Márc 13
Tervueren
Tagek:

Tervueren

 

http://www.mytervueren.com/communities/4/004/005/593/114/images/4517367588.jpg

Szőrzet 

A tervueren szőrzete általános leírása megegyezik a groenendealével. A fejen és a fül külső részén a szőr rövid. A mellső lábak hátsó felén zászlószerű szőrzet található, a hátsó lábakon, a comb felső részén vastag szőrből álló "nadrág" van. A nyakon és mellkason levő hosszú egyenes szőr sörényt alkot. A test többi táján hosszú egyenes szőr található. A tervueren alapvető színe azonban vöröses-barna, fekete tűzéssel (charbonage) és a fejen fekete maszkkal.

 

Leírás:
Nagy termetű, izmos, karcsú eb. Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme sötétbarna, füle feláll. Háta egyenes, ágyéka széles, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai erőteljesek, párhuzamosak, mancsa ovális, ujjai zártak. Farka csánkig ér, lelóg, figyelő helyzetben felemeli. Szőrzete közepesen hosszú, bőséges, a fején, fülén és a lábai elülső felületén rövid, nyakán sörényt alkot. Színe fekete rajzos, előnyös a fekete maszk.


Eredete: Egyike azoknak a belga pásztorkutyáknak, melyek "korszerűsített" típusát 1891-ben tenyésztették ki, a belga állatorvosi egyetemen.


Tulajdonságai: Rendkívül értelmes, könnyen és gyorsan tanul.


Alkalmazása: Régen a nyáj mellett tevékenykedett, ma kiváló sportkutya, de kedvencként is tartják.


FCI száma: 15


Marmagasság: kan 60-66 cm, szuka 56-62 cm


Testtömeg: 28-30 kg


Alomszám: 5-8 kölyök


Várható élettartam: 10-14 év