Jún 23

Szia!

 

 Robyn Rihanna Fenty (Saint Michael, 1988. február 20.) háromszoros Grammy-díjas barbadosi énekesnő, dalszövegíró, producer, modell, színésznő, táncos, divattervező és Barbados tiszteletbeli kulturális nagykövete. A New York-i székhelyű nagy múltú lemezkiadó, a Def Jam Recordings énekesnője. Ő a második barbadosi zenész, aki Grammy-díjat kapott (az első Jimmy Senya Haynes). Eddig 11 számmal tudta vezetni az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát, ezzel az örökranglistán benne van jelenleg az első 10-ben. A 11 dal a következők: (SOS, Umbrella, Take a Bow, Disturbia, Live Your Life, Rude Boy, Love the Way You Lie, Only Girl (In the World), What's My Name?, S&M és We Found Love). Ő a legfiatalabb előadó a zenetörténelemben akinek sikerült elérnie ezt a számot. 2005 óta körülbelül 30 millió lemezt és 60 millió dalt adott el világszerte.

Rihanna énekesnői karrierje 2005-ben kezdődött, amikor megjelent első albuma, a Music of the Sun. Ennek első kislemeze, a Pon de Replay volt, amely meghozta a sikert az énekesnő számára, 2. lett a Billboard Hot 100-on és a rádiók valamint a zene TV-k is sokat játszották a dalt. Alig egy évvel később 2006 áprilisában jelent meg Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Ennek első kislemeze, az SOS volt, amely az első listavezető száma lett az amerikai slágerlistán és nagy nemzetközi siker lett. (A 2006-os Billboard Music Awards-on díjat nyert a dal.) A második kislemez erről az albumról az Unfaithful volt, amely szintén óriási siker lett. 2007 júniusában megjelent Rihanna harmadik és eddigi legsikeresebb lemeze, a Good Girl Gone Bad. Az album 2007-ben a legjobban fogyó lemez volt a világon és összesen 9 Grammy jelölést kapott. 2008-ban újra kiadták és 3 új dal is rákerült. Összesen nyolc kislemez jelent meg róla, amelyről négy szám is első lett az amerikai slágerlistán. Ezek az,(Umbrella, Don't Stop the Music, Take a Bow és Disturbia). voltak. 2009 őszén jelent meg Rihanna negyedik albuma a Rated R, amelynek első három kismeleze, a Russian Roulette, a Hard és a Rude Boy több ország slágerlistáján is bekerült a Top 10-be, sőt a Rude Boy több slágerlistát vezetni tudott. Ez a dal lett Rihanna 6. olyan slágere, amellyel vezetni tudta a slágerlistát az USA-ban.

2010 végén jelent meg Rihanna 5. stúdióalbuma, a Loud, amelyről több dal is vezetni tudta a Billboard Hot 100-at. Az album világszerte óriási sikereket ért el. Több Grammy-jelölést is kapott. 2011 novemberében jelent meg az énekesnő 6. nagylemeze, a Talk That Talk. 2012 februárjáig összesen 2 millió 100 000 példány fogyott el belőle. Az albumról elsőként megjelent We Found Love hatalmas siker lett, 11 héten át vezette a Billboard-listát és nemzetközileg is óriási siker lett. Egyesek szerint Rihanna legnagyobb slágere az Umbrella óta.

Rihanna eddigi karrierje során számos igen rangos díjat és elismerést gyűjtött már be. Ezek közül is kiemelkedik a 3 Grammy díj, az 5 American Music Awards díj, a 4 World Music Awards díj (köztük 2007-ben az év előadója díj), a 18 Billboard Music Awards díj, a 2 MTV European Music Awards díj, valamint a 2 MTV Video Music Awards díj. A Billboard 2005 óta 3-szor válaszotta meg az év női előadójának. Ő a legfiatalabb eladó a zenetörténelemben aki 23 évesen már 20 db Top 10-es dallal is büszkélkedhet a Billboard Hot 100-on. Ezzel Madonna rekordját döntötte meg. Rihanna az egyetlen előadó, aki az Egyesült Királyságban 2-szer is meg tudta azt csinálni, hogy egyidőben vezetni tudta a lemezeladási és a kislemezeladási listát is, valamint, hogy egymást követő 6 évben is listavezető dalt tudott adni a UK Top 40 Chart-ra. Ez korábban még soha senkinek nem sikerült rajta kívül. 2005 óta ő adta el a legtöbb albumot a világon. Eddig körülbelül 15 millió lemezt adott el csak az Egyesült Királyságban. A Billboard magazin szerint Rihanna az évtized (2000–2010) "Digitális Dalok Előadója" (vagyis az ő dalait töltötték le a legtöbben) és ezzel együtt a digitális korszak legsikeresebb előadója![1] Az előző évtized 17. legnagyobb előadója.[2]

Élete [szerkesztés]

Rihanna a barbadosi Saint Michaelön született a barbadosi Ronald Fenty és a guyanai származású Monica Braithwaite legidősebb gyermekeként. Két öccse van, Rorrey és Rajad. Rihanna a Charles F. Broome Memorial Schoolba járt, egy barbadosi általános iskolába, majd Combermere High Schoolba, ahol két osztálytársával alakított egy együttest. 2003-ban előadta az iskolai tehetségkutatón Mariah Carey Hero című számát, amellyel hatalmas sikert aratott. 2004-ben az iskola szépségkirálynőjének is megválasztották. Középiskolás évei alatt kadét volt egy tengeralattjáró-hadsereg-programban, amely során Barbados hadseregével edzett, és a szintén híres barbadosi énekesnő Shontelle volt a gyakorlóőrmestere.

Tizenöt éves korában egyik barátja bemutatta Evan Rogers zenei producernek, aki a feleségével éppen Barbadoson nyaralt. Rogers meglátta benne a tehetséget és hamarosan Amerikába költözött vele. Rogers egy másik producerrel, Carl Sturkennel együtt segített Rihannának különféle kiadókhoz eljuttatni azokat a demo dalokat amelyeket Rogers házi stúdiójában vettek fel. Így fedezte fel Jay-Z, aki végül leszerződtette őt a Def Jam Recordshoz.

Rihanna zenéjére nagy hatással bír Beyoncé, Mariah Carey, Whitney Houston, Madonna, Alicia Keys, Bob Marley, Brandy és a Karib-szigetvilág zenéje. Jelenleg Los Angelesben él.
Magánélet [szerkesztés]

2008 eleje óta cikkeztek arról az újságok, hogy Rihanna a nála egy évvel fiatalabb Chris Brown barátnője. Bár kapcsolatukat sosem vállalták fel a nyilvánosság előtt minden rendezvényre együtt mentek és több közös koncertjük is volt. A 2009-es Grammy díj átadóra mindketten hivatalosak voltak mint fellépők és mint jelöltek is, de nemsokkal a műsor kezdete előtt lemondták szereplésüket. Kiderült, hogy Chris Brownt őrizetbe vették mivel azzal gyanúsították, hogy megvert egy nőt. Az emberek feltételezései beigazolódtak mivel kiderült, hogy Rihannát verte meg. Az incidens után a zenei televíziók nem játszották klipjeit és sok cég szerződést bontott Chrissel. Több kép is felkerült az internetre amin az összevert Rihanna látható. 2009. június 22-én Chris Brown beismerte bűnösségét a bíróság előtt. 5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és ezenkívül 50 yardnál közelebb nem közelítheti meg Rihannát, amely közös fellépéseken 10 yardra csökken. (Ezt végül 2011 februárjában eltörölték.) Rihanna azóta több interjújában is kijelentette, hogy most már egyáltalán nem haragszik Chris-re a történtek miatt. 2010 januárjában az énekesnő végre megtalálta azt az embert, akit nagyon szeret és viszonozza az érzéseit. Először tavaly decemberben lehetett együtt látni őt és a baseballsztár Matt Kemp-et Los Angelesben. Júniusban így nyilatkozott kapcsolatukról: "Olyan boldog vagyok. Biztonságban érzem magam, így sokkal könnyebb minden. Nagyon kaotikus életem van, de a nap végén vár Matt, és ő maga a béke." A pár végül 2010 decemberében szakított arra hivatkozva, hogy ritkán látják egymást.
Zenei pályafutása [szerkesztés]
Music of the Sun (2005–2006) [szerkesztés] Bővebben: Music of the Sun


Rihanna debütáló albuma, a Music of the Sun 2005. augusztus 30-án jelent meg. Az első kislemez a Pon de Replay volt, amelyet 2005. október 11-én adtak ki. A dal elérte 2. a helyet a Billboard Hot 100 slágerlistán, valamint az 1. helyet a UK Singles Charton. A dalt Rihanna írta.

A második kislemez, az If It’s Lovin’ That You Want kevésbé volt sikeres az elsőhöz képest: az USA-ban a Billboard Hot 100 listán a 36., míg az Egyesült Királyságban a 11. helyet érte el. Mivel a második album alig 8 hónappal az első után jelent meg, több kislemezt nem jelentettek meg, egyedül Japánban adtak ki egy harmadik dalt, a Let Me-t. A Music of the Sunból az USA-ban 500 000, míg világszerte 2 millió példány kelt el.
A Girl Like Me (2006–2007) [szerkesztés] Bővebben: A Girl Like Me


2006-ban megjelent Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Az album az 5. helyen nyitott az amerikai és a 4. helyen a brit albumslágerlistán. Az első kislemez az SOS volt, amelynek videoklipjét Rihanna tizennyolcadik születésnapján vették fel. A dal az énekesnő első olyan száma volt, amelyik elérte a Billboard Hot 100 listán az 1. helyet, és az Hot Digital Songs listán is az 1. helyen debütált. Szintén listavezető lett Ausztráliában, az Egyesült Királyságban pedig a 2. lett.

Az album második kislemezét, az Unfaithfult Ne-Yo R&B-énekes írta. A dal Rihanna harmadik olyan száma volt, amelyik az USA-ban és az Egyesült Királyságban bekerült a legjobb 10 közé a slágerlistákon.

A harmadik kislemez, a We Ride nem volt olyan sikeres, mint az előző számai. Egyesült Királyságban csak a 17. lett, a U.S. Hot Dance Club Play listán pedig elérte az első helyet.

A negyedik kislemez, a Break It Offot a jamaikai Sean Paullal énekelte. A dalhoz nem készült videoklip, ennek ellenére a Bilboard Hot 100-as listán elérte a 9. helyet. Az A Girl Like Me-ből az USA-ban 1 millió, míg világszerte 3,5 millió példány kelt el.

Rihanna a Pussycat Dolls tagjával, Nicole Scherzingerrel együtt felvette a Winning Women című dalt, mely a P&G női dezodorának, a Secretnek a reklámdala lett.

Eközben színésznőként is debütált, egy rövid szerepben a Hajrá csajok: Mindent bele című filmben, ami 2006. augusztus 8-án jelent meg.
Good Girl Gone Bad (2007–2009) [szerkesztés] Bővebben: Good Girl Gone Bad


Rihanna 2006 őszén kezdte el harmadik albumának felvételeit többek között Timbaland és Ne-Yo és a Stargate nevű producer csapat közreműködésével. A Good Girl Gone Bad 2007. június 5-én jelent meg. Az első kislemezt, az Umbrellát, amelyen Jay-Z is közreműködik. Az Umbrellát 2007. március 29-én adták ki, és több országban elérte az 1. helyet, beleértve az USA-t. Az Umbrella volt az első kislemez, amelyik az Egyesült Királyságban tíz egymást követő héten keresztül első helyezett volt, és ez volt a legtovább tartó első helyezett dal a Wet Wet Wet 1994-ben megjelent Love Is All Around című száma óta (a legtovább első helyezett női előadó Whitney Houston volt az 1992-ben megjelent I Will Always Love You-val). Az Umbrellát Christopher 'Tricky' Stewart és Terius „The-Dream” Nash írta. A dal a második volt a Billboard Hot 100 év végi listáján Beyoncé Irreplaceable-je mögött. Ez volt a 2007-es év legsikeresebb dala (8 160 000 pontot kapott a nemzetközi egyesített slágerlistán).

A második kislemez, a Shut Up and Drive június 5-én jelent meg, és a 15. helyet érte el a Billboard Hot 100 listán. A harmadik, a Don’t Stop the Music 2007. július 20-án jelent meg, csak Kanadában és Európában, ahol hatalmas siker volt. Első helyezett lett Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában. A dal a 26. volt a Billboard Hot 100 listán és 3. a nemzetközi slágerlistán.

A negyedik kislemez a Hate That I Love You (feat. Ne-Yo) augusztus 21-én jelent meg, és 7. volt a Billboard Hot 100 listán. Ez volt Rihanna hatodik száma, amelyik a Billboard Hot 100 listán benne volt az első 10-ben.

Rihanna az albumon három dalon is dolgozott Timbalanddel. Justin Timberlake segített a Rehab és a Sell Me Candy megírásában és gondoskodott a háttérvokálról. Az interjúkban sokan kérdezték Rihannát az album címének jelentéséről. „Az album címe visszatükrözi a régi és új Rihanna közti különbséget. Ez az album határozottan azt mutatja hogy, ki vagyok most, és az, hogy hol tartok a karrieremben” – mondta. Az album platinalemez lett az USA-ban.

2007 szeptember 12-én Rihanna album-népszerűsítő turnéra indult. A Good Girl Gone Bad Tour Észak-Amerikát és Európát érintette. Rihanna legnagyobb felépéséről (2007. december 6, Manchester Evening News Arena) 2007. június 17-én DVD jelent meg Good Girl Gone Bad Live címmel.

2008. június 17-én újra kiadták az albumot, Good Girl Gone Bad: Reloaded címmel, néhány új számmal. Erről az első kislemez április 15-én jelent meg, Take a Bow címmel. A dal első lett az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán (az 53. helyről lépett az első helyre, a listán ez volt a legnagyobb ugrás az első helyre az énekesnők közül), valamint a brit és a nemzetközi slágerlistán is.

A második kislemez a Maroon 5 egy régebbi száma, az If I Never See Your Face Again, amit az együttes ezúttal Rihannával dolgozott fel. A dal felkerült a Maroon 5 újra kiadott It Won't Be Soon Before Long című albumára is. A szám a Billboard Hot 100 listán 51., a brit kislemezlistán a 28. lett.

Az újra kiadott album harmadik kislemeze, a Disturbia július végén jelent meg. Az amerikai slágerlistán a 18. helyen nyitott, és elérte az első helyet is (ez Rihanna negyedik első helyezett száma az USA-ban). Az Egyesült Királyságban a 3. lett. Az albumból világszerte 7 millió példány kelt el, az USA-ban kétszeres platinalemez.

2008. október 28-án Rihanna segített T.I. amerikai rappernek új száma, a Live Your Life elkészítésében. A szám a 80. helyen debütált az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán, és már a következő héten elérte az első helyet. Ez volt minden idők 2. legnagyobb number 1 ugrása a Billboard Hot 100-on (a legnagyobb rögtön a következő héten Britney Spears Womanizer című száma volt, amely a 96. helyről ugrott az 1. helyre). A Live Your Life Rihanna ötödik olyan száma, amivel vezette az amerikai slágerlistát. A következő héten már Britney Spears Womanizere, azután 2 hétig T.I. egy másik száma, a Whatever You Like állt az élen, de a következő héten ismét a Live Your Life lett az első. Összesen hét hétig vezette az amerikai slágerlistát. A kislemez az angol slágerlistán a 2., a nemzetközi egyesített slágerlistán a 4. helyet érte el.

A Good Girl Gone Bad album nyolcadik, a Reloaded kiadás negyedik kislemeze 2008. november 18-án jelent meg, a Rehab című dalból. A dal szövegét Justin Timberlake írta, aki szerepel is a dalhoz készült klipben.
Rated R (2009–2010) [szerkesztés] Bővebben: Rated R


Rihanna a 2009. február 8-ai botrány után több hónapot kihagyva 2009 augusztusának elején tért vissza Jay-Z és Kanye West Run This Town című számában. A dal 2. lett a Billboard Hot 100-on, ezenkivül több ország slágerlistáján bekerült a top10-be. Megjelent az olasz Vogue c&iac