hasonlóan itt is 2 réteg lenolajkencés védelem az ajánlott, ugyanis ha télen nedves bundával belefekszik a kutya az óljába, akkor sem szívják teli magukat a fa részek. A lenolajkence 24 órás száradása után folytathatjuk a munkát. A következő munkafolyamat a szigetelés elhelyezése. A szigeteléshez 3cm vastag Nikecell szigetelést használok. A szigetelést az oldalfalak külső felületén kell elhelyezni, mégpedig úgy, hogy a 30x30-as fenyőléc kerettel síkba essen. (Amennyiben nem akarunk bajlódni a 30x30-as fenyőlécek legyártásával, használhatunk helyette cseréplécet is, csak ilyenkor figyelnünk kell az OSB lapok méretére is).A szigetelés befejeztével kezdhetjük a kutyaházunk beburkolását.


A külső burkolatnak lambéria, vagy hajópadló használata ajánlott, de ha otthon szétszedet raklap vagy egyéb deszkák állnak rendelkezésünkre, akkor a célnak az is megfelelő. Amennyiben lambériából építkezünk, úgy a lambériákat függőlegesen helyezzük el, majd a méretre vágás után 30-as csavarral rögzítsük a 30x30-as fenyőkerethez. Ezt addig folytassuk, amíg az egész ólat be nem burkoltuk. A beburkolás után a lambériát 2 réteg lenolajkencés mázolással, majd a száradást követően ízlés szerinti lazúr fedőmázolással lássuk el. A lambéria függőleges elhelyezésére azért van szükség, mert az esetlegesen ráverődő esőt minél könnyebben le tudja vezetni magáról. A külső burkolatnak azért érdemes lambériát vagy hajópadlót használni, mert a lambéria vagy hajópadló hornyai megakadályozzák, hogy a nedvesség átjusson közöttük elérve a szigetelő réteget. A deszka borításnál ez nem garantált. Ha eddig eljutottunk, akkor a munka „oroszlán részét” már elvégeztük, és jöhet atető elkészítése. A tetőt cserépfedéssel, bitumenes zsindelylemez vagy 4 mm-es bitumenes nehézlemez szürke palazúzalékkal is fedhetjük. Amennyiben cserép fedést alkalmazunk akkor az elő- és hátlaphoz rögzített cseréplécre csavarozzuk fel megfelelő távolságban egymástól a cserepeket tartó léceket. Lemezes borításnál a tetőnek először 10mm-es 2 rétegben lenolajkencével lekent OSB lapot tegyünk, majd erre a lapra kerüljön felszegelésre a zsindelylemez vagy nehézlemez borítás. A cserépfedésnek az előnye a lemezes fedéssel szemben, hogy a kutyaházban meg tud indulni egy természetes levegőáramlás. Ez azért jó, mert amikor ebünk nedvesen fekszik be az ólba, akkor a folyamatosan áramló levegő hatására hamarabb meg fog száradni bundája, valamint a nyári nagy melegben szellőzést is biztosít számára. A cserépfedésnek még nagy előnye az is, hogy a kutya kevésbé tudja tönkre tenni, mint a lemezes borításokat. A lemezes borítás előnye, hogy tudunk olyan háztetőt készíteni, ami későbbiekben felnyitható, vagy levehető lesz. Viszont a lemezfedéses kutyaólakat ne tegyük ki nyáron a tűző napra, mert a kicsi szellőzőképessége miatt az ól nagyon felmelegszik, és elviselhetetlen lesz háziállatunk számára, így mellőzni fogja annak használatát. Néhány gondolat a kutyaól bejáratának kialakításáról. A kutyaól bejáratát úgy helyezzük el, hogy annak alsó része ne a kutyaház aljánál legyen, hanem legalább 10-15 cm-rel az ól alja felett, ugyanis ha a téli hónapokban szénát vagy faforgácsot teszünk háziállatunk kényelmének javítása érdekében, akkor az nehezebben fog kiszóródni a házból. Az ól bejárata felett a kutyaház teteje legalább 15-30 cm-rel túlérjen a első falon, ugyanis így eső nehezebben esik be az ól ajtaján.


A kutyaólba szőnyeg helyett szénát vagy szalmát tegyünk, sokkal jobb. Rágcsálós kutyák esetén a kutyaól éleit 2-3cm széles bádog lemezzel kell borítani (bejáratott is), mert az unatkozó kutya hajlamos a rágcsálásra, így elcsúfítják munkánk gyümölcsét. Fontos dolog még a tájolás. A kutyaól tájolását úgy válaszuk meg, hogy a kutya a házban fekve is rálásson az udvarra, vagy a bejáratra, mert különben nem nagyon fog bemenni a házába. Ha lapostetős kutyaól építése mellett döntünk, akkor nagy valószínűséggel a kutyánk a kutyaól tetején fog napozni, ha nem esik az eső, hiszen innen jobban kilátás. A kutyaházat soha ne tegyük közvetlen a földre. A kutyaól alá helyezzünk 8-10 cm széles keményfa oszlopot, vagy téglát. Megakadályozva a talaj nedvességének felszívódását. A következőkben két kutyaház tervrajzát osztom meg önökkel. Mind a két típusú kutyaházat vizslák számmára készítettem. A lapos tetős kutyaól 2 illetve 3 személyes, míg a sátortetős csak 1. Az előzőekben ismertetett kutyaólak anyagköltsége körülbelül 30ezer forint, munkaideje 2-3 nap. Aki kicsit is szeret barkácsolni, de nem rendelkezik komolyabb ismeretekkel az is könnyen eltudja készíteni kutyája lakhelyét. A gondosan elkészített kutyaól több tíz évig is képes kiszolgálni háziállatunkat komolyabb tönkremenetel nélkül.

 

Lorenzo

Következő 10 bejegyzés