Jún 23

Szia!

 

Emma Charlotte Duerre Watson (Párizs, 1990. április 15.) angol filmszínésznő és modell. Első jelentős szerepét az azonos című regényből készült Harry Potter és a bölcsek köve c. filmben kapta, amelyben az egyik főszereplőt, Hermione Grangert alakította. Watsont 9 évesen választották ki Hermione szerepére, a korábbi években kizárólag iskolai darabokban játszott.[1] 2001-2010-ig összesen nyolc Harry Potter-filmben szerepelt, Daniel Radcliffe és Rupert Grint oldalán. Watson a filmeknek köszönhetően számos díjat elnyert, és több mint 10 millió fontot keresett.[2]

2007-ben Watson a Balettcipők c. televíziós produkció egyik főszerepében tűnt fel, illetve a Kate DiCamillo könyve alapján készült 2008-as Cincin lovag c. animációs film egyik szereplőjének kölcsönözte a hangját. 2010-ben a My week with Marilyn című filmet forgatta Lucy szerepében, 2011 májusától pedig a The Perks of Being a Wallflowert az Egyesült Államokban. Modellkedett többek között a Burberry-nek és a People Tree-nek is, 2011-ben pedig a Lancôme reklámarca lett.

 

 Színészi pályafutása [szerkesztés]
Harry Potter [szerkesztés]

1999-ben megkezdődött a Harry Potter és a bölcsek köve c. film szereplőválogatása. A készítők nagy gondot fektettek a címszereplő mellett a másik két legfontosabb főszereplőt, Hermione Grangert és Ron Weasleyt alakító színészek kiválasztására. Egy színészi közvetítőirodából néhány ember ellátogatott Watson iskolájába is, ahol Hermione szerepére kerestek megfelelő kislányt. Osztályfőnöke őt és pár osztálytársát javasolta Hermione szerepére. Watson sok ezer lánnyal versenyezve végül megkapta a szerepet, és mint utóbb kiderült, Rowling már a személyes találkozó előtt, egy próbafelvétel megtekintése után tudta, hogy Watson a legmegfelelőbb gyerek a szerepre.

Watson 2001-ben tűnt fel először Hermione szerepében a Harry Potter és a bölcsek köve c. filmben. A kritikusok elismerően nyilatkoztak az alakításáról, amiért több díjra is jelölték, ezek közül a Fiatal Művész-díjat nyerte el.

Egy évvel később Watson a Harry Potter és a Titkok kamrája c. filmben ismét magára öltötte Hermione szerepét. Habár a film vegyes fogadtatásban részesült, Watson alakítása összességében pozitív kritikákat kapott. A The Los Angeles Times szerint Watson és két főszereplőtársa sokat fejlődött az előző filmhez képest [3], míg a The Times elmarasztalta Chris Columbus rendezőt, amiért Watson karaktere lényegesen kevesebb szerepet kapott a könyvhöz képest.[4] Watson ebben az évben elnyerte a német Die Welt magazin Ottó-díját a filmben nyújtott alakításáért. 2004-ben mutatták be a Harry Potter és az azkabani fogoly c. epizódot. Watson ezúttal sokkal több szerepet kapott a filmben, elmondása szerint fantasztikus volt eljátszania Hermione karizmatikus karakterét.[5] Watson alakításáról ismét elismerően nyilatkoztak a kritikusok, ráadásul Watson két Ottó-díjat, valamint az Év Gyerekelőadója-díjat is a magáénak tudhatta.

A 2005-ben bemutatott Harry Potter és a Tűz Serlege című film mérföldkövet jelentett mind Watsonnak, mind pedig a filmsorozatnak. A film rekordbevételeket produkált, megelőzve ezzel világviszonylatban a Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja c. filmet is. Watson elmondása szerint sok humoros jelenetben játszott, és különösen élvezte a "veszekedős jeleneteket".[6] Összesen három díjra jelölték a Tűz Serlegében nyújtott alakításáért, ezek közül a bronz Ottó-díjat nyerte el. Ugyanebben az évben ő volt a legfiatalabb ember, aki feltűnt a Teen Vogue nevű magazin címlapján.[7]

Az ötödik Harry Potter-film az előzőhöz hasonlóan pénzügyi siker volt: több mint 333 millió dollár bevételt produkált.[8] Watson ebben az évben nyerte el a Legjobb Női Előadó-díjat, két színésztársával, Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel pedig pedig otthagyták láb-, kéz- és pálcalenyomatukat Grauman Kínai Színháza előtt Hollywoodban.[9] Két, az interneten közzétett poszter, amin Harry hat iskolatársával látható, köztük Hermione Grangerrel, visszhangot váltott ki a médiában. Alapvetően ugyanolyan volt a két kép, de az egyik az IMAX-bemutatót reklámozta. Ezen az Emma Watson által életre keltett Hermione megjelenésén némileg változtattak: a mellei körvonalát manipulálták. A Warner képviselői később úgy nyilatkoztak az ominózus poszterről, hogy „Ez egy nem hivatalos poszter. Sajnálatos módon került fel az IMAX-weboldalra.”

 

 Egyéb alakításai [szerkesztés]

Watson 2007-ben a Balettcipők c. tévéfilmben tűnt fel. Habár úgy tervezte, hogy az ötödik Potter-film leforgatása után visszatér az iskolába, ennek a szerepnek mégsem tudott ellenállni.[11] A film Noel Streatfeild azonos c. regényének feldolgozása, melyben Watson Pauline Fossilt, a legidősebb leánytestvért alakítja. .[12] Sandra Goldbacher rendező szerint Watson tökéletes erre a szerepre, mert úgy tud játszani, hogy folyamatosan fenn tudja tartani a néző figyelmét. A filmet az Egyesült Királyságban mutatták be, és alig több mint 2 millióan látták [13], emellett pedig gyenge kritikákat kapott. A The Times szerint igen kevés volt benne az érzelmes, varázslatos és drámai momentum. ".[14][15] Mindezek ellenére a színészek játékát pozitív kritikával illették.

Watson a Cincin lovag c. animációs filmben (melyet 2008-ban mutattak be) Borsó királykisasszonynak kölcsönzi a hangját.[16]
Jövőbeli tervek [szerkesztés]

Watson 2008 nyarán fejezte be a Harry Potter és a Félvér Herceg forgatását, és ugyanebben az évben - két főszereplőtársával egyetemben - aláírta az utolsó, két részesre tervezett Harry Potter-filmre vonatkozó szerződést is, noha az egyik bulvárlap még a szerződés aláírása előtti hetekben arról írt, hogy Watsonnak elege lett a szerepéből, és nem vállalja el az utolsó két film főszerepét. Watson azonban azt nyilatkozta: "Soha nem tudnám elhagyni Hermionét - ő az én hősöm! Túlságosan szeretem ahhoz, hogy hátat fordítsak neki. Nagyon sokat jelent nekem ez a szerep; megtiszteltetésnek érzem, hogy befejezhetem, amit elkezdtem és én játszhatom őt mind a hét részben." [17] Habár Radcliffe és Grint tovább szeretnék folytatni a színészkedést, Watson bizonytalan a jövőjével kapcsolatban. "Szeretek játszani, de annyi más dolog van még, amit szívesen csinálnék." [18]

Napóleon szerelmét fogja alakítani egy filmben, ami vélhetőleg 2011-ben kerül mozikba.

 

 Magánélet [szerkesztés]

Emma Watson Párizsban született két ügyvéd, Jacqueline Luesby és Chris Watson első gyermekeként. Nevét apai nagyanyja után kapta, aki szintén Emma Charlotte Duerre Watson volt. 3 éves volt, amikor megszületett öccse, Alexander. Watson 5 éves volt, amikor szülei elváltak, és nem sokkal a válás után édesanyjával és öccsével együtt Oxfordba költöztek. Édesapja új kapcsolatából két ikerlány, Nina és Lucy, valamint egy fiú, Toby született. Watson két féltestvére, Nina és Lucy részt vettek a Balettcipők c. film válogatásán.

Watsont 5 éves korában felvették az oxfordi Dragon School nevű bentlakásos intézménybe. 7 éves korában megnyert egy szavalóversenyt, és ekkoriban határozta el, hogy színésznő lesz. Számos iskolai darabban szerepelt, de sohasem tanult színészetet. 2003-ban felvették a Headington Schoolba, egy leányiskolába, ahol angolt, történelmet és művészetet tanult. 2006-ban sikeres érettségi vizsgát tett, valamennyi tantárgyból jelesre vizsgázott. 2009 szeptemberétől a Providence-i (Rhode Island) Brown Egyetemen végzi tanulmányait. Szabad idejében szívesen táncol, énekel, gyephokizik, teniszezik, síel, emellett a művészetek is nagyon érdeklik.

Habár Watson elmondása szerint nagyon szeret játszani, mégsem akarja abbahagyni az iskolát a színészet miatt. "Az emberek nem értik, hogy miért nem akarom megtenni… az iskolának köszönhetően kapcsolatban tudok maradni a barátaimmal és a valósággal." Nagyon boldog, hogy a filmeknek köszönhetően jó barátságba került Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel, a barátságukat igen nagyra értékeli.

2007-ben a Rocket Me Nowhere írt róla egy dalt, melynek címe: Emma Watson.

2009-ben is megjelent egy dal, amit Dj Áder magyar lemezlovas és producer írt róla I Call By Emma Watson címmel.

Partnere, akit a Burberryben ismert meg, George Craig, a One Night Only zenekar énekese.

Kedvencei:
Sorozat: Jóbarátok
Film: Büszkeség és balítélet, Micsoda nő, Rómeó és Júlia, Moulin Rouge, Sztárom a párom.
Színész: Brad Pitt, Orlando Bloom, Johnny Depp.
Színésznő: Julia Roberts, Sandra Bullock, Renée Zellweger.
Énekesnő: Dido, Christina Milian, Tina Turner.
Filmográfia [szerkesztés]
Díjak [szerkesztés]
2002 - Fiatal Művész-díj, Fiatal főszereplő kategória: Harry Potter és a bölcsek köve
2003 - Ottó-díj (ezüst), Legjobb női filmsztár kategória: Harry Potter és a Titkok kamrája
2004 - Ottó-díj (ezüst), Legjobb női filmsztár kategória: Harry Potter és az azkabani fogoly
2004 - Total Film, Az év gyerek előadója kategória: Harry Potter és az azkabani fogoly
2005 - Ottó-díj (arany), Legjobb női filmsztár kategória: Harry Potter és az azkabani fogoly
2005 - Ottó-díj (bronz), Legjobb női filmsztár kategória: Harry Potter és a Tűz Serlege
2007 - ITV Nemzeti Film-díj, Legjobb női előadó kategória: Harry Potter és a Főnix Rendje
2007 - Nickelodeon Kids' Choice Awards, Legjobb színésznő kategória: Harry Potter és a Főnix Rendje
2007 - Constellation-díj, Legjobb női előadó kategória: Harry Potter és a Főnix Rendje
2008 - Ottó-díj (arany), Legjobb női filmsztár kategória: Harry Potter és a Főnix Rendje
2011 - Elle UK Stílus ikon
2011 - Glamour UK A világ legstílusosabb nője
2011 MTV Movie Awards Best Kiss (Shared with Daniel Radcliffe) Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Nominated

2011 MTV Movie Awards Best Fight (Shared with Rupert Grint and Daniel Radcliffe) Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Nominated 2011 Nickelodeon Kids' Choice Awards Favorite Movie Actress Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 Nominated 2011 Teen Choice Awards Choice Movie: Actress Sci-Fi/Fantasy Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Won[111] 2011 Teen Choice Awards Choice Movie: Liplock (Shared with Daniel Radcliffe) Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Won[111] 2011 Teen Choice Awards Choice Summer Movie: Female Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Won[111] 2011 Scream Awards [112] Best Fantasy Actress Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Nominated 2011 San Diego Film Critics Society Award Best Ensemble Performance Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Won 2011 Washington DC Area Film Critics Association Award Best Ensemble Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Nominated 2012 People's Choice Awards[113] Favorite Ensemble Movie Cast Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 Won 2012 People's Choice Awards Favorite Movie Star (under 25) Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Nominated 2012 Nickelodeon Kids' Choice Awards Favorite Movie Actress Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 Nominated 2012 Saturn Awards Best Supporting Actress Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2