Nyugalom, a coelhói bölcsességek itt véget is érnek ! 

Helyette inkább beszéljünk a Kyóto Animation eddig legjobban várt filmjéről, a ,, Koe no Katachi"-ról. 

Vagyis arról, hogy mivel tudja megosztani az animefnokal. 

Hiszen van, aki egyszerűen inkádja ezt a siketnéma hősnővel operáló bűnhődéstörténetet, amiben az iskolai zaklatásokól kezdve a szociofóbiáig minden komolyabb téma felvillan.

Mások pedig csak egy egyszer nézős, animációjában művet látnak benne, amit a ,, jó-jó, de többet vártam tőle" mondattal nyugtáznak.

kinek van igaza ? 

A Koe no Katachi gócpontjában a japánok számára elég valós probléma áll ( az iskolai zaklatások ) 

Az a fajta fizikai és mentális terror, amikor az általános- és középiskolás nebulók csoportosan kiközösítenek egy olyan diákot, aki valamiért ,, kilóg a sorból". 

A The Economist egy áprilisi riportja szerint ma többet között a fukushima atomkatasztrófa miatt új iskolába kényszerülőket, és a melegek 44%-át bántalmazzák osztálytársaik. 

( A yaoi és shónen ai mangák népszerűségének tükrében ez elég megdöbbentő adat! ) 

Ám nem kell egy kataszrófa túlélőjétnek, sem homoszexuális irányultságúnak lenned ahhoz, hogy kiérdemeld ezt a kellemetlen 

,, figyelmet " . 

Éppen elég az, ha valamiért nem tudsz beilleszkedni az osztályodban. 

Kutatók szerint ez a japán csoportközpontú nevelésből fakad, és hiába írják elő törvények az esetek kezelését, egyszerűen nincs gyakoriati megoldás a bántalmazások orvoslására. 

Arról nem is beszélve, hogy maguk a tanárok szemet hunynak az incidensek felett, mondván, ez rontaná a megítélésüket a harmonikus osztánylégkör megteremtése kapcsán. 

Persze, a téma nem ilyen egyszerű. 

 

De nekünk most bőven elég ennyi ahhoz, hogy a Koe no Katachinak elismerjük: ez egy olyan anime, ami először mer e kényes témáról őszintén beszélni. 

És kifejezetten azért is erős, mert nyíltan rávilágít a kegyetlen valóságra: a zaklatás közösségi tevékenység ! 
Az osztályelső kis szende lány, a divatbolond fruska, a kis tömzsi vicces gyerek - mind-mind benne vannak a buliban, kivéve maga az áldozat. 
.
.
.
Kölcsönykenyér visszajár....
A Koe no Katachi hősnője, Nishimiya Shóko pont egy ilyen zaklatás áldozata lesz, ám kiközösítését igen egyedi körülménynek köszönheti: annak, hogy siketnéma. 
A Gangsta óta nem kaptunk ilyen karaktert, aki jelnyelvvel kommunikálna, és megszólalásai torzított hangokban merülnek ki - mindkét animésben zseniálisan oldották ezt meg a szinkronszínészek ! 
Shóko kirekesztésének oka így az lesz, hogy kölcsönösen nem értik meg egymást osztálytársaival. 
Ám az anime még egyet csavar ezen! 
Shóko egyik fő ,, bántalmazója", az őt csínyből heccelő Isida Shója. 
A dolog ott durvul el, amikor a kislány méregdrága hallókészülékeit a srác a barátaival tönkreteszi.