Feb 12

Nem igazán jó cím ennek a bejegyzésnek a "Molosszusok,, , mert nem csak kétszáz kilós, lógóbőrű, rövidorrú, félelmetes kutyákról fogok írni. De a következő fajtákban közös (talán egyedül ez), hogy őseik a molosszusok. Ma vannak köztük dogok, ölebek, bulldogok, hegyikutyák.

 

 

De mi is az a molosszus?

 

A Molosszerek egy királyi nemzedék voltak Epirusban (Epirus a Balkáni félsziget délnyugati részén fekszik, ma félig Görögországhoz, félig Albániához tartozik). Nevüket később nagy, félelmet keltő védőkutyáikra is használták az akkori emberek. Nagy Sándor is ilyen kutyákat használt a hadjáratain, de elsősorban nem mint harcikutyákat, hanem mint hadikutyákat, akik a tábort védték. Akkoriban nagyon sokat értek ezek a kutyák, és hogy a Jón-tenger partján élő emberek megőrizzék a monopóliumukat, csak kan kutyákat adtak el, szukákat sohasem. A molosszus szóból származik a mai masztiff szavunk.

 

 

Besorolás

 

Eléggé nehéz. Legjobb, ha ismét az FCI besorolását veszem alapul. Dogszerű kutyák, hegyikutyák és svájci hegyikutyák, de ehhez hozzáveszem még az ölebek között található molossszoid kutyákat.

 

 

1 : Dogszerű kutyák

Az "igazi" molosszusok a Masztiffok  , Bulldogok  , Dogok  , egyebek és ezek Keverékei. Leginkább a melegebb országokból származnak, régen bikaheccelésre, kutyaviadalokra, házőrzésre, emberőrzésre tartották őket. Mivel szinte mindig a gazda utasításait kellett követniük, megtanultak szorosan együttműködni az emberrel. Ide tartozik a legtöbb "nyomott orrú" fajta. Érdekes, hogy mivel rövid az orruk, és viszonylag előre áll mindkét szemük, az emberekéhez hasonló a látásuk. A vadászkutyáknak, és az egyéb hosszú orrú kutyáknak (meg a lovaknak, farkasoknak) a fejük két oldalán helyezkednek el a szemeik, így a perspektivikus látásuk nagyon jó (nagy területet látnak be), viszont a térlátásuk rossz (a két szem látómezeje csak kis területen metszi egymást), a rövidorrú fajtáknál viszont fordítva: kis látómező, nagy térlátás. Ennek következménye, hogy az utóbbi kutyák jobban észlelik az apróbb mozgásokat, mint például az arcmimika, így genetikailag (is) "jobban megértik a gazdit". 

Legismertebb képviselőjük talán a Bulmasztiff, de sokaknak a masztiff a Nápolyi Masztiffot jelenti, a Bulldog az Angol Bulldogot, a dog pedig a Német dogot. De rajtuk kívül ide tartozik még a Német Boxer, az Argentin Dog, de még a Shar Pei is.

Az emberekkel nagyon barátságosak, de persze nyilván itt is van kivétel. Kanoknál előfordul, hogy más kanokkal összekapnak a dominanciára való törekvésük miatt, ezért következetes nevelésre van szükség. Nem kellenek nagy fortélyok, mivel ezek az állatok azonnal megértik, mit akarunk tőlük. És ennek megfelelően vagy megcsinálják, vagy nem. Mert nagyon nagy csibészség is lapul ám bennük. Ha lehet, kibújnak a szabályok alól. Sokszor szinte lehetetlen ellenállni egy masztiff nézésének, de meg kell próbálnunk, mert nincs szebb, egy gazdájára odafigyelő, engedelmes kutyánál. Talán csak sok együtt játszó molosszus-kölyök.

 

 

 

 

Remélem hasznosnak találtad! Következő bejegyzésben a Hegyikutyákról, a Svájci Hegyikutyákról, és a Molosszoid Ölebekről lesz szó.