Dec 18

Sziasztok!

 

A trükkök közül ezt a legegyszerűbb megtanítani kutyánknak.

Sőt, kombinálni is lehet, mert kérhetünk jobb, illetve balmancsos pacsit is .

Guggoljunk le kutyánkkal szemben, az egyik kezünkben tartsunk jutalomfalatot, amit megmutatunk a kutyának. Ha észre vette, akkor zárjuk össze tenyerünket, és hagyjuk, hogy a kutya próbálkozzon a jutalomfalat megszerzésével.

Nyalogatni, sőt, akár rágcsálni is fogja a kezünket, de ezeket a próbálkozásokat hagyjuk figyelmen kívül. Várjunk addig, amíg már a mancsával próbálná meg megszerezni a falatot. (lényeges, hogy a kezünket ne a kutya fejmagasságában tartsuk, hanem lentebb, hogy kényelmesen hozzáférjen a lábával) Amint a lábával hozzáér a kezünkhöz, mondjuk ki, hogy pacsit, és nyissuk ki  a tenyerünket.

Gyakoroljuk többször egymás után, míg már nem kell jutalomfalatot tartanunk a pacsit kérő kezünkben.

Ha egy lábbal már megy a pacsi, akkor ugyan ezen módon tanítsuk meg neki a másik kezünkkel is a trükköt.

Tehát, ha már kutyánk a bal kezünket megérinti a jobb mancsával, akkor most már a jobb kezünkben tartsuk a falatot, és a bal mancsával érintse meg. Ha a jobbal próbálkozna, akkor hagyjuk figyelmen kívül. Annyival segíthetünk rávezetni ebünket a változtatásra, hogy jobb kezünket tartsuk közelebb a bal lábához, hogy azzal kényelmesebben hozzá férjen a kezünkhöz, mint a másik mancsával.

A vezényszó többféle is lehet, lehet simán  bal mancsra "pacsi", jobbra meg a "másik"

Én a két pacsit úgy különböztetem meg, hogy a jobb mancsával azt mondom, hogy "bal pacsi", a bal mancsával azt mondom, hogy "jobb pacsi" ( azért fordítva, mert nekem egyszerűbb így kérni, mert sajnos hajlamos vagyok saját magam összezavarni, és ha azt mondom, hogy bal, ami mivel szemben vagyunk neki jobb, képes lennék rosszul nyújtani a kezem. Ez van, senki sem tökéletes :) )

Bár, egy idő után a kutya magától is rájön, hogy ha a bal kezem nyújtom, akkor neki jobb manccsal kell pacsit adni, de eleinte, a tanítási fázisban jobb megkülönböztetni a dolgokat, hogy egyértelműek legyenek.

 

A kézjel egyértelmű. Azt a kezem nyújtom felé kinyújtott tenyérrel, amelyikbe a pacsit szeretném.

 

Remélem Tetszett, és hasznos volt!

 

Sziasztok!