Márc 2
Német dog
Tagek:

Német dog

Származási ország: Németország
Eredeti feladata: Korábban vadászkutyaként használták nagyobb vadak vadászatához; ma őrkutya és családi kutya.
Eredeti neve: Deutsche Dogge
Angol neve: Great Dane
Eredete: Ősi fajta, származása vitatott; a németek és a dánok egyaránt saját nemzeti kutyájuknak tekintik.

 

Megjelenése

Német dog

Teste: A dog hatalmas kutya, amelyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Testének hossza megegyezik a marmagasságával, bár a szukák teste valamivel hosszúkásabb lehet. A rövid, erős, feszes háton a váll a legmagasabb pont; a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A mérsékelten hosszú, magasan tűzött farok vége a csánk alá, de minimum a csánkig ér; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has lágyan ívelt. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és függőlegesen állnak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, erősen íveltek, és szorosan egymás mellett helyezkednek el. Az izmos, feszes, gyönyörűen ívelt nyak magasan áll.

Feje: A dog feje hosszú, keskeny és feltűnő. Szögletesnek kell látszania. A stop határozott, a szemöldök jól fejlett. A koponyatető és az egyenes orrnyereg párhuzamos egymással, a koponya és az arcorri rész egyforma hosszúságú. A fej oldalról nézve keskeny, széles orrnyereggel és gyengén fejlett pofaizmokkal. A telt ajkak az orrtól függőlegesen lógnak lefelé. A fül magasan tűzött, és a fej mellett lóg.
Kerek szemei közepes nagyságúak, a szemhéjak feszesek. A tekintetük józan és eleven. A dog harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága legalább 80 cm, a szukáké legalább 72 cm. Felső határ nincs meghatározva, és jobb, ha az állat magassága meghaladja a minimálisan előírt értéket.

Testtömege: A dog általában 55-85 kg súlyú, a nagyságától, a nemétől és a testfelépítésétől függően.

Szőrzete: Igen rövid, sűrű, fényes és testhez simuló.

Színei: Háromféle színváltozatban ismert:
- Csíkos: ide tartoznak a sárga és a sárga alapon csíkos egyedek. A sárga dog színe a világos aranysárgától a sötétsárgáig terjedhet, lehetőleg fekete maszkkal. A csíkos egyedek alapszíne ugyanilyen, ám azon erős fekete csíkozás látható.

- Fekete vagy foltos: a fekete dog csillogó fekete, sötét szemmel, esetleg néhány apró fehér folttal. A foltos színváltozatot harlekin néven ismerik. Ezeknél a kutyáknál hófehér alapon fényes fekete foltok láthatók; az egyenetlen szélű foltok a testen elszórva helyezkednek el. Néhány kékes árnyalatú folt is megengedett, de a barnás árnyalat tiltott. A nagyon világos foltozású egyedeknél a hús színű orrtükör és száj szeglet is megengedett. A szemnek lehetőleg barnának kell lennie, azonban elfogadott a kék de nem vízszínű szem is. Az orrnak, a szemek és az ajkak peremének pedig feketén pigmentáltnak.

- Kék: lehetőleg egyöntetű acélkék, sárgás vagy feketés beütés nélkül. Néhány kisebb fehér folt és a világos színű szem megengedett.

- Mentolos: A fekete szőrzete mintegy köpenyként borítja be a kutyát, csak a mell, a nyak, a has, az orrsáv, a lábak és a farok hegye fehér. Előfordul hogy a fekete köpenyben is vannak fehér pettyek.

- Merle: Szürke alapon fekete foltozást jelent. Ezeknél a példányoknál a szukákat be lehet vonni a tenyésztésbe, de a kanokat nem.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 8-10 év

Vérmérséklete

Jelleme: A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat benyomását kelti. Kiváló őrkutya, főként a kan - azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Gyakran azt hiszi az ember, hogy mélyen alszik, de folyamatosan figyeli a környezetét, bár csak a szemöldökét vonogatja. Ha bármilyen szokatlan esemény történik a másodperc tört része alatt felpattan. Nem nagyon szokott ugatni. Más masztiff jellegű kutyákhoz hasonlóan nem túl érzékeny a fájdalomra, éppen ezért előfordulhat, hogy betegségét vagy sérülését nem veszik észre azonnal. Nem való neki a rideg tartás; az otthon melege és kényelme sokkal jobban illik hozzá. Amennyiben mégis kertben tartjuk fűtött, huzatmentes helyet és puha, kényelmes fekhelyet kell biztosítani számára.

Társas viselkedése: A dog nagyon odaadóan viselkedik a családjával, az idegenekkel szemben rendkívűl bizalmatlan, bár megfelelő szocializációval sokat lehet javítani e viselkedésén. A család barátait lelkesen üdvözli. A házi- és haszonállatokkal, valamint a gyerekekkel általában jól kijön, jóllehet a szocializáció szerepe itt is igen nagy. A fajtársakkal sem szokott gondja lenni, bár egyes kanok szeretik bebizonyítani fölényüket más kanokkal szemben.
Nehéz kihozni a béketűrésből; nagyon sok tényező kell hozzá, de ha ez sikerül, akkor nagyon vigyázni kell vele. A méretéből és tömegéből adódóan veszélyes lehet, hiszen az arca a mi arcunkkal és nyakunkkal van egy magasságban. Ritkán harap, inkább a testtömegét használja; a teljes súlyával ránk nehezedik.
Olyan család ahol gyakoriak a hangos szóváltások és viták, ne vegyenek dogot, mert ezeket nehezen viseli. Mindig a gyengébb fél mellé áll és egyszer azon kaphatjuk magunkat, hogy a gyerekek nevelése közben egy 80 kg-s doggal nézünk farkasszemet! Nyugodt higgadt környezetben tökéletes családi kutya.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Szőrzete nem sok törődést igényel. Vedlés idején gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Puha fekhelyet kell biztosítani a számára, hogy ne alakuljanak ki a testén felfekvések. Az olyan gyorsan növekvő kutyafajtáknak, mint a dog, a fejlődés időszakában sok törődésre van szükségük. Elsőrendű fontosságú a helyes táplálkozás, és az, hogy a testmozgása kiegyensúlyozott és mérsékelt legyen. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A dog igen rövid idő alatt igen nagyra nő, ezért már az egészen kicsi kölyköt el kell kezdeni arra nevelni, hogy ne rángassa a pórázt. Megértő, következetes és harmonikus módon kell nevelni. Nagyon érzékenyen reagál gazdája hanghordozására, gyakran egy barátságos kérés is elegendő ahhoz, hogy megtegye, amit mondanak neki. A szigorú nevelés nem hoz jó eredményeket. A hosszú, egyhangú foglalkozásokat rosszul tűri - ilyenkor elveszíti az érdeklődését. A legjobb eredményeket változatos módszerekkel és a jó teljesítmény jutalmazásával lehet elérni.

Mozgásigénye: A séták alkalmával is keveset mozog ritkán rohangál feleslegesen, többször meggondolja, hogy fusson-e vagy sem. Amennyiben rászánja magát akkor ne kerüljünk az útjába, mert simán keresztül megy rajtunk és annak komoly sérülés lehet a végeredménye. Ritkán csavarog el gazdája mellől, általában a közelében marad. Az eső azonban lerövidítheti a sétákat, mivel ez a kutya többnyire nem kedveli sem az esőt, sem a hideget. Ha elegendő mozgáshoz jut, a szobában rendszerint nyugodtan viselkedik. A dog túl nagy állat a lakóházi lakásokhoz, és a lépcsőmászás sem tesz jót neki.


Alkalmazásai: A dogot ma már szinte kizárólag családi kutyaként tartják, bár vannak olyan példányai, amelyek nagyszerű eredményeket értek el az engedelmességi próbákon. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává nevelhető.


A dog hatalmas kutya, amelyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Hatalmas, mégis finom vonalvezetésű, remekbe szabott fej jellemzi, amely hosszú és keskeny. Az orrhát párhuzamos a fejtetővel. A fejnek szemből szögletesnek kell látszania. A stop határozott, a szemöldök jól fejlett. A telt ajkak az orrtól függőlegesen lógnak lefelé (fang vagy pofa). A kerek szemei közepes nagyságúak, a szemhéjak feszesek. Magasan tűzött fülét a legutóbbi állatvédelmi törvény bevezetéséig kupírozták (csonkították). A rövid, erős háton a váll a legmagasabb pont, a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A hosszú, magasan tűzött farok a csánkig ér, vékony, elkeskenyedő. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has felhúzott. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és párhuzamos lefutásúak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, zártak, és boltozatosak (macskamancs). Az izmos, feszes, gyönyörűen ívelt nyak tűzése magas. Nagy fogai ollós harapásúak. Sötét barna kerek szeme nyugalmat, értelmet sugároz. Előfordul a világos vagy kék szem,esetleg felemás,de csak foltos színnél elfogadható. Hosszú, erős nyaka feszes, egyenes hátba fut, mely a far felé lejt. Mellkasa mély, könyékig ér. Végtagjai erős csontozatúak, egyenes állásúak. Farka csánkig lelóg, vége enyhén ívbe hajlik. Rövid, sűrű selymes szőre lehet: fekete, fekete-fehér foltos (harlekin), sárga, kék, és csíkos. A sárga dog alapszíne a világos barnától a sötét őz színig terjedhet, pofáján fekete maszk van. A csíkos egyedek ugyanezen alapszínűek, de testüket "tigriscsíkok" díszítik amik lehetnek sűrűn, vagy csak elvétve pár csík. A kék dog acélkék színű, de a gyerekek gyakran ezüstnek titulálják.

  • Marmagasság: kan: legalább 80 cm, szuka: legalább 72 cm
  • Testtömeg: 55–85 kg

 

Első osztályú őrző-védő. Élettartama nem túl sok, mivel az ilyen nagy testű kutyák rövidebb ideig élnek, mint a kisebb társaik. Várható élettartamuk mindössze 6-8, legfeljebb 10 év. Őseit harci kutyaként tisztelték, medvére, vaddisznóra, sőt tigrisre is vadásztak velük. Tekintélyt parancsoló külleme, megfontolt de mindig bátor magatartása kiválóan alkalmassá teszi testőri teendők ellátására. A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Kiképzését nem szabad túl korán kezdeni, nem árt ha 1 éves koráig maximum napi 10 perc intenzív parancsokkal teli időt tölt vele a gazdi. Ha kivárjuk ezt az egy évet, könnyen nevelhető, mindent hamar felfog, és végtelenül intelligens jószágra tehetünk szert. Amennyiben nem tartjuk be, és hamar próbáljuk komolyan kiképezni, ideggyenge, félős kutya lesz az eredménye türelmetlenségünknek. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat. Kiváló őrkutya, főként a kan-azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Nem nagyon szokott ugatni. A dog nagyon odaadóan viselkedik a családjával. A család barátait lelkesen üdvözli. A házi-és haszonállatokkal, valamint a gyerekekkel általában jól kijön, jóllehet a szocializáció szerepe itt is igen nagy. A fajtársakkal sem szokott gondja lenni, bár egyes kanok szeretik bebizonyítani fölényüket más kanokkal szemben.

A német dogot megértő, következetes és harmonikus módon kell nevelni. A szigorú nevelés nem hoz jó eredményeket. A hosszú egyhangú foglalkozásokat rosszul tűri. A legjobb eredményeket változatos módszerekkel és a jó teljesítmény jutalmazásával lehet elérni. Elegendő időt kell hagyni a szocializációra. A fiatal dog kissé félénk lehet, és elég sok bátorításra van szüksége. A dogot ma már kizárólag családi kutyaként tartják, bár vannak olyan példányai, amelyek nagyszerű eredményeket értek el az engedelmességi próbákon. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává nevelhető. Tartása költséges, időigényes. Rövid ideig él, és lassan nő fel, de aki ezzel a tudattal együtt tud élni, egy olyan szentimentális óriást kap, akivel csoda együtt élni.

Német dog: a szelíd óriás - kisgyerek és dog jól megfér egymásssal! Nem kell féltenünk tőle az apróságot!

  • Ismeretlen -
    SZUPEREK A KUTYAFAJTÁK!
  • Ismeretlen -
    Nagy nehezen sikerül összehozni a szuper kutya fajtákat <