Feb 28
Mopsz
Tagek:

Mopsz:

 

Megjelenése

Mopsz

 

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Öleb.
Eredeti neve: Mops, Pug, Carlin
Angol neve: Pug
 

Angol fajta. Egyesek ugyan úgy vélik, hogy eredetileg Hollandiában alakult ki, de inkább az a valószínű, hogy Kínából származik.

Teste: A mopsz kicsi, zömök kutya. Hátvonala vízszintes, a farkát a lehető legszorosabb gyűrűbe csavarva a csípőjén tartja - ideális esetben ez dupla gyűrűt jelent. Mellkasa széles, a bordák szépen íveltek. Mellső és hátsó lábainak ízületei egyaránt szépen kirajzolódnak. Mérsékelten hosszú lábai erősek és egyenesek, mancsainak alakja valahol a nyúlszerű és a macskaszerű mancs között van. Vastag, enyhén ívelt nyaka elég hosszú ahhoz, hogy a fejet büszkén tartsa.


Feje: Nagy, kerek feje van, rövid, tompa, négyszögletes arcorri résszel. Az alsó állkapocs nem fordulhat felfelé. Az arcorri rész erősen ráncos. Fülei kicsik és vékonyak; jellegüket tekintve kétfélék lehetnek. A rózsafül és a gombfül közül az utóbbi az előnyösebb: ebben az esetben a fül előrehajlik és eltakarja a hallójárat nyílását, hegyük pedig a szem felé mutat. Szemei nagyok és kerekek, tekintetük lágy és kíváncsi. A mopsz harapása fordított ollószerű harapás - ez azt jelenti, hogy a kutya enyhén előreharap, de a metszőfogak még érintkezésben maradnak egymással.


Marmagassága: A fajtaszabvány nem tartalmaz a magasságra vonatkozó előírást. Kb. 30-32 cm.


Testtömege: Az ideális testsúly 6,5-8,5 kg között van.


Szőrzete: Rövid szálú, finom szőrzete sima, lágy és fényes. A gyapjas vagy érdes tapintású szőrzet hibának minősül.


Színei: A mopsz ezüstszürke, sárga, barackszínű vagy fekete lehet. A fekete egyedek kivételével mindegyiknek fekete jegyei

vannak: maszk, a tarkótól a farok tövéig húzódó csík, anyajegyek a pofán, és egy kisebb folt a homlokon. A füleknek is feketének kell lenniük.


Alomszáma: 3-5 kölyök


Várható élettartama: 9-11 év


Jelleme: A mopsz igen kedves, bájos és társaságkedvelő kutya, amely erősen kötőik a gazdájához és a családjához. Nem kíméli magát, de ridegen tartásra nem alkalmas. Igazi családi kutya, amely nagyon élvezi környezete társaságát és figyelmét. Érzékeny természetű állat, rögtön megérzi, ha a lakásban rossz vagy feszült a hangulat. Játékos, de nem zajos; bohókás és barátságos. Meglehetősen értelmes és engedelmes fajta. Többnyire csak akkor ugat, ha valami szokatlant észlel. A legtöbb mopsz horkol.

Társas viselkedése: Ez a kutya rendszerint jól megfér a fajtársaival, és a más háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes szokott lenni. A gyerekekkel különösen jól kijön. A szívesen látott és a hívatlan vendégeket egyaránt barátságosan fogadja, bár nem hagy kétséget afelől, hogy számára a családja az első.


Szőrzetápolási igénye: Igen kevés gondozást igényel, az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók szőrzetéből egy gumikefe segítségével. Arcának redőit erre szolgáló készítménnyel kell kezelni, a szemébe szükség esetén szemcseppeket lehet csöpögtetni. A karmait röviden kell tartani.


Tanítása: A mopsz tanítása során a szelíd megközelítés a célravezető. Nagyon érzékeny a hanghordozásra, és mivel mindig szeretne gazdája kedvében járni, az esetek többségében semmiféle testi fenyítésre nincs szükség.


Mozgásigénye: Átlagos vagy annál kevesebb mozgásra van szüksége, ezért városban és lakásban való tartásra is remekül megfelel. Jó időben szívesen játszik és hancúrozik a szabadban, de ha túl meleg van, inkább az árnyékba húzódik. Nincs vadászösztöne, viszont territoriális viselkedésű, így aztán nem csavarog el egyedül. A lakásban általában nyugodtan viselkedik.


Alkalmazásai: Mindig népszerű társ volt, s ezt a feladatát ma is nagyszerűen látja el. Könnyen megtanítható különféle mutatványokra, és meglepő, hogy milyen sok mopsz vesz részt az ügyességi próbákon — és mennyire élvezik azokat. Aki engedelmességi próbákon szeretné versenyeztetni mopszát, és komolyan veszi a felkészülést, az maga is el fog ámulni a kutya eredményein.