Szármszási hely: Észak-Szíria termékeny fennsíkjai

Természetes lakóhely: 1-3 méteres mélységben akár 10 m²-en fekvő, föld alatti járatrendszerek

Életmód: éjszaka aktív, magányos állat - kizárólag egyedül tartható

Táplálék: magvak és gabonák, zöldségek és gyümölcsök, fűfélék, rovarok

Súly: 80-200 gramm 

Méret: 12-18 cm 

Élettartam: 2-3 év

Helyigény: minimum 4000 cm² (pl. 80x50 cm) alapterület

Személyiség: kíváncsi, kissé makacs, könnyen megszelídíthető, ám magányos életmódja sok esetben velünk szemben is megmutatkozik - hiába válik kezessé, nem vágyik különösképp társaságunkra, általában nehezen tűri a cirógatást, többnyire menekülni próbál kezünkből

Érdekesség: kétoldalt a csípőtájékon egy-egy illatmirigy található, melyek időközönként nedves szőrzethez vezetnek - a hímeknél ezek erőteljesebben mutatkoznak meg, akár el is színeződhetnek.

A nőstények 4 naponta ivarzanak, ekkor erős szagot árasztanak és hosszabb-rövidebb időközökre farukat és farkukat feltartva lemerevednek.

Az aranyhörcsög a vadonban október végétől márciusig téli álmot alszik. Normál esetben a háziállatoknál az állandó hőmérséklet miatt ez nem következik be, ám ha a hörcsög lakhelyén a hőmérséklet tartósan 10-15 fok alá csökken vagy ingadozni kezd (téli szellőzetetés általi hideg fuvallat, hirtelen begyújtás okozta hőség, klíma használata stb.) esetleges élelemhiány lép fel, a díszállatként tartott hörcsög is hibernálódhat. Ez gyakran keverhető össze az állat halálával. Az egészségére rossz hatással van, ezért törekedjünk ezt elkerülni.