Jún 23

Szia!

 

Emma Stone (1988. november 6.) amerikai színésznő. Eleinte különböző tévésorozatokban tűnt fel, mint a Médium. 2008-ban szerepet kapott A házinyuszi vígjátékban, mely meghozta számára a sikert. 2010-ben a Könnyű nőcske filmben játszotta el a főszereplőt. Alakításáért Golden Globe-díjra jelölték.

 

Élete [szerkesztés]
Korai évek [szerkesztés]

Stone az arizonai Scottsdale-ben született Krista és Jeff Stone gyermekeként. Édesanyja háztartásbeli, édesapja építési vállalkozó. Van egy két évvel fiatalabb öccse, Spencer. Már gyerekkorában tagja volt a Valley Youth Színtársulatnak Phoenixben. Először a The Wind in the Willows című darabban szerepelt 11 évesen. Tanulmányait a Sequoya Elementary Schoolban kezdte meg, majd átiratkozott a Cocopah Middle Schoolba. A középiskolásként a Xavier College Preparatoryban tanult, de az első év után magántanuló lett és úgy döntött, hogy Hollywoodba megy és a színészetre koncentrál. Szüleivel ezt a tervét egy powerpoint bemutatóval közölte. 2004 januárjában költözött Los Angelesbe édesanyjával.
Karrier [szerkesztés]

Karrierjét a televízióban indította el, miután megnyerte a VH1 tehetségkutatóban Laurie Partridge szerepét a In Search of the New Partridge Family-ben. A műsor a The New Partridge Family címet kapta és csak egy adást élt meg. Ezt követően olyan tévésorozatokban tűnt fel, mint a Médium, a Már megint Malcolm vagy a Lucky Louie. 2007-ben a Drive szériában kapta meg Violet karakterét, de a a sorozatot pár epizód után törölték. Elment a Hősök meghallgatására, ahol Claire Bennet szerepére jelentkezett, de végül Hayden Panettiere-t választották.

A vásznakon 2007-ben mutatkozott be. A Superbad tinivígjátékban Julesként a főszereplő szerelmét testesítette meg. 2008-ban A meztelen dobosban egy banda gitárosát alakította. Szintén ebben az évben került a mozikba A házinyuszi, ahol Anna Faris oldalán játszott. 2009-ben feltűnt Az excsajok szelleme című romantikus komédiában, majd főszerepet játszott a Zombieland horrorvígjátékban is.

Emma Stone a Zombieland világpremierjén 2009-ben

2010-ben új feladatot próbált ki, amikor a Marmaduke című alkotásban egy kutya hangját kölcsönözte. Később a Könnyű nőcske főszerepében láthattuk. A filmben egy középiskolás lányt alakít, aki megbotránkoztatja a tanárait és diáktársait, mivel egy hamis szóbeszéd terjed róla. Alakításáért Golden Globe-díjra jelölték a Legjobb színésznő - vígjáték és musical kategóriában.

2011-ben a nyár folyamán három produkciója is bemutatásra került. A Barátság extrákkal címűben egy cameo szerep erejéig tűnt fel. Az Őrült, dilis, szerelem. vígjátékban olyan hírességek oldalán játszott, mint Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling és Marisa Tomei. A segítség dráma Kathryn Stockett regénye alapján készült. Az 1960-as években játszódik a történet és Stone egy fiatal újságírónőt kelt életre.

2012-ben érkezik A csodálatos Pókember, melyben Gwen Stacy szerepét ölti magára. 2013-ban a The Croods animációs filmben hallhatjuk a hangját. Majd még ebben az évben a The Gangster Squad produkcióban egy nőt játszik, aki iránt két férfi is érdeklődik, Ryan Gosling rendőr- és Sean Penn gengszterkaraktere.
Magánélete [szerkesztés]

2007-ben vette meg az első lakását Los Angelesben, majd 2009-ben költözött New Yorkba és jelenleg is itt él. Már gyermekkorában érdekelte a webszerkesztés, a mai napig szívesen foglalkozik vele. 2008-ban ismerte meg a zeneszerző, énekes, és egyben színész párját, Teddy Geigert A meztelen dobos forgatásán. Majd szakítottak és 2010-ben Kieran Culkinnal kezdett randizni. Vele a Paper Man forgatásán ismerkedett meg, de ez a kapcsolat sem bizonyult hosszú életűnek és 2010 őszén szakítottak. 2011-ben A csodálatos Pókember forgatásán ismerkedett meg Andrew Garfielddal, akivel nem csak a filmben, hanem a való életben is egy párt alkotnak.