Júl 26

Jellemzés:

A Kalandra fel! egyik visszatérő, kiemelt szereplője Marceline, a vámpírkirálynő. Bár ő maga sohasem mondja ki a teljes nevét, minden bizonnyal az Abadeer családnevet viseli (apja, Hunson Abadeer után). A lány külsőre 18-20 évesnek tűnik, de valójában már több mint 1000 éves. Magas és vékony, bőre márványszínű, apjáénál valamivel világosabb árnyalatú. Fekete gombszemei vannak, a felső szemfogai kiállnak a szájából és fülei meglepően hegyesek. A nyakán van egy pár harapásnyom, emiatt nem egyértelmű, hogy vámpírnak született vagy csak később vált-e azzá. Magát mint rocker fenegyereket igyekszik beállítani: általában szürke, ujjatlan pólót, farmert és barnás csizmát hord, de mivel a nap égeti a bőrét, nemegyszer széles karimámú női kalapban, illetve napernyővel is látható.

Marceline legmarkánsabb személyiségjegye a függetlenség. A vámpír egyik oldalt sem támogatja - vannak gonosz barátai (pl.: a szellemek), semlegesek (öregember), de Finn-el is barátkozik. Ezek többnyire laza kötelékek, mivel a lány ideje nagy részében utazgat - állítása szerint az egész világot bejárta és számtalan dolgot megtapasztalt.

Bár magára mint vámpírkirálynőre utal, sincs sem királysága, sem szolgái. Apjával ellentétben nem az Éjszférában**** lakik és nem is szeretné átvenni annak irányítását. Szeret morbid tréfákat űzni, de számára csak a humor a lényeg, valójában nem akar bántani másokat.

Ebből is kiderül, hogy az agresszivitás számára csak egy álarc és a lánynak van egy másik oldala is. Szeret gitározni, énekelni és dalokat írni - ezek többnyire valamilyen szomorú dologról szólnak (például a Jégkirály tragédiájáról). Évszázadokkal korábban összeveszett apjával egy apróság miatt (megette Marceline sült krumpliját), de ő ezt traumaként élte meg és kapcsolatuk végleg megromlott. Ha számára kényes témákat érintenek, a vámpír gyakran elpirul, illetve kisgyerekes önzésével közvetve nem egyszer az egész világot fenyegeti.

Marceline egy teljesen kifejlett vámpír, így gyakorlatilag halhatatlan és számos képességgel rendelkezik. Egyetlen gyengéje a napfény és bizonyos időközönként vérvörös dolgokat kell fogyasztania - ez általában nem vér, hanem valami, ami piros színű (pl.: eper, piros csokornyakkendő, stb.)

A lány képes lebegni, repülni, varázsolni, láthatatlanná válni, holtakat feltámasztani, illetve hatalmas méretűvé válni, leggyakrabban használt képessége mégis az alakváltás. Elképesztően sokféle állattá képes átváltozni, valamint számos groteszk vigyorba torzíthatja az arcát: ezt többnyire félelemkeltésre, illetve mások megviccelésére használja. Egyetlen értéke a családi balta (egy vörös színű, kétfejű csatabár), amelyből gitár csinált - ez az egyetlen tulajdona, amelyhez ragaszkodik.

 

Áttekintés:

A Kalandra fel! részei nem kapcsolódnak egymáshoz (lényegtelen az egymásutániság) és mivel Marceline csak időnként bukkan fel és kevés dolgot árul el magáról, fokozatosan derül fény évezredes múltjára.

A két főszereplővel először a 6. epizód Földönfutók című részében találkozik, akik először megijednek, de a lány lenyűgözi őket. Az idill azonban nem tart sokáig: kiderül, hogy Finn és Jake háza valójában Marceline tulajdona, aki azonnal birtokba is veszi. A két hontalanná vált jóbarát új otthont keres, de sokáig nem találnak megfelelő helyet. Amikor végül egy üres barlangban letelepednek, Marceline ismét megjelenik és azt is elfoglalja. Végül Finn kiáll ellene és kiderül, hogy az egész csak vicc volt - a fiúk megtarthatják a házukat.

A két hős ekkor még nem sokat ért, de következő felbukkanásakor a lány egy fondorlattal ráveszi Finn-t, hogy legyen a szolgája. Ezután számos félreérthető dolgot tesz (étkezési célból megtámad egy elvált zongoristát, egy csapat élőholttal betör egy kastélyba, meg akar ölni egy aranyos növényt), de mindegyik eseményről kiderül, hogy valójában nem gonosz (a férfi nyakkendőjéből kiszívja a piros színt, részt vesz egy szülinapi partin és megöli a hatalmasra nőtt húsevő növényt - ld. idézet).

Idővel számos apróság derül ki Marceline múltjából, például a lány megoldatlan problémája az apjával (amelyet Finn úgy intéz el, hogy megidézi Hunson-t, aki kis híján minden élőlény lelkét magába szívja). Ebben a részben Marceline gyerekes hozzáállása miatt tényleg majdnem minden elpusztul Ooo földjén (miután a lány visszaszerezte apjától a basszusbaltát, lelép, mint aki jól végezte dolgát, pedig apja még lélekszívó óriásként pusztít).

Marceline bemutatott ismerősei szinte mind problémás alakok: barátja, Ash manipulálja az emlékeit, apja, Hunson gonosszá változtatja, a szellemek (Wendy, Booboo és Georgy) pedig megpróbálják megölni új barátait.

Ebben az epizódban ismét kiderült, hogy a vámpírlány nem akar rosszat és végül korábbi barátaival ellenszegülve igyekszik megvédeni Finn-t és Jake-et. Marceline szelídebb oldala később is megmutatkozik, például amikor a Doorlord (~ Ajtók ura) ellopja a főszereplők egy-egy értékes tárgyát, ő önzetlenül a segítségükre siet (neki semmiét nem lopta el). A lány még több mint tucatnyi alkalommal bukkan fel a sorozatban és legalább tíz dalt is előad (többnyire egy strófásakat).

 

A három lenti alkotás közül a baloldali a MelissaSueArt néven alkotó Melissa Sue Stanley szürreális rajza látható, középen SavannaEve kreációja, jobboldalt pedig egy, a cosplayes mishi-ről készült fénykép tekinthető meg.