Kívánatos állat, de nem olyan szép vele az élet, mint gondolnánk. A néha fenevaddá váló majmok tartását sok apró körülmény nehezíti meg. És sok komoly engedély is.

 

A majom különleges házikedvenc

 

És ugyanilyen különlegesen nehéz bánni vele, különlegesen sok munkát okoz és mindemellett különlegesen nagy felelősség tartani. Különlegesen könnyű megkívánni is, hiszen az emberhez hasonló mozgású állatkák csak úgy vonzzák a tekintetet.

 

A majom vadállat

 

Ugyan szelídnek, csapatjátékosnak, a másikkal törődő jószágnak tűnik, de az ember mellett a legtöbb egyed örökre vad marad: megzabolázhatatlan és kiszámíthatatlan állat. Ha nem csapatban, hanem magányosan nő fel, akkor az ember lesz a társa, vele fog rivalizálni is, tőle védi meg területét és élelmét (a rangsorbeli helyét pedig folyamatos konfrontációkkal alakítja ki). A lakásban tartott majom folyamatos felügyeletet igényel, így ha nem vagyunk mindig otthon, bébiszittert kell fogadnunk. Szobatiszta sosem lesz, a lakásra sosem fog sajátjaként vigyázni. A különleges állat különleges dolgokat is eszik, amelyek néha beszerezhetetlenek hazánkban.

 

 

majom-a-faagon

 

Emberre és majomra veszélyes betegségek

 

Szinte az összes majomfaj veszélyes állatnak minősül. A kisebb méretű majmok is bámulatos fizikai erővel bírnak, ezért gazdájuknak elővigyázatosnak kell lennie. Az állatról emberre terjedő betegségekre is jobban oda kell figyelnünk; a majom és ember közeli rokonsága miatt ugyanis sok közös egészségügyi problémánk is adódhat (egyes elméletek szerint az emberi HIV vírus is majomvírus volt egyszer). Nem csak mi kaphatunk el betegségeket, hanem majmunkat is megfertőzhetjük, például influenzával.

 

A majomtartás jogi követelményei

 

majmok tartására külön jogszabályok vonatkoznak. Az összes majom nemzetközi védelem alatt áll. Az oroszlánmajmocskán és selyemmajmocskán kívül minden faj veszélyes állatnak minősül, így engedélyköteles a beszerzésük és tartásuk.

 

 

oroszlanmajmocska

 

 

A kereskedelemben kapható majmokhoz Tenyésztői Bizonyítvány tartozik, amelyet csak a szakhatóság (KVM Természetvédelmi Hivatala) állathat ki. Nemzetközi kereskedelmükre a Washingtoni egyezmény vonatkozik (engedélyköteles az országból kivinni és behozni a majmokat). Egyes esetekben még a majomgazda szomszédságában élők írásos beleegyezése is szükséges lehet.

 

majom-ketrec

 

A fentiekből kitűnik, hogy majmot tartani nemcsak körülményes, hanem nem is olyan jó, mint aminek tűnik. Legjobb ezért, ha szakemberre bízzuk a majomtartást, mi magunk pedig csak látogatóba járunk az állatkertbe. Nem fogjuk megbánni.