Az elősz bejegyzésemből idéznék: 

"A témával kapcsolatban nagyon fontos megemlíteni, hogy hörcsögöt csak és kizárólag hörcsögökhöz jól értő állatorvoshoz vigyünk! Az egyéb általános orvosok sok esetben többet ártanak, mint használnak. Bár alapvetően az egzotikus állatorvosok kisállatokra specializálódtak, de köztük is megoszlik, ki mihez ért igazán (hüllők, madarak, nyulak, rágcsálók stb.) így önmagában az egzos nem sokat ér. 

Javasolt orvosok (sorrend számít!):
1. Papp Georgina - Taksony
2. Marsiné Kovács Ágnes - Budapest (18. ker.)
3. Pazár Péter - Budapest (7. ker. de sajnos jellemzően nem fogad új betegeket)
A következők körülbelül egy szinten vannak, és van egy nagy ugrás az első három meg közöttük: 
4. Pilis Tünde, Sátorhelyi Tamás - Budapest (7. ker.)
5. Kovács Móni - Budapest (12. ker.)
6. Tóth Szabina - Taksony
7. Licskay Tímea - Sopron
8. Magos Zsuzsa, ifj. Zwillinger András - Felsőzsolca
Esetleg még a pécsi és nyíregyházai egzosok.
Ha valaki semilyen módon nem tudja megoldani az eljutást az adott orvoshoz, akkor kérjen segítséget. A csoportban rengeteg csodálatos, segítőkész ember van, akik biztosan segítenek megoldani néhány utat telekocsi segítségével. Semmi sem lehetetlen, csak akarás kérdése!
Ne hagyjuk rá egy hörcsögre, hogy úgyis csak öreg már! Az idős embereket sem hagyjuk szenvedni a korukból közvetetten vagy közvetlenül fakadó betegségek miatt. Ha másról nem is tudunk, de az életminőség javításáról és a fájdalom csökkentéséről kötelességünk gondoskodni, ha már felelősséget vállaltunk egy ártatlan életért! 
Még egy apró megjegyzés a végére: szinte soha nem hal meg hörcsög pusztán azért, mert öreg. Mindig vakamilyen megbetegedés áll a háttérben, ahogy egyébként az emberek esetében is. Nyilván összefüggésben van a korral, de alapvetően nem a kor az, amibe belehalunk. Ha időben megfelelő ellátást kapunk, jelentősen nőhet az élettartam. 
Érdemes egy hörcsög halálakor boncoltatni, még ha ez sokak számára felkavaró vagy morbid is. Én sem szívesen hagyom, hogy a szeretett pockomat felvagdossák még a halála után is, de azon túl, hogy megtudjuk az okot, rendkívül sokat tanulhatunk belőle mi is, minden gazdi is, és legfőképpen az orvosok is. Akár egy következő hörcsög életét mentheti meg a sajátunk boncolása."

 

Az egzotikus kisállatokhoz értő állatorvos ért a hörcsögd bajaihoz, egy "rendes kutyás-macskás" nem. Félrekezelheti. (Példa - felkavaró történet) De még az egzos állatorvosokat is jól meg kell válogatni!