Jún 23

Szia!

 

 Pierre David Guetta (IPA [pjɛʁ da.vid ɡe.ta]) (Párizs, 1967. november 7. – ) francia zeneproducer és house-DJ.

Első mixeit 13 évesen készítette, 15 évesen partikat szervezett. 17 éves korában a párizsi ‘Broad’ DJ-jeként kezdte el pályafutását. 1988 és 1990 között a Radio Nova DJ-jeként mixelt house zenét. 2005-ben megjelenő “The World Is Mine” című száma - amely a Simple Minds “Someone Somewhere In Summertime” számának mintájára készült - Európában a dance listák élére ugrott. A DJ, aki már mindent elért, amit csak lehetett. Slágereit betéve tudja minden rádióhallgató, lemezeiből több millió kelt el világszerte, alig akad olyan fesztivál ahol még ne játszott volna, s emellett rengeteg szakmai elismerésben is részesült az évek során. A francia csodagyerek titka, hogy számára nincs különbség popzene és az elektronikus zene kevésbé populáris oldala közt, előszeretettel gyúr össze fülbemászó dallamokat a klubok house zenéjével. Tizenhét évesen áll először a DJ pultba, ráadásul abban a Broad nevű klubban, ahol Laurent Garnier karrierje is indult. Néhány évre rá már az egyik legnépszerűbb DJ a francia fővárosban, olyan öreg rókák mellett játszik mint Roger Sanchez vagy David Morales. "Számomra a DJ-zés lényeg az, hogy megosztom másokkal azt amit szeretek." - mondja egy interjúban. "Ezért lettem DJ. Sok producer nem szeret emberek előtt játszani. Én még a stúdióba is hívok barátokat, hogy táncoljanak." Az igazán nagy áttörést az ibizai Fuck Me I'm Famous klubest elindítása hozza, az angolok számára akkoriban még ismeretlen francia DJ partijait olyan világsztárok látogatják, mint Kate Moss, Penelope Cruz vagy P Diddy. És persze jönnek a giga slágerek, mint a Little More Love, a Love Don't Let Me Go vagy a World Is Mine. Aranylemezek, Grammy-jelölés, az év DJ-je díj a londoni House Music Awards díjkiosztón. A sor innentől kezdve tényleg végtelen. "Van aki számára a popzene egyenlő az istenkáromlással. Én nem ilyen vagyok! Számomra a tánczene mindig is popzene volt." Nem ellenkezhetünk, az idő őt igazolta. És ha ez még mindig nem lenne elég, garanciaként megemlíthetjük hogy több a szakmában elismert lemezlovas és készített neki remixeket, Antoine Clamaran,Bob Sinclar,Fuzzy Hair,Kenneth Thomas,Liam Shachar,Dj Maxwell, vagy éppen a neves olasz DJ, Gigi D'Agostino. Felesége Cathy Guetta, két gyereke Tim Elvis és Angie Guetta.

Legtöbb szólójának elkészítésében Chris Willis segédkezett.

2005 október 13-án – többek között a The Chemical Brothers és Carl Cox mellett - részt vett a Creamfields nevű spanyol fesztiválon.

2006 július elsején Amszterdamban koncertezett Tiesto és Ferry Corsten társaságában.

‘Just A Little More Love’ dala a Futball Faktor című filmben is szerepelt.

2007 július 14-én, Párizsból Ibizába való utazása során ő lett az első DJ, aki élőben szerepelt egy kereskedelmi repülőgépen.

2007 november 30-án Nagy-Britanniában, Bournemouth-ban, a 2020ROCKS fesztiválon a francia electro DJ-vel, Sebastien Léger-rel zenélt.

2007-ben a brit DJ Mag megválasztotta a világ 10. legjobb DJ-jének.

2008 július 5-én részt vett a párizsi Stade de France-ban való fesztiválon, ahol 40000 néző előtt lépett fel Tiesto, Carl Cox, Joachim Gartraud és Martin Solveig társaságában.

2011-ben a brit DJ Mag megválasztotta a világ legjobb DJ-jének.

A világ számos országában zenélt, ezzel is népszerűsítve 2007-es Pop Life című albumját. 2008 január 12-én, Mauritiuson a francia rapper, Joey Starr társaságában lépett fel.