Márc 14
Rottweiler
Tagek:

Rottweiler

 

Származási ország: Németország
Eredeti feladata: Kisérő, szolgálati- és munkakutya.
Eredeti neve: Rottweiler
Angol neve: Rottweiler

Eredete:A római légiók harci kutyájaként jutottak el ősei Németországig, ahol - Rottweil városka környékén - az 1900-as évek elején alakult ki mai formájuk.http://puppydogweb.com/gallery/rottweilers/rottweiler_zaczek.jpg

Teste: Erre a kutyára a zömök, erőteljes testfelépítés jellemző. A háta erős és vízszintes. Mellkasa széles és mély, nem lejtős, ágyéka pedig nem felhúzott. Farka egy vonalban van a hátával, s azokban az országokban, ahol ez megengedett, általában egészen rövidre kurtítják. A rottweiler lábai egyenesek és erősek. Mancsai kerekek, erősen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erős és viszonylag feszes nyak kör keresztmetszetű, vonala enyhe ívvel emelkedik ki a vállból.


Feje: Közepesen hosszú, széles koponyával és határozott stoppal. Az arcorri rész magas, és nagyjából ugyanolyan hosszú, mint a koponya, vagy valamivel rövidebb annál. A bőr rá- feszül a fejre, csak akkor ráncolódhat-, amikor a kutya figyel valamire. Fülei kicsik és háromszögletűk, egymástól a lehető legtávolabb ülők, amitől a koponya teteje még szélesebbnek tűnik. Szemei mérsékelten nagyok, feszes szemhéjakkal. Tekintete jóindulatú és magabiztos. A rottweiler harapása ollószerű.


Marmagassága: A kanok marmagassága 61-68 cm, a szukáké 56-63 cm.


Testtömege: A szukák tömege kb. 42 kg, a kanoké 50 kg.


Szőrzete: A rottweiler szőrzete rövid és durva, merev szálú aljszőrzettel.


Színei: A szőrzet mindig fekete, éles körvonalú, mahagóni-vöröstől világosbarnáig terjedő színű rajzolattal az arcorri részen, a pofán a szem fölött, a lábakon és a mellen. A mellkas és a lábujjak fehér foltjai nem kívánatosak. Szemei sötétbarnák.


Alomszáma: 4-8 kölyök


Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A rottweiler őszinte, értelmes, magabiztos és kiegyensúlyozott kutya, amely mindig feltétel nélkül hűséges gazdájához és annak családjához. Családja és otthona védelmében a végsőkig kitart.
Megvesztegethetetlen. Nem ugat sokat. Általában domináns viselkedésű, bátor, félelmet nem ismerő. Többnyire különösen erősen kötődik egy bizonyos személyhez. Előfordulhat, hogy túlzottan igyekszik magának követelni gazdája figyelmét - főleg akkor, ha azon más kutyával kell osztoznia. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, a szabadban azonban fáradhatatlan. Szeret a gazdájával és a gazdájáért dolgozni, és kitűnő az emlékezete. A rottweiler általában jól ismeri a saját territóriumát, s megmarad annak határai között; nem hajlamos az önálló felfedezőutakra. Nagyon erősen ragaszkodik a gazdájához, ezért nem valószínű, hogy a póráz nélküli séta közben messzire csavarogna mellőle.


Társas viselkedése: Következetes nevelés és tanítás esetén a rottweiler hűséges lesz a családjához, s megbízható játszótársa a gyerekeknek, feltéve, hogy azok sem bánnak vele rosszul. Ha úgy érzi, hogy az „ő” gyerekeit más gyerekek bántják, a védelmükre kel. A macskákat, az egyéb háziállatokat és a haszonállatokat gond nélkül elfogadja, ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerzett velük. Szinte egyáltalán nincs benne vadászösztön. A felnőtt kan olykor domináns magatartást tanúsíthat, sőt más kan kutyákkal szemben agresszív is lehet. A megfelelő szocializáció és nevelés itt igen sokat számíthat. A család barátait és rokonait általában lelkesen üdvözli, az idegeneket azonban legfeljebb a kert kapujáig vagy kerítéséig engedi.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A rottweiler gondozása nem különösebben nehéz feladat. A vedlési időszakban a kilazult szőrszálak gumis kopókesztyű vagy gumikefe segítségével távolíthatók el. A karmait röviden kell tartani.


Tanítása: A rottweilernek kiegyensúlyozott, nyugalmat sugárzó gazda kell, aki biztos önmagában és természetes tekintéllyel bír kutyái előtt. A nevelésnek tisztességesnek és szeretettel telinek kell lennie, ugyanakkor következetesnek és szigorúnak is. Az engedékeny vagy tapasztalatlan gazda ugyanis könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy kutyája - különösen, ha kanról van szó - átvette az uralmat a háztartás felett. Noha erősnek és keménynek tűnik - ami persze bizonyos mértékben igaz is -, a rottweiler nagyon érzékenyen reagál gazdája hangjára, amelyet - dicsérő hangsúllyal - akkor is hallania kell, amikor jól viselkedik. A megfelelően nevelt rottweilernek sok minden megtanítható, és tökéletesen engedelmes lesz. Az emberek közti szocializáció nélkülözhetetlen. Nem kell attól tartani, hogy amolyan „mindenki kutyája” lesz belőle - ez nem fordulhat elő. A kanok és a szukák jelleme igen eltérő; az utóbbiak szelídebbek és kevésbé magab iztosak


Mozgásigénye: A fajta mozgásigénye átlagos, és könnyen alkalmazkodik a körülményekhez. Nem szabad elfelejteni, hogy munkakutyáról van szó, amely szeret
a szabadban lenni; ezért nem is szabad arra ítélni, hogy egész nap csak lustálkodjon. A mozgásszegény életmódot élő rottweiler rendszerint elhízik. Gyakran kell hosszú sétákra vinni, szeret úszni, a gazdája mellett futni és vele játszani is. Imádja a labdázást és az apportírozást.


Alkalmazásai: A rottweiler számára a védőkutya-kiképzés a legmegfelelőbb. Általában kitűnő a szimata, és jó nyomkövetővé nevelhető. Az engedelmességi próbákra nem annyira alkalmas, mivel azok a feladatok nem jelentenek elég komoly kihívást számára.


Jellemzői 

A kanok súlya 50-55kg,míg a szukáké 40-45kg. Színe fekete-vörös.A Nemzetközi Kynologiai Szövetségnél /FCI/letétbe helyezett rottweiler standard a 147/19.06.2000/D sorszámot viseli.A rottweiler tenyésztés arra törekszik,hogy egy olyan erőtől duzzadó fejlődjön ki amely súlyos egyéniséget tükröző összmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak.

Barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes, kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, kiegyensúlyozott, szereti a gyerekeket. Kissé bizalmatlan, a környezeti befolyásokra nyugodtan reagál, de fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő és védőképessége előtérbe kerül, a fájdalmas hatásoknak félelem nélkül ellenáll. A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással.

Gondozása 

Nem igényel különös ápolást, gondozására nem kell sok időt fordítani(a kölyökkortól eltekintve: diszplázia,szopornyica,parvo amely betegségekre különösen fogékony fajta). Hajlamos a gyomorcsavarodásra, így ne etessük túl, és evés után ne engedjük szaladgálni.A hátsó lábon a farkaskörmök eltávolítandók.