Dec 15

Sziasztok!

Megmutatom hogy lehet elkészíteni egy hőszigetelt kutyaházat kedvencednek!

A méretek egy Berni Pásztorhoz vannak.

 

Anyagszükséglet

- 2 db 250×125×0,8 cm-es OSB-tábla

- 9 db 200×5×3 cm-es tetőléc

- 2 db 250×5×3 cm-es tetőléc

- 2 csomag 300×6,8×1,1 cm-es, B-C kategóriás fenyő lambéria (= 2× 2,04 négyzetméter)

- 2,5 liter lazúrfesték

- 8 tábla 100×50×3 cm-es hungarocell szigetelés

Valamint

- bitumenes zsindely

- 400 db 3×25 mm-es csavar (OSB a kerethez és lambéria a kerethez rögzítéséhez)

- 65 db 3×75 mm-es csavar (az oldalak és az alap, valamint az oldalak egymáshoz rögzítéséhez)

A csavarozás sűrűségénél vegyük figyelembe, hogy ha a házat nem az alapnál fogva emeljük, tekintélyes súlyt kell elbírnia szétszakadás nélkül!

Szerszámszükséglet

- ceruza

- mérőszalag

- dekopírfűrész, fűrész

- csiszolópapír

- fúrógép

- csavarhúzó

- ecset

 

1. Alapnak egy 107,2×71,6×0,8 cm-es OSB-lapot vágunk, alá egymástól egyenletes távolságra (kb. 15 centire) behajtott 3×25-ös csavarokkal a lap teljes felületére léceket csavarozunk az OSB lap felől, a szélektől 30-35 mm-re. Ha találunk barkácsáruházban hulladék munkalapot, abból is építhetünk vastag alapot a háznak. A hungarocell azért nem jó ide, mert túl puha, morzsálódna, viszont két OSB-lap közé tehetünk lépésálló sztiropor lemezt.

 

 

2. Az oldalfalakhoz 2 db 107,2×80×0,8 cm-es OSB szükséges, és az arra a képen látható módon csavarozott tetőléc-darabok (a lécek közé jön a szigetelés).

A külső lambériázásnál figyelembe kell venni, hogy a lambéria oldalaknál felfelé kb. 25 mm-rel lóg túl (a tető keretét is takarja), lefelé 36 mm-rel lóg túl (az alapot is takarja)!

 

3. A hátoldalhoz 80×64×0,8 cm-es OSB-lap és a széleire keretként csavarozott tetőléc-darabok szükségesek (a lécek 5 cm-es, szélesebb oldala feküdjön fel az OSB-re (3 cm széles a szigetelés). A csavarokat „ésszerű” távolságra, a léc középvonalában helyezzük el, a lambéria csavarjaival szemben, két lambériánként (~135 mm).

 

4. A bejárat anyagigénye szintén 80×64×0,8 cm-es OSB-lap, 2 db 64×5×3 cm-es és 4 db 70×5×3 cm-es tetőléc, valamint egy léc az ívhez. Ehhez a léchez igazodik majd a lambériába vágott ív is. Vágjuk ki a bejáratot az OSB-ből. A lécek közé itt is ragasszunk hungarocellt.

 

5. A tetőt az itt látható módon állítjuk össze, azzal, hogy a tetőgerinc alá – vízszintesen – az oldalra lefutó léceket egymással szemben lévő páronként szintén összecsavarozzuk. Kívülről és belülről OSB-lappal fedjük be, közé hungarocell szigetelést illesztünk. A tetejére bitumenes ragasztóval és tűzőgéppel bitumenes zsindelyt rögzítünk.

 

6. A kész, lambériázott kereteket csavarozzuk egymáshoz és az alaphoz. A tetőléceket, a belső teret lazúrral, több rétegben kenjük le. Belülről fokozott pontosság szükséges, mert a kutya behordja a vizet a házba! Az összeállítás után lambériázzuk körbe a házat. Ezután kívülről is felületkezeléssel látjuk el – és meg is vagyunk.

 

Egy kép:

 

Remélem tetszett, és hasznos volt!

Sziasztok!