Márc 6
Groenendael
Tagek:

Gorenendael

http://static.blogstorage.hi-pi.com/photos/menbers.blog.jeuxvideo.com/images/gd/1213871333/Berger-Belge-Groenendael.jpg

Küllem 

Elegáns megjelenésű, harmonikus felépítésű, középtermetű eb. Kvadratikus testfelépítésű, száraz és plasztikus izomzattal. A fej magasan tartott. A kanok és a szukák közötti méretkülönbség jelentős. A kanok marmagassága 62 cm, a szukáké 58 cm. (lefelé 2 cm, fölfelé 4 cm a tolerancia.) A súly a kanoknál 25–30 kg, a szukáknál 20–25 kg.

Szőrzet 

A szőr rövid a fejen, valamint a lábakon könyöktől lefelé.A test többi részén a szőr hosszú, egyenes és fényes, egyszínű fekete. A nyakon hosszabb, mint a hátakon, a farokon zászlót alkot. A kanokon átlagosan hosszabb a szőr, mint a szukákon.A groenendael mindig koromfekete,de a mellkasán és a lábujjain fehér foltokat viselhet.

Vérmérséklete 

A groenendael és a belga juhászkutyák energikusak,élénkek,érzékenyek és éberek.Kitartóak,értelmesek és okosak,szeretnek dolgozni és nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz.Igen figyelmesek,s szükség esetén meggyőző módon védelmezik a családjukat és azok tulajdonát.Ha a kutyák már kicsi koruktól kezdve megfelelő tapasztalatokat szereztek,nem jelenthet gondot számukra a más kutyákkal,a macskákkal vagy egyéb háziállatokkal való együttélés.A gyerekekkel is remekül kijönnek.Az idegenekkel szemben kissé félénkek és óvatosak.Nem kedvelnek mindenkit,de a család barátait lelkesen üdvözlik.

Megjegyzés 

Nevét egy belga kastélyról, Grönendael-ről kapta, és egy bizonyos nicholas Rose tenyésztette ki ezt a típust. A Holland juhászkutya erre a A Második Világháborúban szanitéckutyaként és vöröskeresztes ebként is szolgált. Különösen szoros rokonságban áll a Tervueren-nel, olyannyira, hogy egy alomban kétféle kiskutya is születhet. Az Agility versenyeken különösen eredményes a Tervuerennel együtt, a maxi kategóriában szinte mindig belga a befutó (ha nem egy magasabb Border collie.