Márc 15

http://image.hotdog.hu/_data/members1/029/965029/images/shar%20pei%20baby.jpg

Testfelépítése 

A shar pei tömzsi megjelenésű kutya lejtős vállal, széles és mély mellkassal. Hátvonala vízszintes és erős. Többféle farokkal is ismert, leggyakoribbak a csavarfarkú és a gyűrűsfarkú egyedek. Lábcsontjai kifejezetten erősek. A shar pei mancsai kicsi, lábujjai ívesek. Nyaka erős, izmos, alul laza bőrrel, de lebernyeg nélkül. A lapos koponya a testhez képest viszonylag nagy. Homlokán feltűnő ráncok vannak, de a látását nem akadályozzák. A viszonylag vaskos fülek olyan kicsik, amennyire csak lehet. A fülek a koponya közelében lógnak, hegyük a szem felé mutat. A felmeredő és félig felmeredő fül elfogadható, de nem kívánatos. Mélyen ülő szemek mérsékelten nagyok és mandula vágásúak, a bőr, a ráncok vagy a szőr nem takarhatják el őket. A shar pei harapása ollószerű. A kölyköknek az egész testük ráncos, de a felnőtt kutyáknál már csak a homlokon és a vállon megengedettek a redők. A shar pei azt jelenti: homokbőr. A szőrzet igen rövid, érdes tapintású, sörteszerű, aljszőrzet nincs. Megengedett színei az egyszínű fekete, kékesfekete, rozsdabarna fényű fekete, barna, vörös és őzbarna. Krémszínű szőrzet is előfordulhat, de azt nem értékelik nagyra. A nyelv és az íny lehetőleg kékesfekete kell, hogy legyen. A világosabb szőrű kutyák pigmentációja rózsaszín vagy foltos. A szemek sötétek.

 

 

 

 

Márc 14

Leírás:
Nagy termetű kutya. Feje mackós formájú. Szeme sötétbarna, füle lelóg. Mellkasa széles és mély, háta egyenes, hasa enyhén felhúzott, fara magasabb, mint a marja. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát kurtítják, de születhet rövid farokkal, sőt farok nélkül is. Szőrzete hosszú. Színe kékesszürke, fehér foltokkal.

 

Eredete: Angol fajta. Mintegy 200 éve tenyésztették ki a régi típusú angol nyájőrző kutyák és az orosz agarak vagy az orosz juhászkutyák segítségével.

Eredeti neve: Old English Sheepdog, Bobtail

Tulajdonságai: Csendes, nyugodt, megbízható, kedves, ugyanakkor határozott, bátor.

Alkalmazása: Eredetileg pásztorkutya volt. Kiváló testőr, a gyerekek megbízható őre, játszópajtása.

Marmagasság: kan 56 cm, szuka 56 cm alatt

Testtömeg: 28-36 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

 

http://www.europuppyusa.com/images/dog_breed_info/20_1.jpg

 

Testfelépítése 

Az óangol juhászkutya szögletes, rövid, zömök felépítésű kutya. A fajta jellemzője, hogy a fara magasabb, mint a marja. Mellkasa széles és mély, a bordák szépen íveltek. Lágyéka igen erős, széles és kissé hajlott. Ahol ez megengedett, a farkát általában megkurtítják. A könyök a test közelében van, a lábak egyenesek, vastag csontúak, szépen kirajzolódó ízületekkel. A kerek, erős mancson hajlott lábujjak vannak. Az esetleges farkaskarmokat el kell távolítani. Nyaka hosszú és erős, kecsesen ívelt. Feje viszonylag szögletes, a stop határozott. Az arcorri része és a fülei lelógók, a fejhez simulnak. Szemei távol ülők. A fajtára általában a teljes, erős ollószerű harapás jellemző, de a harapófogó-harapás is megengedett. A hosszú, dús szőrzetet erős szőrszálak alkotják. A szőrzetnek durva tapintásúnak és simának kell lennie. Az aljszőrzet vízálló. A test hátsó részén általában dúsabb a szőr, mint elöl. Az óangol juhászkutyánál a szürke vagy a kékesszürke bármely árnyalata megengedett, feltéve, hogy fehér rajzolattal párosul. A színes foltokban jelentkező kisebb fehér foltok nem kívánatosak, s ugyanez érvényes a szőrzetben felbukkanó barnás árnyalatokra is. A fajtánál megengedett a fehér harisnya. Szemei sötétbarnák vagy kékek.

Vérmérséklete 

Az óangol juhászkutya értelmes, őszinte fajta, amely derűlátó egyszerűséggel tekint az életre. Készséges, engedelmes és szelíd, s igen figyelemre méltó alkalmazkodókészségről tehet tanúbizonyságot. Fiatalabb korban olykor kissé szilaj természetű, sőt ez később is előfordulhat. Kedves, gyengéd állat, nagyon szeret a gazdája és a családja társaságában lenni. Bár ha veszélyt érez, hangos ugatással jelez, összességében nem tekinthető igazán éber kutyának. Általában barátságos, békés természetű kutya. Jól kijön más háziállatokkal, a többi kutyával és a gyerekekkel is. A látogatókat barátságosan üdvözli.

Méretei 

  • Marmagasság: kan:61cm szuka:56cm
  • Testtömeg:25-32kg
  • Várható élettartam:12-13 év

Testmozgás 

A kedvtelésből tartott és kiállítási kutyának egyaránt szüksége van a rendszeres napi testmozgásra. A pórázon való sétáltatás helyett inkább a szabadon történő futtatás részesítendő előnyben, mivel ez sokkal természetesebb egy pásztorkutya számára. A sétáltatási minimum egy kifejlett kutya (hét-nyolc hónapos kortól) kb. két és félórás séta naponta – ha ennél többet sétáltatjuk kutyánkat az csak előnyére válik. Mint ahogyan senki nem vinne hosszú sétákra egy kisgyermeket, ugyanúgy nekünk is vigyázni kell arra, hogy nehogy túlzottan megerőltessük kölyökkutyánkat. Amíg kutyánk növekedésben van, a csontok még puhák és túl sok testmozgás komoly következményekkel járhat.

Intelligenciája 

Az nem is kétséges, hogy a Bobtali kölykök nagyon intelligensek. Több bobtail tartásakor nem is kell „kiképzésükkel” törődni, mert a kölykök másolják a kifejlett kutyák viselkedését. Ha a kifejlett kutyáknak azt parancsoljuk, hogy „Feküdj!”, akkor a fiatalok is ugyanúgy lefekszenek. És ha behívjuk a nagyokat, a kicsik „másolva” őket, szintén gyorsan odarohannak. Ez a „másolás” a falkában élő állatok sajátossága.

A kölyök alapkiképzése 

Az egyedüli kölyök ki van szakítva ebből a tanulásból, így a tulajdonosnak minden nap időt kell szakítania arra, hogy a kicsinek az alap parancsszavakat megtanítsa. Ezeknek az „óráknak” rövidnek kell lennie, dicséretet (illetve jutalom falatkákat, ha kell) kell tartalmazniuk, annak érdekében, hogy megfelelő boldog tanuló atmoszférát teremtsünk. Először azt érdemes megtanítani a kölyöknek, hogy parancsszóra hozzánk jöjjön, mielőtt a pórázhoz szoktatást elkezdjük. Nagyon sok szerencsétlen baleset elkerülhető, ha a kölyök a behívásra azonnal hozzánk jön. Ez a lecke egy parkban, vagy kertben tanítható meg a legegyszerűbben, ahol a kölyökkutya biztonságban szaladgálhat. A kölyköknek jutalom falatra van szükségük ahhoz, hogy hozzánk jöjjön behíváskor, mások pedig boldogan jönnek már a dicséret reményében is. Amikor a behívást gyakoroljuk, óvakodjunk attól, hogy közben ide-oda járkáljunk, várjunk arra, hogy a kölyök magától jöjjön oda hozzánk, még akkor is, ha ez hosszú időt vesz igénybe. Ne kergessük az „alkalmi süketté” váló kölyköt; várjunk türelmesen addig, amíg a kölyök abbahagyja a játékot és reagál hívó szavunkra. És ha odajött hozzánk dicséretünkkel magasztaljuk az égig teljesítményéért. De nem elég hangsúlyozni, milyen fontos, hogy türelmesnek és megértőeknek kell lennünk Bobtail kölykünk tanításánál. Ez a fajta nagyon értelmes - és mindegyik kutyának nagyon jó a memóriája!

Pórázhoz szoktatás 

A kölyök pórázhoz szoktatását általában, négy, öt vagy inkább hat hónapos korban érdemes elkezdeni. Ettől függetlenül jó néhány gazda az adott körülmények miatt korábban akarja elkezdeni a pórázhoz szoktatást. A Bobtailhoz a nylon póráz használata előnyös, amelyiknél a póráz és a nyakörv egyben van. Ezek a pórázok nagyon könnyűek és nem károsítják a kutya bundáját. Ez maradhat rajta mindég. Az idősebb kölykök nem nagyon fognak tiltakozni ez ellen, főleg ha az első néhány napban hagyjuk a kölyköt arra menni amerre ő akar. Ha a kölyök már hozzászokott a nyakörvhöz, akkor türelmesen meg lehet tanítani, hogy arra menjen amerre mi akarunk. Néhány makacs vagy nehéz fejű kölyöknél bele telhet néhány napba, amíg megszokják a teljes szabadság elvesztését, de tapasztalat szerint a kölyök előbb-utóbb belenyugszik szabadságának korlátozásába, ha türelmesen de következetesen gyakoroljuk a póráz használatát. A kölykök, rövid idő alatt elfogadják, hogy a póráz és a nyakörv is az élet részéhez tartozik.

Szőrápolása 

Amíg a bobtail kölyök fiatal a legjobb naponta ápolni a bundáját. Napi néhány perc elegendő, amíg a kölyök hozzá nem szokik. Tanítsuk meg bobtail kölykünket mozdulatlanul állni vagy feküdni a padlón, vagy egy a célnak megfelelő nem csúszós felületű, stabil asztalon. Sokkal könnyebb megtanítani egy kölyökkutyát arra, hogy maradjon mozdulatlan, mint egy kifejlett kutyától elvárni azt, hogy mozdulatlanul tűrje a szőrápolást. Ha akkor kezdjük, amikor a kutya még kölyök nekünk is könnyebb a szőrrel bánni, ahogy fokozatosan egyre több és több lesz. A bobtail kölyök négy és nyolc hónapos kor között kezdi a fekete kölyök bundát felváltani a szürke fiatal bundával. Ha a bundát rendszeresen kikeféljük, akkor nem fog összegubancolódni, hanem a kefélés közben a kefével ki fog jönni, helyet adva a „junior bundának”. Ez általában nagyon sűrű, sok puha aljszőrzettel, amely rendszeres törődést igényel. Ha sokáig nem fésüljük ki akkor végül egy tömör nemezes szőrzet lehet a vége, amely kibontása már csak ollóval lehetséges.

A harmadik és utolsó szőrzetváltás a tizenhat hónapos és két és fél éves kor között történik meg. A legrosszabb időszak a csomósodásra a húsz hónapos kor környéke, amely embert és kutyát egyaránt próbára tevő időszak lehet. Amikor a felnőtt szőrzet megjelenik akkor is rendszeres ápolást igényel, de korántsem hajlamos annyira a nemezesedésre, mint a „junior” szőrzet.

Márc 14

Rottweiler

 

Származási ország: Németország
Eredeti feladata: Kisérő, szolgálati- és munkakutya.
Eredeti neve: Rottweiler
Angol neve: Rottweiler

Eredete:A római légiók harci kutyájaként jutottak el ősei Németországig, ahol - Rottweil városka környékén - az 1900-as évek elején alakult ki mai formájuk.http://puppydogweb.com/gallery/rottweilers/rottweiler_zaczek.jpg

Teste: Erre a kutyára a zömök, erőteljes testfelépítés jellemző. A háta erős és vízszintes. Mellkasa széles és mély, nem lejtős, ágyéka pedig nem felhúzott. Farka egy vonalban van a hátával, s azokban az országokban, ahol ez megengedett, általában egészen rövidre kurtítják. A rottweiler lábai egyenesek és erősek. Mancsai kerekek, erősen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erős és viszonylag feszes nyak kör keresztmetszetű, vonala enyhe ívvel emelkedik ki a vállból.


Feje: Közepesen hosszú, széles koponyával és határozott stoppal. Az arcorri rész magas, és nagyjából ugyanolyan hosszú, mint a koponya, vagy valamivel rövidebb annál. A bőr rá- feszül a fejre, csak akkor ráncolódhat-, amikor a kutya figyel valamire. Fülei kicsik és háromszögletűk, egymástól a lehető legtávolabb ülők, amitől a koponya teteje még szélesebbnek tűnik. Szemei mérsékelten nagyok, feszes szemhéjakkal. Tekintete jóindulatú és magabiztos. A rottweiler harapása ollószerű.


Marmagassága: A kanok marmagassága 61-68 cm, a szukáké 56-63 cm.


Testtömege: A szukák tömege kb. 42 kg, a kanoké 50 kg.


Szőrzete: A rottweiler szőrzete rövid és durva, merev szálú aljszőrzettel.


Színei: A szőrzet mindig fekete, éles körvonalú, mahagóni-vöröstől világosbarnáig terjedő színű rajzolattal az arcorri részen, a pofán a szem fölött, a lábakon és a mellen. A mellkas és a lábujjak fehér foltjai nem kívánatosak. Szemei sötétbarnák.


Alomszáma: 4-8 kölyök


Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A rottweiler őszinte, értelmes, magabiztos és kiegyensúlyozott kutya, amely mindig feltétel nélkül hűséges gazdájához és annak családjához. Családja és otthona védelmében a végsőkig kitart.
Megvesztegethetetlen. Nem ugat sokat. Általában domináns viselkedésű, bátor, félelmet nem ismerő. Többnyire különösen erősen kötődik egy bizonyos személyhez. Előfordulhat, hogy túlzottan igyekszik magának követelni gazdája figyelmét - főleg akkor, ha azon más kutyával kell osztoznia. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, a szabadban azonban fáradhatatlan. Szeret a gazdájával és a gazdájáért dolgozni, és kitűnő az emlékezete. A rottweiler általában jól ismeri a saját territóriumát, s megmarad annak határai között; nem hajlamos az önálló felfedezőutakra. Nagyon erősen ragaszkodik a gazdájához, ezért nem valószínű, hogy a póráz nélküli séta közben messzire csavarogna mellőle.


Társas viselkedése: Következetes nevelés és tanítás esetén a rottweiler hűséges lesz a családjához, s megbízható játszótársa a gyerekeknek, feltéve, hogy azok sem bánnak vele rosszul. Ha úgy érzi, hogy az „ő” gyerekeit más gyerekek bántják, a védelmükre kel. A macskákat, az egyéb háziállatokat és a haszonállatokat gond nélkül elfogadja, ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerzett velük. Szinte egyáltalán nincs benne vadászösztön. A felnőtt kan olykor domináns magatartást tanúsíthat, sőt más kan kutyákkal szemben agresszív is lehet. A megfelelő szocializáció és nevelés itt igen sokat számíthat. A család barátait és rokonait általában lelkesen üdvözli, az idegeneket azonban legfeljebb a kert kapujáig vagy kerítéséig engedi.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A rottweiler gondozása nem különösebben nehéz feladat. A vedlési időszakban a kilazult szőrszálak gumis kopókesztyű vagy gumikefe segítségével távolíthatók el. A karmait röviden kell tartani.


Tanítása: A rottweilernek kiegyensúlyozott, nyugalmat sugárzó gazda kell, aki biztos önmagában és természetes tekintéllyel bír kutyái előtt. A nevelésnek tisztességesnek és szeretettel telinek kell lennie, ugyanakkor következetesnek és szigorúnak is. Az engedékeny vagy tapasztalatlan gazda ugyanis könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy kutyája - különösen, ha kanról van szó - átvette az uralmat a háztartás felett. Noha erősnek és keménynek tűnik - ami persze bizonyos mértékben igaz is -, a rottweiler nagyon érzékenyen reagál gazdája hangjára, amelyet - dicsérő hangsúllyal - akkor is hallania kell, amikor jól viselkedik. A megfelelően nevelt rottweilernek sok minden megtanítható, és tökéletesen engedelmes lesz. Az emberek közti szocializáció nélkülözhetetlen. Nem kell attól tartani, hogy amolyan „mindenki kutyája” lesz belőle - ez nem fordulhat elő. A kanok és a szukák jelleme igen eltérő; az utóbbiak szelídebbek és kevésbé magab iztosak


Mozgásigénye: A fajta mozgásigénye átlagos, és könnyen alkalmazkodik a körülményekhez. Nem szabad elfelejteni, hogy munkakutyáról van szó, amely szeret
a szabadban lenni; ezért nem is szabad arra ítélni, hogy egész nap csak lustálkodjon. A mozgásszegény életmódot élő rottweiler rendszerint elhízik. Gyakran kell hosszú sétákra vinni, szeret úszni, a gazdája mellett futni és vele játszani is. Imádja a labdázást és az apportírozást.


Alkalmazásai: A rottweiler számára a védőkutya-kiképzés a legmegfelelőbb. Általában kitűnő a szimata, és jó nyomkövetővé nevelhető. Az engedelmességi próbákra nem annyira alkalmas, mivel azok a feladatok nem jelentenek elég komoly kihívást számára.


Jellemzői 

A kanok súlya 50-55kg,míg a szukáké 40-45kg. Színe fekete-vörös.A Nemzetközi Kynologiai Szövetségnél /FCI/letétbe helyezett rottweiler standard a 147/19.06.2000/D sorszámot viseli.A rottweiler tenyésztés arra törekszik,hogy egy olyan erőtől duzzadó fejlődjön ki amely súlyos egyéniséget tükröző összmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak.

Barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes, kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, kiegyensúlyozott, szereti a gyerekeket. Kissé bizalmatlan, a környezeti befolyásokra nyugodtan reagál, de fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő és védőképessége előtérbe kerül, a fájdalmas hatásoknak félelem nélkül ellenáll. A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással.

Gondozása 

Nem igényel különös ápolást, gondozására nem kell sok időt fordítani(a kölyökkortól eltekintve: diszplázia,szopornyica,parvo amely betegségekre különösen fogékony fajta). Hajlamos a gyomorcsavarodásra, így ne etessük túl, és evés után ne engedjük szaladgálni.A hátsó lábon a farkaskörmök eltávolítandók.


  !
Márc 14

Akita Inu

 

http://www.fokusz.info/Image/38_szam/akita4.jpg


Leírás:
Nagy termetű, erős, izmos felépítésű állat. Feje spiccszerű, füle kicsi, hegyes, felálló. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai erőteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, sűrű. Színe: a vörös különböző árnyalatai, fehér, szürkésfekete vagy acélkék, tigriscsíkos, esetleg fehér alapon fekete foltos. Két típusa van: az amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb.


Eredete: Ősi japán fajta. Az Akita térségben lévő Honsu szigetéről származik.


Eredeti neve: Akita inu


Tulajdonságai: Tanulékony, bátor, harcias.


Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult. Később a véres viadalokat betiltották, és a fajta újból felvirágzott. Ma már szinte kizárólag kedvencként vagy sportkutyaként tartják.

Profil: őrző-védő kutya


Marmagasság: kan 64-70 cm, szuka 57,5-63,5 cm


Testtömeg: 35-40 kg


Alomszám: 6-8 kölyök


Várható élettartam: 12-15 év


Méret 

A kan magassága 67 cm, a szukáé 61 cm. Testsúlya 30–45 kg. Várható élettartam:10-12 év

Mozgásigény 

Nincs szüksége sok sétáltatásra, de nem lehet kennelben tartani.

Szőrzetápolás 

Átlagos mennyiségű alkalmankénti(1,2 hetente) kefélésből áll. Tavasszal és ősszel szőrzetet vált.

Etetés

Jó minőségű száraz , vagy konzerv kutyaeleség (lehetőség szerint kerülni kell a szóját, inkább rizs). napi adagja kb: 0,5 kg

Érdekesség 

Az akita inu ragaszkodása és hűsége már-már legendás. Tokióban, az egyik pályaudvaron áll annak a Hachiko nevű akitá  inunak

 a szobra, aki kilenc éven át, minden nap, azon a helyen virrasztott és várta gazdáját, aki egyik tanítási óráján elhunyt. A kutya utolsó leheletéig várta haza gazdáját szélben és napsütésben.Mígnem eljött 11,5 éves korában érte is a halál.

Márc 14

Skót juhász

 

http://images03.olx.hu/ui/3/65/45/58816045_1.jpg

 

Leírás:
A közepesnél magasabb növésű, szikár, karcsú kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, stopja nincs. Orrtükre fekete, szeme sötétbarna, értelmes kifejezésű. Fogazata ollós harapású. Füle kicsi, előrebicsakló. Törzse téglalap alakú, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg. Szőrzete hosszú, a fején és a végtagok elülső felületén rövid. Színe fekete-fehér-vörös (trikolór), gold sable (vörös-fehér), blue merle (kékesszürke alapon fekete foltos).


Eredete: Ősi skót fajta, mai változatát az óangol juhászkutyából és az angol agárból alakították ki.


Eredeti neve: Collie Rough


Tulajdonságai: Mozgékony, kiegyensúlyozott, értelmes, könynyen kiképezhető. A gyerekeket szereti.


Alkalmazása: Hosszú évszázadokon keresztül juhnyájakat terelt, később mint szanitéckutya lett világhírű. Szép külleme miatt sokan kedvtelésből tartják.


Marmagasság: kan 56-61 cm, szuka 51-56 cm


Testtömeg: 25-28 kg


Alomszám: 6-8 kölyök


Várható élettartam: 10-14 év

 

FCI Standard 

  • Jellem, idegrendszer: Nagyon barátságos, jó idegzetű, nem agresszív és ideges típus.

  • Fej: A fej formája az egyik legfontosabb a bírálat szempontjából. A collie arckifejezése a fajta egyik sajátossága. A fejet elölről vagy oldalról nézve egy tompított ékhez hasonlíthatnánk, sima vonalakkal. A koponya a fül vonalától fokozatosan elkeskenyedik, anélkül, hogy a fang – a pofacsont – kiállna vagy hegyesnek látszana. A koponyatető és az arcorri csont párhuzamos egymással, és egyenlő hosszú. A túl meredek vagy túl gyenge stop súlyos hibának minősül. Megfelelő ha a stop könnyű, de mégis észrevehető. A szemek a stop középvonalában helyezkednek el. Az agykoponya nem lehet túl mély.

  • Szemek: A collie szemei kedves arckifejezést kölcsönöznek a kutyának. A szemek a stop középvonalában helyezkednek el. Közepesen nagyok, kissé ferdén helyezkednek el és különleges mandulavágásúak. A szem színe általában sötét barna, de a blue-merle színváltozatnál ritkán megjelenhet – az egyik vagy mindkét szemnél – az ugyancsak megengedett kék vagy kékesszürke szemszín is. A collie tekintete élénk, intelligens.

  • Fülek: Kicsik, se nem túl közel, se nem túl távol tűzöttek. Nyugalmi állapotban hátrafekszik, de amint a kutya érdeklődni kezd, előre állított. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad megtörik, természetes úton előre felé, a törésvonal alá.

  • Fogak: A collie-nál az ollós harapás a kívánatos, ami azt jelenti, hogy a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak, és a felső metsző fogak hézag nélkül illeszkednek az alsó fogsorra. A harapás, a fogak és az állkapocs erős, a fogak legyenek megfelelően fejlettek.

  • Nyak: Jól izmolt, erőteljes, mérsékelten hosszú, szépen ívelt.

  • Törzs: Valamivel hosszabb, mint a marmagasság. Feszes hát, enyhén ívelt ágyékkal. Jól ívelt bordák és mély mellkas jellemző, és a mellkas a vállak mögött eléggé széles.

  • Mellső végtagok: A lapockák ferdén helyezkednek el és jól szögeltek. A mellső lábak izmosak, és egyenesek. A végtagok csontjai mérsékelten erősek. A könyök testhez simuló, se nem kifelé, se nem befelé forduló.

  • Hátsó végtagok: A hátsó combok izmosak, a térd jól szögelt, száraz és inas. A csánkok mélyen állnak, és erőteljesek.

  • Mancsok, ujjak: A mancsok oválisak a talpak jól párnázottak. A lábujjak a mellső végtagokon inkább, míg a hátsó végtagokon kevésbé íveltek. A mancsok zártak.

  • Farok: Hosszú, az utolsó csontízület (csontvég) legalább a csánkig érő. A kutya nyugalmi állapotában mélyen, egy kissé felfelé ívelten tartott. Izgalmi állapotban, figyelő helyzetben feljebb tartva állhat, de soha nem kerülhet a hát fölé.

  • Mozgás, járásmód: A mozgás félreismerhetetlen, jellegzetes jegye a fajtának. Egy jó testfelépítésű kutya könyökei sohasem fordulnak kifelé, annak ellenére, hogy az első lábak mozgás közben aránylag távol vannak egymástól. Kötött, keresztező, vagy guruló járás semmiképpen sem kívánatos. Hátulról nézve a hátsó lábak a csánktól lefelé párhuzamosan állnak, nem szorosan egymás mellett. Oldalról nézve a mozgás folyamatos. A hátsó lábak erővel teltek, nagy, elmozdító rugó erővel. A kimondottan térölelő járás (lépés) nem kívánatos, a járásmód könnyed és minden nehézségtől mentes legyen.

  • Szőrzet: Jól illeszkedik (illik) a test körvonalához, nagyon sűrű. A fedőszőr sima, kemény tapintású. Az aljszőrzet puha, bundaszerű és nagyon sűrű, csaknem eltakarja a bőrt. A sörény és a nyakon a gallér dús. A pofarészen, orron lévő szőrzet sima és rövid. A fülek végén – csúcsnál – rövid, ahogy közeledik a fül tűzéséhez, nagyobb a szőrzet. Az első lábak jól borítottak szőrrel – zászlósak, a hátsó lábak a comb felett dúsan borítottak, lefelé azonban rövidebb szőrzettel. A farok nagyon dúsan borított szőrrel.

  • Színek: A három FCI által elismert szín: cobolyszín fehérrel (gold-sable, világos aranytól a telt mahagóniig, vagy árnyalt cobolyszín); tricolor (fekete, cserszínű rajzolatokkal); blue-merle (világos – ezüstös kék, fekete, vagy feketén márványozott rajzolatokkal). Mindegyik felsorolt színváltozat mutathat több-kevesebb, a collira jellemző fehér rajzolatot. Az Amerikai Kennel Klub (AKC) ezen felül elismeri, és elfogadja a fehér színváltozatot is (white collie).[1] Az ilyen színű collie-k testének nagy része fehér, míg fejük a többi színváltozathoz hasonlóan hordozza a tanjegyeket.


  • Méretek: Kanoknál 56–61 cm; szukáknál 51–56 cm

 

  • Hibák: Minden eltérés a megengedettől, ami hibának tekintendő, és ennek megfelelően kell értékelni.

Vérmérséklete 

A skót juhászkutya vidám természetű állat, igen értelmes, szeret dolgozni, és tele van energiával. Kedveli a társaságot, érzékeny és odaadó. Észreveszi és megérti a környezetében zajló eseményeket, ezért kiváló őrzőkutya. A család fiatalabb tagjait különösen elszántan védelmezi. Igen erősen kötődik a gazdájához, és nem ugat sokat. Igazi társasági kutya, nagyon jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal. A gyerekekkel szemben általában kedves és türelmes, és igen erős benne a védelmezésükre való hajlam. A szívesen látott vendégeket és ismerősöket barátságosan fogadja. Ha azonban idegent észlel, akkor éberen figyel és meg is védi a család otthonát főleg akkor, ha egyedül van.

A Rough Collie tartása 

Szőrápolás, gondozás 

A collie szőrzete két részből áll: a durva kemény fedőszőr és puha, gyapjas aljszőr, mely vízálló réteget képez a kutya testén. A megfelelő gondoskodás mindenképpen fontos ahhoz, hogy collie-nk a legjobb formájában legyen. Sokan – ránézvén egy collie-ra – azt gondolják, hogy egyfolytában fésülni kell, és nagyon sok munka van vele, ez azonban nem így van. Hetente egyszer egy alapos fésülés és kutyánk a legjobb formáját hozhatja. Így nem lesz piszkos, és a szőr összegubancolódása is elkerülhető. Ha collie-t vásárolunk, gondoljunk arra, hogy néhány eszköz feltétlenül szükséges a bundája gondozásához.

Fésűk, kefék 

Tűkefe: Ez a kefe az egyik leggyakrabban használatos eszköz, amely áthatol a sűrű bundán. Fontos, hogy az eszköz rozsdamentes tűből készüljön, és legyen annyira hajlékony, hogy ne törje össze a szőrszálakat. Ez a fajta kefe többféle formában és méretben készül, és érdemes belőle kisebbet és nagyobbat is beszerezni.

Sörtekefe: A bunda alapos átfésüléséhez szükség van sörtekefére, ami dússá teszi a szőrzetet.

Fémfogú fésű: A fésű leginkább a filcek kibontásához használatos eszköz, de a fülek alatti szőrzet és a lábak közötti szőr fésülésére használatos. A kereskedelemben számtalan fajta fésű kapható, figyeljünk arra, hogy jó minőségűt válasszunk! Ha szükséges kérjünk segítséget a tapasztaltabb collie-tartóktól!

Egyéb kellékek 

Műanyag szórófejes üveg: Ez is leginkább a kiállítási kutyák hasznos segédeszköze. A vízzel feltöltött üvegből a bundára spriccelve könnyebben ki tudjuk fésülni a bundát, és kialakítani a megfelelő formát.

Stabil asztal: Azért, hogy ne a földön görnyedezve kelljen átfésülni a kutyát, érdemes beszerezni egy stabil, csúszásmentes kozmetikai asztalt. A kutyát már kiskorába szoktassuk hozzá ahhoz, hogy asztalon fésüljük, így a későbbiekben sem lesz probléma azzal, hogy esetleg félne a magasban.

Száraz sampon, hintőpor: A fésüléshez és a szőrzet tisztán tartásához jó szolgálatot tesznek ezek a szerek. A szennyeződések a porokhoz tapadva kifésülhetőek a bundából.

Fül- és szemtisztító: A fül és a szemek tisztításhoz meleg víz és vattakorong is használható, de vehetünk speciálisan a kutyák számára készült oldatot is.

Fürdetés 

Nem olyan lényeges, mint ahogy azt sokan gondolják. Sőt, ha lehet, inkább hanyagoljuk. Persze vannak olyan esetek (kiállítás előtt, túlzott szennyeződés miatt), hogy meg kell fürdetnünk a kutyát. De semmiképpen se vigyük túlzásba, mert csak a bunda kárára megy, hiszen a kutya levedli az aljszőrét.

Fontos! Fürdetés előtt mindig alaposan fésüljük ki a kutya bundáját! Fürdetés alatt használjunk kellő mennyiségű vizet, mert a dupla bunda nagyon nehezen nedvesedik át. (De erre emlékezzünk a sampon kimosásakor és a szárításkor is) A kutya bőréhez, illetve az „alkalomhoz” igazodva válasszunk sampont. (Például korpás bőrre való sampon, vagy kiállítási ebeknél nercolajos sampon) Alaposan öblítsük le, hogy még csak véletlenül sem maradjon rajta samponmaradék, mert esetleg allergiás reakciók is kialakulhatnak. Töröljük meg alaposan, és ha szükséges szárítsuk át. Csak nagyon meleg napon hanyagoljuk a hajszárító használatát, ilyenkor ugyanis könnyen megfázhat a kutya.

Etetés 

A collie étrendje nem sokban különbözik a többi kutyáétól azonban néhány fontos dolgot nem árt tudni a gazdinak.

Ellentétben például a tacskóval vagy a basset hounddal a collie kölyöknek minimális a kalcium szükségletük. A plusz ugyanis a kutya fülébe megy, és könnyűvé, állóvá teheti. Ha a kutya megfelelő ételt kap, nincs szükség a kalcium pótlására. A collie általában nem eszik sokat, hetente nagyjából két kg tápot fogyaszt el. A legjobb eledel a táp, természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségben. Sokan a házi koszt mellett voksolnak, ez azonban sokszor nem nyújt megfelelő tápértékben gazdag ételeket. Arról nem is beszélve, hogy mi emberek teljesen más ízeket szeretünk. (például vegyük a sós ételeket. A kutyának a miénkhez képest jóval alacsonyabb a só igénye, mivel ő nem izzad csak párologtat. A sós ennivalóra pedig sokat iszik.) A tápnak viszont tudjuk a pontos összetételét, és nem problémás a tár

Márc 13

Tacskó

 

http://www.csabaiallatvedok.hu/browser/kepek/Keresik/vacak1.jpg
Származási ország: Németország
Eredeti feladata: Vadászkutya a nyúl, a borz, a vaddisznó, a szarvas és a róka vadászatához (föld fölött és föld alatt is).
Eredeti neve: Dachshund
Angol neve: Dachshund
Eredete: A fajtacsoport „őse” a rövid szőrű tacskó volt; a hosszú szőrű és a szálkás szőrű változat más fajtákkal való keresztezések eredményeként alakult ki.

Teste: A tacskónak hosszú teste, magas marja, vízszintes háta, enyhén ívelt lágyéka, hosszú, széles és izmos fara van. A test és a marmagasság aránya ideális esetben 1:1,18. A marmagasság felső kétharmadát maga a mellkas, alsó egyharmadát a mellkas és a talaj közti távolság teszi ki. A farok a hát vonalában folytatódik, és nem lehet túl ívelt. Hasa mérsékelten felhúzott. Testének elülső része izmos, széles és alacsony; a mellkas szemből nézve ovális alakú. A jól fejlett mellkas legmélyebb pontja pontosan a mellső láb mögé esik. A szegycsont erőteljes és annyira előreugró, hogy két oldalán egy-egy mélyedés látható. A váll hosszú és hátrahúzott. Egyenes és párhuzamos lábain jól kirajzolódnak az ízületek. Mancsai zártak, lábujjai ívesek. Feszes, izmos nyakát magasan és kissé ívelten tartja.


Feje: A hosszú fej egyenletesen keskenyedik az orr felé, de nem hegyes. A stop nem túl feltűnő - minél kevésbé feltűnő, annál jobb -, az orrnyereg pedig enyhén íves. Keskeny ajkai feszesek. A magasan tűzött fülek szépen lekerekítettek, nem lehetnek sem hegyesek, sem hátrahajlók. A fül elülső széle a pofa mellett csüng. Ovális alakú, közepes nagyságú szemeinek tekintete nem lehet átható. A tacskó harapása ollós vagy harapófogós.


Mellkas körfogat: A tacskónak három méretváltozata van, ezeket nem keresztezik egymással:
- a tacskó mellkasmérete 35 cm feletti.
- a törpetacskó mellkasmérete 30-35 cm.
- a kaninchen, azaz anyúlász vagy üregi tacskó mellkasmérete 30 cm-nél kisebb.


Testtömege: - a tacskó súlya nem haladhatja meg a 9 kg-ot.
- a törpetacskó súlya 5-7 kg.
- a kaninchen mintegy 4 kg-ot nyom.


Szőrzete: A fajtának három szőrzetváltozata van: a rövid szőrű, a hosszú szőrű és a szálkás szőrű. A rövid szőrű tacskó szőrzete rövid, sűrű, fényes és a testéhez simuló. A szálkás szőrű tacskó egész testét sűrű, tömött, merev szálakból álló fedőszőrzet és sűrű aljszőrzet borítja. Az arcorri részen bajuszt és szakállt visel, s a szemöldöke is bozontos. A szálkás szőrű tacskó fülein igen rövid a szőr. A hosszú szőrű tacskóra a hosszú, csillogó, selymes tapintású szőr jellemző. A fedőszőrök a test alsó részén, a derékon, a farkon és a füleken még hosszabbak.


Színei: A tacskókat számos különböző színben tenyésztik:
- Egyszínű vörös. E kutya színe a sárgásvöröstől a sötétvörösig terjedhet, s a szőrzetben elszórtan fekete szőrszálak is lehetnek. A fehér rajzolat nem kívánatos. A tiszta vörös szőrzetű állatok ebben a színben ideálisak.
- Kétszínű. Fekete vagy barna az alapszíne, rozsdás vagy sárgás cservörös rajzolattal a szem fölött, a száj két oldalán, az alsó ajkakon, a fül belsejében, a lábakon, a farok alsó oldalán és a végbélnyílás körül. A fehér színű, illetve a túl nagy cserbarna rajzolat nem kívánatos.
- Foltos vagy csíkos. Az ilyen kutya fekete, vörös vagy szürke alapszínén egyenletes eloszlású világosabb foltok, illetve csíkok láthatók; egyik szín sem lehet domináns. A tigriscsíkos egyedek szeme olykor kék színű, de ez nem kívánatos. A csíkos tacskó sárga vagy vörös alapszínű, sötétebb csíkokkal; ez a változat nem gyakori.
A fenti három színváltozat mellett mások is megengedettek, például a szálkás szőrű tacskónál oly népszerű „vadkanszínezet”. Noha mindhárom szőrzetváltozatnál sok megengedett szín van, a rövid és hosszú szőrű tacskókat főként vörös és fekete-cserbarna színben tenyésztik, emellett néha barna-cserbarna, és ritkán csíkos színben is. A szálkás szőrű tacskót szinte kizárólag a vadkanszínezetben tenyésztik, ritkábban pedig fekete-cserbarna színben.


Alomszáma: 4-6 kölyök


Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A tacskó eleven, közismerten értelmes, találékony és okos kutya. Nem a legengedelmesebb fajta, az akaratossága néha már komikus. A tacskó csupa ellentét. A terepen igen bátor, szívós és kitartó, odahaza azonban szereti a megszokott kényelmet, nagyon vágyik a figyelemre, és szemmel láthatóan kétségbe esik, ha szigorúan beszélnek vele. Ragaszkodik a gazdájához, és nem szereti, ha magára hagyják, bár hajlamos arra, hogy vadászösztöne hatására magányos felfedezőurakra induljon. A tacskó többnyire energikus és mozgékony, de nem szilaj. Csak akkor ugat, ha ismeretlen zajokat hall, s ha igazán bátor, meg is kísérli megállítani a betolakodót. Kiváló a szimata. Viselkedésére a rendíthetetlen eltökéltség jellemző: ha egyszer elhatároz valamit, rendkívül ügyesen tudja manipulálni a gazdáját a cél elérése érdekében.


Társas viselkedése: A tacskó számára mindig a családja az első, s az idegenekre nem sok időt veszteget. Ez az idegenekkel szembeni tartózkodó viselkedésében is megmutatkozik. Ha hozzászoktatták a gyerekekhez, általában jól kijön velük, de azt nem tűri, hogy játékszerként bánjanak vele. Mivel hiába várnánk, hogy az egészen kicsi gyerekek ezt figyelembe vegyék, a tacskó inkább az olyan családok számára alkalmas, ahol a gyerekek már valamivel idősebbek. A többi kutyával rendszerint békésen megfér, de ha kell, nem riad vissza a harctól sem. Erős vadászösztöne miatt nem célszerű más kis termetű háziállatokkal, például nyulakkal együtt tartani. A macskákkal viszont együtt tud élni, feltéve, hogy kölyökkorától kezdve hozzászokott a jelenlétükhöz.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A rövid szőrű tacskó szőrzete nem különösebben igényes a gondozás szempontjából. Elég időről időre átdörzsölni egy gumikefével, vagy egy gumis kopókesztyűvel, ami jól eltávolítja az elhalt és kilazult szőrszálakat. A szálkás szőrű tacskó szőrzetét évente átlagosan kétszer kell trimmelni - a gyakoriság a szőrzet állapotától is függ. A fej szőrzetének minél rövidebbnek kell lennie. A szőrzetet vágni kizárólag a lábujjak között szabad. A szőrzet kiszedése mellett időnként át kell kefélni az állatot egy erős sörtéjű kefével. A hosszú szőrű tacskót elég időnként átkefélni, főként, a gubancolódásra hajlamos területeken. A hosszú szőrű és a szálkás szőrű változatoknál időnként időnként le kell nyírni a talppárnák közötti szőrt is, mivel abban megakadhatnak a tüskék és az apróbb kövek. Minden tacskónál rendszeresen kell ellenőrizni a hallójáratot, és szükség esetén meg is kell tisztítani egy megfelelő oldattal. A karmait röviden kell tartani. A tacskó általában szeret enni, és könyörgő tekintetével sokszor sikerül a kelleténél több ételt kicsalnia gazdájától. Nem szabad engedni neki, mert az elhízott tacskó nem egészséges. A súlyfelesleg túlzottan megterheli az állat hosszú hátát. Az állat testaránya miatt a leggyakoribb a gerinccsigolyák közt levő porckorongok sérülése és emiatt a test hátsó részének bénulása, a „tacskóbénulás”.


Tanítása: A tacskó meglehetősen független gondolkozású, akaratos kutya, amelynek vérmérséklete miatt következetes nevelésre van szüksége. Kellő türelemmel és megértéssel sok mindenre meg lehet tanítani, de soha nem fogja szolgai módon követni gazdája parancsát. Ha úgy érzi, hogy igazságtalanul büntették meg, az nagyon felzaklathatja, és ilyenkor hosszabb ideig is duzzoghat. Nem árt már kicsi korában elvinni egy színvonalas kölyöknevelő tanfolyamra, majd utána is néhány szinten tartó foglalkozásra. Sokat segít a tacskó jellemének fejlődésében, ha kölyökként minél többféle emberrel, állattal és helyzettel ismertetik meg.


Mozgásigénye: Noha ez a kutya szívesen kíséri el gazdáját hosszabb sétákra is, általában jól alkalmazkodik a körülményekhez. Ajánlatos gondoskodni arról, hogy sokat mozogjon, mivel ez segít kondíciója megőrzésében. Ha a gazdája engedi, hogy a tacskó póráz nélkül szaladgáljon a szabadban, a kutyából előtörhet a vadászösztön, s megeshet, hogy hirtelen elrohan valamerre. Ugyanezen okból a kutya nem mindig tartja tiszteletben a kert határait sem, így mindenképpen fontos a megbízható kerítés. Általában erős és egészséges kutya, amely hosszú ideig élhet, de hosszú háta miatt lehetőleg kerülnie kell a lépcsőn való járást és a túltáplálást is.


Alkalmazásai: A tacskóval még ma is sok országban vadásznak, és számos vadászati versenyfeladatra is betanítható. Vadászatnál a föld alatt (róka, borz) és föld felett (vízi munka, kajtatás, vaddisznóhajtás, sebzett vad utánkeresése) is egyaránt használható. Ennek ellenére főleg társként tartják. Hosszú háta miatt nem alkalmas a kutyás sportokra, például az ügyességi próbákra vagy a labdázásra (flyball), akaratossága miatt pedig az engedelmességi próbákra való felkészítésben sem tud kellő lelkesedéssel részt venni.

Egyéb információk

Időnként előfordul, hogy az alomból egy-két kölyök a szülőktől eltérő változatú lesz. Ha kétség merül fel a felnőtt állat méretét illetően, akkor a könyök mögött kell megmérni a mellkasát, és szükség esetén az eredménynek megfelelően kell módosítani a kutya törzskönyvét.

 

Eredete 

A tacskó változatainak eredete a régmúlt időkbe nyúlik vissza. Egyiptomban találtak olyan emlékeket, melyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya. Származása vitatott; egyesek szerint a francia bassetek (szó szerint: alacsony kutya) rokona. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti német névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. Ez nem véletlen, hiszen zsákmányát a föld alá is követi. A tacskók remekül ásnak, így szinte lehetetlen kifutóban tartani őket. A tenyésztése során mind könnyedebbé és elegánsabbá vált fajta nagy népszerűségnek örvend.

Külleme és jelleme 

Marmagassága: 16-26 cm, tömege: 3,6–9 kg.

Három méret és három szörváltozat elfogadott az FCI fajta standard alapján: A méretek: Standard, törpe, kaninchen Szőrváltozatok: Rövid szőrű, hosszú szőrű, szálkás szőrű. Az angolszász országokban a fajtastandard csak két méretet ismer el, a standard és a törpe méretet. A szőrváltozatok megegyeznek az FCI standardal.

Várható élettartama:14-17 év

Mellkasa domború, hosszú hasa felhúzott. Mancsai szélesek, ívben hajlók, ujjai szorosan záródnak, karmai sötétek. Farka nem túl hosszú, a vége elvékonyodik. Feje megnyúlt, elvékonyodó. Orrtükrének színe a szőrzettől függően barnától feketéig változik. Állkapcsa erős, fogai ollós harapásúak. Szőrzete sima, rövid, testhez simuló.

Változatai 

Szőrváltozatai szerint 

Rövidszőrű tacskó 

Az ősi, már a rómaiak korában is ismert borzebek egyenes leszármazottjának kell tekintenünk, bár csak a 18. században nyerte el mai formájá

Márc 13

Tervueren

 

http://www.mytervueren.com/communities/4/004/005/593/114/images/4517367588.jpg

Szőrzet 

A tervueren szőrzete általános leírása megegyezik a groenendealével. A fejen és a fül külső részén a szőr rövid. A mellső lábak hátsó felén zászlószerű szőrzet található, a hátsó lábakon, a comb felső részén vastag szőrből álló "nadrág" van. A nyakon és mellkason levő hosszú egyenes szőr sörényt alkot. A test többi táján hosszú egyenes szőr található. A tervueren alapvető színe azonban vöröses-barna, fekete tűzéssel (charbonage) és a fejen fekete maszkkal.

 

Leírás:
Nagy termetű, izmos, karcsú eb. Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme sötétbarna, füle feláll. Háta egyenes, ágyéka széles, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai erőteljesek, párhuzamosak, mancsa ovális, ujjai zártak. Farka csánkig ér, lelóg, figyelő helyzetben felemeli. Szőrzete közepesen hosszú, bőséges, a fején, fülén és a lábai elülső felületén rövid, nyakán sörényt alkot. Színe fekete rajzos, előnyös a fekete maszk.


Eredete: Egyike azoknak a belga pásztorkutyáknak, melyek "korszerűsített" típusát 1891-ben tenyésztették ki, a belga állatorvosi egyetemen.


Tulajdonságai: Rendkívül értelmes, könnyen és gyorsan tanul.


Alkalmazása: Régen a nyáj mellett tevékenykedett, ma kiváló sportkutya, de kedvencként is tartják.


FCI száma: 15


Marmagasság: kan 60-66 cm, szuka 56-62 cm


Testtömeg: 28-30 kg


Alomszám: 5-8 kölyök


Várható élettartam: 10-14 év

 

Márc 12

 

 

Származási ország: Skócia
Eredeti feladata: Róka- és borzvadász kutya; kártevőirtó.
Eredeti neve: West Highland White terrier
Angol neve: West Highland White terrier
Eredete: Voltaképpen fehér cairn terrier, hiszen a cairn almokban előforduló fehér kölykökből alakították ki a 19. század közepén.
   
  http://animal-world.com/dogs/Terrier-Dog-Breeds/images/WestHighlandWhiteTerrier(Westie)WDT_AcD107.jpg
   
 

Teste: A west highland white terrier teste zömök és erős, mellkasa mély, hátvonala egyenes, lágyéka rövid. Bordái szép ívűek. A farka viszonylag rövid, 12,5-15 cm-es, és a kutya felemelve tartja. Vállai erősen hátrahúzottak. Felkarja igen erős. Combja és széles fara erős, a térd és a csánk ízülete szépen kirajzolódik. Erős, rövid lábai egyenesek és függőlegesek, a teste alatt vannak. Mancsai kör alakúak, a mellsők nagyobbak a hátsóknál. Nyaka hosszú és izmos, a tövénél széles, és a fej felé keskenyedik.


Feje: Feje egyenesen vagy kissé ferdén áll az izmos nyakon. A koponya enyhén boltozatos. A stop határozott, a szemek között sekély barázda, fölöttük szemöldök húzódik. Az arcorri rész telt, különösen a szemek alatt, és valamivel rövidebb, mint a koponya. Kicsiny, hegyes fülei erősek és felállók. Közepes nagyságú szemei kissé mélyen ülők, tekintetük átható. Orrtükre viszonylag nagy. Harapása erős, nagy és ollószerű.


Marmagassága: A west highland white terrier nagyjából 28 cm magas.


Testtömege: Kb. 7,5 kg.


Szőrzete: A merev fedőszőrzet durva tapintású, nagyjából 5 cm hosszú, és nem göndörödhet. A füleken rövidebb és teljesen sima.


Színei: Ez a fajta csak fehér színben ismert. A szemeknek a lehető legsötétebbnek kell lenniük, az orr mindig fekete. Karmai és a talppárnái ideális esetben feketék.


Alomszáma: 3-6 kölyök


Várható élettartama: 12-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Eleven és magabiztos kutya. Nem könnyű hatni rá, nagyon bízik saját képességeiben: bátor, nem ismeri a félelmet, és kitartó. Mindennel tisztában van, ami körülötte történik, és ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi. Hűséges a gazdájához és a családjához, s velük kimondottan kedvesen viselkedik, ugyanakkor csökönyös és független is lehet. A west highland white terrier nagyon ritkán rossz természetű; általában játékos és vidám kutya, de nem szabad alábecsülni a ravaszságát és a találékonyságát. Jelenléte színesebbé teszi a család életét.


Társas viselkedése: Általában jól kijön a gyerekekkel, ha azok már elég nagyok ahhoz, hogy együtt játsszanak és hancúrozzanak vele. A durvább játékot is jól tűri. A fajtársaival szemben viszonylag békés, de az utcán nemigen tud ellenállni a vele azonos nemű kutyák kihívásainak. Ezt a hajlandóságát megfelelő neveléssel és szocializációval jelentősen csökkenteni lehet. Már kölyökkorától kezdve arra kell nevelni, hogy nem szabad a macskákat és egyéb állatokat kergetni - a szocializáció és a nevelés szerepe itt is igen nagy. Figyelmessége és ébersége ellenére a west highland white terrier egyáltalán nem félénk.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A családi kutyaként tartott west highland white terrier szőrzetét háromhavonta kell trimmeltetni. Hátának, nyakának és oldalának szőrét kézzel kell kiszedetni. A közbeeső időben elég hetente egyszer vagy kétszer alaposan átkefélni a szőrzetét - erre a fényesítőkefe a legalkalmasabb eszköz. Szükség esetén le kell nyírni a talppárnák közti szőrfelesleget is. Bajuszát és szakállát mindennap ki kell fésülni. A west highland white terrier szőrzetének merevnek kell lennie, ezért nem tanácsos a kutyát túl gyakran fürdetni, mivel a szőrzet attól lelapul - bár vannak olyan különleges kutyasamponok is, amelyeknek nincs meg ez a mellékhatása. A szőrszálak szerkezete olyan, hogy száradás után a sár és piszok könnyen kikefélhető közülük. A kiállításra szánt kutya szőrzete több gondozást igényel - ehhez egy olyan személy szakértelmére van szükség, akinek már van tapasztalata a kutyák kiállítási versenyeztetésében.


Tanítása: Nem szabad hagyni, hogy őszinte és vidám természete annyira „elbűvölje” a gazdáját, hogy bármit megengedjen e kutyának. Rossz szokásait nehezen vetkőzi le, s hajlamos arra, hogy a kelleténél többet ugasson. Határozott gazdára van szüksége, aki következetes nevelésben részesíti, és nem hagyja magát becsapni. Megfelelő felügyelet mellett a west highland white terrier rövid idő alatt is igen sok utasítást tud megtanulni. Ha nem kap egyértelmű útmutatást, ez az eb maga gondoskodik saját szórakoztatásáról - gyakran olyan módon, ami a gazdájának egyáltalán nincs ínyére.


Mozgásigénye: Ez a kutya többet érdemel a napi néhány rövid sétánál. Mozgékony fajta, nagyon szereti a labdázást, a kötélhúzást, a hancúrozást és a játékot. Ásni is imád - ezt figyelembe kell vennie annak, aki büszke jól ápolt kertjére.


Alkalmazásai: A west highland white terriert ma már nemigen használják eredeti feladatára, bár még mindig a legjobb kártevőirtó kutyák egyikének tartják. Elég értelmes és ügyes az olyan sportokhoz, mint a labdázás (flyball) vagy az ügyességi próbák, de a részvételhez színvonalas képzésre és állandó felügyeletre van szüksége. Kiváló családi kutya a kissé sportosabb életmódot élő család számára.

Márc 12

Berni pásztor

 

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/lucyberni/uploads/3.jpg

Leírás:
Nagy termetű, masszív kutya. Feje hatalmas, a bernáthegyiéhez hasonlít. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Háta széles, erős, ágyéka feszes, fara enyhén lejt, mellkasa mély. Végtagjai erős csontozatúak, párhuzamosak. Farka lelóg, a vége enyhén visszahajlik. Szőrzete lágy, eléggé hosszú. Szurokfekete bundáját vörösesbarna foltok tarkítják. Fején fehér orrcsík, mellkasán fehér csík található; a mancsa és a farka vége ugyancsak fehér.

Eredete: Ősi - legalább 2000 esztendős - fajta. Minden valószínűség szerint a rómaiakkal érkezett Svájcba.

Eredeti neve: Berner Sennenhund

Tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, vidám természetű, szelíd, de félelmet nem ismerő, engedelmes.

Alkalmazása: ősei valamikor a római légiók ellátó vonalait és raktárait őrizték. Később fogathúzó kutya volt, s nyájakat őrzött a berni kantonban. Manapság őrző-védő eb, házőrző, vakvezető kutya.

Marmagasság: 64-70 cm


Testtömeg: 35-50 kg


Alomszám: 6-10 kölyök


Várható élettartam: 12-14 év

 

 

Jelleme

Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Noha kifejezetten éber, s gazdáját, családját és otthonát megvédi minden rossz szándékú behatolótól, általában békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha komoly baj van. Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Gazdájához és családjához, hűséges, készséges és többnyire engedelmes is. A berni pásztorkutya rendszerint csodálatos játszótárs a gyerekek számára, akiket meg is védelmez. A macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól megfér, mivel a vadászösztön szinte teljesen hiányzik belőle. Baj esetén gazdája mindig számíthat rá. A család barátaival szemben békés és barátságos. Egyes példányai hatalmaskodóan viselkedhetnek más kutyákkal, de a többség gond nélkül együtt tud élni fajtársaival.

Méretei 

Marmagasság: kan: 64-74cm, de ideálisan 66-68cm-nek kell lennie, szuka: 58-66cm, de ideálisan 60-63cm-nek kell lennie

Testtömeg: 35-50kg

Táplálékigény: 2190g/nap Alomszám: 6-10 kiskutya Várható élettartam: 8-10év

 

Megjegyzés

Ez fajta meglehetősen gyorsan tanul. Elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, s általában készségesen engedelmeskedik. Nagyon érzékeny gazdája hanghordozására. A legjobb eredmények akkor érhetők el vele, ha nyugodtan, szeretettel és következetesen bánnak vele. A berni pásztorkutyát általában társként, s nagy becsben tartják. Mégis érdemes lehet megpróbálkozni vele valamilyen kutyás sporttal. Az engedelmességi próbákon például egész szép eredményeket érhet el, főként,ha megfelelő felügyelet mellett dolgoztatják.

Márc 11

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/kutyagazda/uploads/yorkshireterrier.jpg
Yorkshire terrier

 

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Kártevőírtó és társ.
Eredeti neve: Yorkshire terrier
Angol neve: Yorkshire terrier
Eredete:

Megjelenése 

Hosszú szõrû terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

Fej 

Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.Fej:Némely kutyáknál kissé hegyes.Általában lapos.

Arc

Orra nem túl hosszú, orrtüköre fekete. Tökéletes, szabályos és teljes a harapása. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétek, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak.

Nyak 

Szépen nyújtott, egyenes tartású nyak.

Test 

Tömör (kompakt)

Hát 

vízszintes

Ágyék 

jól kitartott.

Bordák 

mérsékelten íveltek.

Farok

Áltatlában kurtított/vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.

Vágatlan: Sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagok 

Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõek.

Hátsó végtagok 

Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé. Némely példánynak hátsó végtagjai(világosabb)acélkékes árnyalatú.

Mancsok 

Kerek formájúak, a körmök feketék.A körmök igen nagyra meg tudnak nőni.

Mozgása

Lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

Szőrzete 

A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb.

Marmagasság:22,5-23,5cm 

Várható élettartam:14 év

Tömege

Kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3.1 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Hibák 

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

Megjegyzés 

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok)

Története alig száz esztendős, őse a dandie dinmont, a fekete angol, a skye és a manchester terrier lehetett. A 19. században már nélkülözhetetlen patkányfogó eb volt a yorkshire-i malmokban.


Teste: A Yorkshire terrier erős felépítésű, arányos, de kicsiny testű kutya. A hátvonala egyenes, vízszintes, a lábai egyenesek, kerek mancsain fekete karmok nőnek. Farkát valamivel a háta fölé emeli; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint közepes hosszúságúra kurtítják.


Feje: Viszonylag kis feje, és erőteljes stopja van, az arcorri rész pedig büszke, de nem túl hosszú. Jellegzetes, mandulavágású szemei értelmes tekintetűek, a szemhéjak sötéten pigmentáltak. Kicsi, V alakú fülei felmerednek, nem szabadnak lógónak vagy megtörtnek lenniük. A fül felső 1/3-án rövidre nyírják a szőrt.


Marmagassága: 20-25 cm


Testtömege: A Yorkshire terrier kicsi kutya, a súlya általában 2-3 kg között van.


Szőrzete: Nagyon hosszú, selymes szőrzete van, a hátán egészen a farkáig futó választékkal. Fényes szőre egyenes, hullámos soha nem lehet.


Színei: A Yorkshire terrier acélkék színű kutya, a fején rozsdabarna szőrzettel (acélkék-cser). A fej barna színezete nem nyúlhat túl a nyakon.


Alomszáma: 3-5 kölyök


Várható élettartama: 10-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Értelmes, eleven és mozgékony kutya, tele bátorsággal - néha túlzottan is. Erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s velük szemben kedves, de olykor makacs is. A Yorkshire terrier kíváncsi és igen éber eb.


Társas viselkedése: A gyerekekkel való kapcsolata zavartalan, ha azok nem kezelik játékszerként, és nem sértik meg a territóriumát. Más kutyákkal szemben olykor eléggé meggondolatlanul viselkedik, de a macskákkal jól kijön, ha fiatal korától kezdve együtt nevelkedett velük. Más háziállatokkal, például a rágcsálókkal már nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel azok e kis terrier természetes zsákmányállatának számítanak. Megfelelő szoktatással azonban e nehézségek is elkerülhetők. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, és eltarthat egy ideig, mire elfogadja őket.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A Yorkshire terrier szőrzete igen sok, mindennapos gondozást igényel, ezért nem csoda, hogy e kutyák szőrzetét - főként az ölebként tartottakét - gyakran rövidre nyíratják. A rövid szőr rendben tartása sokkal egyszerűbb, a rendszeres fésülés vagy kefélés is elég állapota megtartásához. A kiállításokon versenyeztetett Yorkshire terrier ápolása jóval több szakértelmet és időt kíván. Az ilyen kutya szőrének állapotát rendszerint úgy óvják, hogy papírhengerekre csavarják fel, és különleges készítményekkel mossák, amelyek segítenek rugalmassága és fénye megőrzésében. A kutya szemébe lógó szőrt általában - szalaggal vagy gumigyűrűvel - hátrakötik.


Tanítása: A Yorkshire terrier gyorsan tanul, ugyanakkor a makacskodásra is hajlamos. Kellő következetességgel és a megfelelő viselkedés jutalmazásával, továbbá szórakoztató és változatos módszerek alkalmazásával elég gyorsan megtanítható az engedelmességre. Sajnos a fajta egy kicsit túlzottan éber, és hajlamos arra, hogy állandóan, ok nélkül is ugasson. Soha nem szabad éberségre biztatni, mivel az csak tovább rontja ezt a helyzetet - inkább arra kell megtanítani a kutyát, hogy néhány rövid vakkantás is elegendő.

Fontos, hogy a gazdája tanítsa, foglalkozzon vele, ez a fajta nem csak ölebnek való.


Mozgásigénye: Ez a kutya mozgásigénye terén remekül alkalmazkodik a családhoz. A lakáson belül és kívül egyaránt mozgékony. Nagyon szeret ásni és hancúrozni. Mérete miatt lakásban is könnyen tartható.


Alkalmazásai: Noha értelmes és mozgékony kutya, az ügyességi foglalkozásokon ritkán találkozni vele. Kisméretű családi kutyának viszont remekül beválik - bár jobb, ha a gyerekek egy kicsit már nagyobbak -, és a kiállításokon is megbecsült, népszerű résztvevő.

 

 

Következő 10 bejegyzés