Jún 23

Szia!

 

 Shakira Isabel Mebarak Ripoll, (1977. február 2.) kolumbiai énekes-dalszerző, zenész, producer, táncos és filantróp, aki a 90-es évek közepétől az egyik legnagyobb alakja a pop-rock-latin zenének Latin-Amerikában. A 2000-es évektől pedig a világ egyik legsikeresebb előadóművésze. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul és franciául is.

2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 13 millió példány talált gazdára világszerte. A BMI szerint Shakira a legtöbb lemezt eladó kolumbiai zenész, több mint 70 millió lemezzel. Számos zenei díjat nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Award díjat, 4 MTV Video Music Awards díjat, egy People's Choice Award díjat és Golden Globe díjra is jelölték. Szintén ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki első helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon.

Kezdetek [szerkesztés]

Shakira az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torradónak és a libanoni származású William Mebarak Chadidnek. 8 idősebb féltestvére van apja előző házasságából: négy fiú (Alberto, Edward, Moises és Tonio) és négy lány (Ana, Lucy, Patricia és Robin). Tizenöt évesen kezdett el hastáncolni.

Neve, Shakira arabul bájos nőt jelent (ez a női alakja a Shakir névnek), Shakira azonban úgy véli, jobban illik rá a név második jelentése: hálás.[1]

Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén. Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert.[2]

Első versét már négy éves korában megírta La Rosa De Cristal (Kristályrózsa) címmel. Ahogy idősödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitől. A verseket, amelyeket írt, később dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta első dalát, a Tus Gafas Oscuras-t (Sötét szemüveged). A baleset után az apja éveken keresztül sötét szemüveget hordott, hogy eltakarja fájdalmát. Ez adta Shakirának az ihletet a dal megírásához.

Amikor négy éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti étterembe, ahol Shakira először hallotta a doumbeket, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Shakira elkezdett az asztalon táncolni, majd az egész étterem tapsviharban tört ki. Ekkor volt az a pillanat, amikor Shakira elhatározta, hogy előadó szeretne lenni.[3] Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erős a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken az iskolában előadott egy hastánc számot. " Így fedeztem fel a szenvedélyt az élő fellépésekben" - mondja Shakira.[4]

10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülővárosában elismertté vált.

 

 Pályafutása [szerkesztés]

Miután az első két lemezét helyi producerekkel készítette el, a sikerek elmaradtak. Shakira elhatározta, hogy kezébe veszi a dolgokat és a harmadik lemezét egyedül fogja felvenni. 1995-ben Pies Descalzos címmel a boltokba került az énekesnő harmadik lemeze, ami meghozta neki a várva várt sikert, szerte Latin-Amerikában és Spanyolországban ismertté vált. 1996-ban a legtöbb példányban eladott spanyol nyelvű album lett. 1998-ban megjelent negyedik stúdióalbuma, a ¿Dónde están los ladrones? már nem csak a spanyol nyelvű országokban hódított, hanem a világ más tájain is, különösen az USA-ban. 2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 13 millió példány talált gazdára világszerte. Négy évvel később Shakira egy dupla-albumos projektbe kezdett, 2005-ben két lemeze is megjelent, Fijación Oral Vol. 1 és Oral Fixation Vol. 2, előbbi spanyol, utóbbi pedig angol nyelven. Mindkét lemez milliós példányszámban kelt el, ráadásul 2006-ban megjelent dala, a Hips Don’t Lie a 2000-es évek legnagyobb példányszámban eladott dalává vált.

Ismét négy év hiátus után 2009-ben Shakira új lemezzel jelentkezett She Wolf címmel.

2010-ben Shakira Waka Waka című dalát 2010-es labdarúgó-világbajnokság hivatalos indulójának válaszották. A dalt több mint négymillióan töltötték le hivatalosan az internetről, ezáltal a legnagyobb példányszámban eladott labdarúgó-világbajnokság-dal lett. A hivatalos videoklip a harmadik legnézettebb klip a Youtube-on. Shakira a harmadik előadó a világon, akinek a klipjeit több, mint egy milliárdan nézték meg online.

Shakirának 2010-ben jelent meg hetedik stúdióalbuma, Sale el Sol címmel.

A világhírű énekesnőnek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán.

 

 Díjak [szerkesztés]

A legfontosabb díjai:
2001: Best Latin Pop Album - MTV Unplugged
2006: Best Latin Rock/Alternative Album - Fijación Oral Vol. 1
2000: Best Female Pop Vocal Performance - Ojos Así
2002: Best Short Form Music Video - Suerte
2006: Record of the Year - La Tortura
2006: Album of the Year - Fijación Oral Vol. 1
2006: Song of the Year - La Tortura
2006: Best Female Pop Vocal Album - Fijación Oral Vol. 1
2006: Best Sound Engineering - Fijación Oral Vol.
Grammy-jelölések: 5
Megnyert Grammyk: 2