7. osztály

„A név előjel”? „A név jósjel”?
Az órán elemeztük a téma feldolgozásával van-e bennünk valami, olyan tulajdonság, ami a nevünk jelentésével kapcsolatos és ezek a tulajdonságok mivel szemben jelentenek erőt. Ki az közülünk, aki szeretne a nevének jelentésével összekapcsolódni?
Mint ahogyan a tetteink összefonódnak emberi tulajdonságainkkal, lehet, hogy a nevünk jelentésével is azonosultunk. Mindenesetre, ha eddig volt is, aki nem tudta mit jelent a neve, elgondolkozhat, szeretne-e eggyé válni a nevének tulajdonságaival, hasznosítani, erőt meríteni az erőből, amit hordoz.
Kutattunk, elemeztünk, beszélgettünk arról, a havi témánkhoz, amit a nevünk jelent. Kapcsolatot kerestünk, segít-e a MEGKÜZDÉSHEZ a jelentés? Rájöttünk mennyire jól jött ez a plusz erő, ami már a nevünkkel bennünk van, csak nem tudtunk róla.
„Nevében a sorsa.” – ezt is jelenti a feladat mottója. „A név elárulja viselőjét.” „A név maga az ember”. Azaz a név beszédes, (gyakran intő, figyelmeztető jel,) amely elárulja viselője fő tulajdonságát, a „neki megírt sorsot”.
Van közöttünk Nikol. A Nikol név jelentése: a győzelem népe. Ennek nagyon örült viselője, meríthet belőle bátorságot.
Sándor név férfiakat védő, megvédő, akarat – a név viselője büszke, volt, mert Ő az, aki mindig valakinek a pártjára áll, védelmez, segít.
A mi Jázminunk maga a virág. Bájos, kedves szívesen tartózkodnak a társai a közelében.
A Kázmér név jelentése: alapító, békehirdető. Igen, Kázmérunk minden kétes esetnél jelen van, a maga igazságtevő jelenlétével a békülést segíti, de nem tudtuk, hogy a neve is ezt jelenti. Petra most érkezett hozzánk. Halk, csendes, de amibe belekezd, végigcsinálja, rendíthetetlenül. Az Ő neve: kőszikla, szikla. Akkor ez nem is véletlen, hogy így áll a dolgokhoz?!
Roland neve egy dicsőséges, vakmerő hőst takar. Ezért van az, hogy szereti a versenyhelyzeteket és a győzelemmel, hősként érzi jól magát?
Van még Bencénk is, Ő lenne köztünk a győző. Az biztos, hogy eredeti ötletekkel küzd.
Csaba neve ajándék. Ízlése kifinomult, A külső megjelenés is nagyon fontos számára. Nevének ez a jellemzése egészében illik Csabára.
És milyen jó, hogy míg naponta sokszor kimondjuk a neveket, most már tulajdonságot is társítunk hozzá, bátorítva ezzel viselőjét. Lendülettel és jó kedvvel kezdtek a gyerekek a plakátok készítéséhez és elevenítették meg rajzaikon, ki milyennek képzeli magát a megküzdéshez szükséges stratégiákhoz.
A rajzok készítése közben zárásként beszélgettünk arról, mivel szemben jelent erőt a nevünk jelentése. A mozaikokból összerakott plakát lehet a csoport védelmezője, mert a küzdelmeinkben több oldalról megtámogatva vagyunk, ha ezeket a tulajdonságokat együtt, vagy közös érdek eléréséért használjuk.

Tagek:
2021. március 6, 22:57:03
A nevem jelentése uralkodó xd

2021. március 11, 14:37:55
Fun fact: enyém harcost xd

2021. március 11, 15:42:34
az is jó

2021. március 16, 15:13:03
nomen est omen

2021. március 16, 18:40:06
What name is omen?

2021. március 16, 18:40:59
Magyarul írd!