Márc 14
Akita Inu
Tagek:

Akita Inu

 

http://www.fokusz.info/Image/38_szam/akita4.jpg


Leírás:
Nagy termetű, erős, izmos felépítésű állat. Feje spiccszerű, füle kicsi, hegyes, felálló. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai erőteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, sűrű. Színe: a vörös különböző árnyalatai, fehér, szürkésfekete vagy acélkék, tigriscsíkos, esetleg fehér alapon fekete foltos. Két típusa van: az amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb.


Eredete: Ősi japán fajta. Az Akita térségben lévő Honsu szigetéről származik.


Eredeti neve: Akita inu


Tulajdonságai: Tanulékony, bátor, harcias.


Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult. Később a véres viadalokat betiltották, és a fajta újból felvirágzott. Ma már szinte kizárólag kedvencként vagy sportkutyaként tartják.

Profil: őrző-védő kutya


Marmagasság: kan 64-70 cm, szuka 57,5-63,5 cm


Testtömeg: 35-40 kg


Alomszám: 6-8 kölyök


Várható élettartam: 12-15 év


Méret 

A kan magassága 67 cm, a szukáé 61 cm. Testsúlya 30–45 kg. Várható élettartam:10-12 év

Mozgásigény 

Nincs szüksége sok sétáltatásra, de nem lehet kennelben tartani.

Szőrzetápolás 

Átlagos mennyiségű alkalmankénti(1,2 hetente) kefélésből áll. Tavasszal és ősszel szőrzetet vált.

Etetés

Jó minőségű száraz , vagy konzerv kutyaeleség (lehetőség szerint kerülni kell a szóját, inkább rizs). napi adagja kb: 0,5 kg

Érdekesség 

Az akita inu ragaszkodása és hűsége már-már legendás. Tokióban, az egyik pályaudvaron áll annak a Hachiko nevű akitá  inunak

 a szobra, aki kilenc éven át, minden nap, azon a helyen virrasztott és várta gazdáját, aki egyik tanítási óráján elhunyt. A kutya utolsó leheletéig várta haza gazdáját szélben és napsütésben.Mígnem eljött 11,5 éves korában érte is a halál.