Szármszási hely: Észak-Kazahsztán és Délnyugat-Szibéri kopár sztyeppvidékei

Természetes lakóhely: 35-100 centiméteres mélységben több m²-en fekvő, föld alatti járatrendszerek

Életmód: éjszaka aktív, a vadonban ellentétes nemű párokat alkotnak, de fogságban kizárólag egyedül tartható

Táplálék: magvak (nem gabona!), gyökerek, gyógynövények, virágok, fűfélék, rovarok

Súly: 35-55 gramm (télen kevesebb)

Méret: 7-11 cm 

Élettartam: 2-3 év

Helyigény: minimum 3000 cm² (pl. 60x50 cm) alapterület

Személyiség: kíváncsi természetű, türelmes és alkalmazkodó, barátságos, szinte sohasem harap. Esetenként rendkívül szelíddé válhat, gazdájával bizalmas kapcsolat kialakítására képes.

Érdekesség: a tél beköszöntével a bunda részben vagy egészen fehérré változik, ezt nevezik winter white típusnak - a vadonban a rejtőzködést szolgálja. Tavasszal a szőrzet visszaváltozik eredeti színére. Sok esetben a bundaváltás csak az első télen következik be.

A dzsungáriai törpehörcsög - a szíriai aranyhörcsöggel ellentétben - nem alszik téli álmot, ám életműködése a hideg időben gyakran lelassul, testhője és súlya csökken, akár 15 grammra fogyhat. 

Köldöktájt a hason illatmirigy található, ez különösen a hímeknél mutatkozik meg és olykor elszíneződhet, kissé kérgesen hathat.

A különféle színváltozatok elérsének érdekében a dzsugáriai törpehörcsögöt a campbell törpehörcsöggel keresztezték. Mára a legtöbb fajtisztaként árult dzsungáriai (feltehetően több, mint 80%-uk) valójában hibrid

Színvariációk: a fajtatiszta dzsungáriai törpehörcsög vadas és kék színben létezik, illetve pearl és merle mintázatban, a többi színvariáció csak a hibrideknél jelenik meg