A fahéj és a teljes kiÅ‘rlésű táplálékok fogyasztása segít megelÅ‘zni a diabétesz kialakulását.

A cukorbetegségnek két fajtája létezik: az egyes típusú - inzulinfüggÅ‘ vagy fiatalkori diabétesz -, valamint a kettes típusú - nem inzulinfüggÅ‘, más néven idÅ‘skori diabétesz.  Az egyes típus - az orvosok jelenlegi tudása szerint - sajnos nem megelÅ‘zhetÅ‘, mert kialakulásának hátterében egy autoimmun-betegség áll. A kettes típus azonban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján fejlÅ‘dik ki, így nagyon is tehetsz ellen! Az alábbi galéria ehhez ad némi támpontot.

 

Ha a fehér kenyeret lecseréled alacsonyabb glikémiás indexű teljes kiÅ‘rlésű kenyérre, kevésbé kell tartanod a vércukorszint-ingadozástól, valamint a szervezeted inzulin iránti érzékenysége fokozódik. A teljes kiÅ‘rlésű pékáruk a túlsúly kialakulásától is óvnak.

 

Ugyanez a helyzet a tésztafélékkel: a hagyományos fehér lisztbÅ‘l készültek helyett fogyassz teljes kiÅ‘rlésű vagy durumtésztát. Lassabban szívódik fel belÅ‘lük a szénhidrát, így fogyasztásuk nem vezet vércukorszint-ingadozáshoz.

 

Egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a rendszeres diófogyasztás nemcsak a csontritkulás, de a cukorbetegség kockázatát is jelentÅ‘sen csökkentheti.

 

A zöldségek magas rosttartalmuknál fogva támogatják a kiegyensúlyozott emésztési folyamatokat. Szénhidráttartalmuk pedig többnyire alacsony, így nem kell aggódnod a vércukorszint ingadozása miatt.

2014. március 11, 18:41:19

Rák ellen nassolnivaló •

Korábban a dióról és más olajos magvakról úgy tartották, hogy fogyasztásuk magas zsírsavtartalmuk miatt veszélyes lehet. Napjainkra azonban bebizonyosodott, hogy az olajos magvak zsírsavösszetétele kedvezÅ‘, jó hatással van az érrendszerre. Ráadásul ezek a nassolnivalók számos olyan antioxidáns vitamint tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a rák ellen.

 

A mandula az egyik legalacsonyabb kalória- és legmagasabb kalciumtartalmú olajos mag. Emellett biztos forrása az erÅ‘s rákellenes hatású E-vitaminnak is.

 

A brazil dió szelén- és cinktartalma kiemelkedÅ‘en magas. Mindkét vegyület erÅ‘s antioxidáns hatással rendelkezik, javítják a szervezet természetes védekezÅ‘képességét. Férfiak számára kifejezetten ajánlott a brazil dió fogyasztása, szakértÅ‘k szerint véd a prosztatarák ellen.

 

Érdemes napi 30 gramm diót vagy mogyorót enned. A mogyoró és a dió fogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség, a vastagbélrák, valamint a szívinfarktus kockázatát - állítja Charles Fuchs, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet szakembere.

 

Bár a kesudió szénhidráttartalma a többi olajos magéhoz képest kicsit magas, de fogyasztása számos elÅ‘nyös hatással bír. A brazil dióhoz hasonlóan segít megelÅ‘zni a prosztatarákot, ugyanakkor telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát.

 

Az omega-3 zsírsavakban gazdag dió elsÅ‘sorban a keringési rendszert érintÅ‘ megbetegedésekkel szemben nyújt védelmet, de a benne lévÅ‘ gyulladásgátló vegyületeknek köszönhetÅ‘en rákellenes hatással is bír. Tudj meg többet a dióról!

 

A tökmag, illetve a belÅ‘le készült tökmagolaj magas E-vitamin-tartalmának köszönhetÅ‘en kiváló antioxidáns hatással bír. Ha azt is szeretnéd tudni, hogyan segít a fogyásban az apró mag, kattints korábbi cikkünkre!

2014. március 10, 19:55:32

8 hasznos tipp â—˜

Tisztítás

Tisztítsd naponta kétszer az arcod, reggel és este, lemosóval és tonikkal. Így frissen tartod a bÅ‘rt, és segíted a megújulásban. Tarts arclemosó kendÅ‘t az éjjeliszekrényeden, így nem bliccelheted el.

 

Radírozás

A rendszeres hámlasztás megóvja a bÅ‘rt a megvastagodástól, megszabadítva a felsÅ‘ réteget az elhalt hámsejtektÅ‘l. Így mindig a friss, egészséges bÅ‘r lesz a felszínen, és a krémek is jobban beszívódnak.

 

Extra ápolás

Hetente egyszer tegyél fel pakolást az alaposan megtisztított bÅ‘rre. Így utóbbi olyan tápanyagokhoz is hozzájuthat, melyeket egyébként nem kap meg. A maszkok látványosan javíthatnak a bÅ‘r állapotán. 

 

Alvás

A rendszeres, pihentetÅ‘ alvás elengedhetetlen a szépség és fiatalság megÅ‘rzése szempontjából. A sötétben termelÅ‘dÅ‘ melatonin hormon újítja meg a sejteket, és regenerálja a bÅ‘rt.

 

Relaxáció

A stressz mindenképpen árt a szépségnek, ráncokat okoz, és még a faggyútermelést is fokozhatja. Szakíts idÅ‘t a rendszeres relaxációra, hogy kisimuljon az arcod. Próbáld ki a meditációt vagy a jógát.

 

Mozgás és szabad levegÅ‘

A városi levegÅ‘ nem kedvez a bÅ‘rnek, éppen ezért, ha teheted, kéthetente menj el kirándulni, hogy oxigénhez jusson a bÅ‘röd. A mozgás feszesít, ami a bÅ‘rre is érvényes. A javuló vérkeringés és anyagcsere a szépségedre is jó hatással lesz

 

Víz

A megfelelÅ‘ folyadékfogyasztás fontos a sejtek hidratációja szempontjából, és elengedhetetlen a normális anyagcseréhez is. Ásványvíz, cukrozatlan gyümölcslé és zöld tea legyen az itallapodon.

Hirdessen ön is itt!

Hirdetés

2014. március 10, 19:18:14

Klasszikus olasz tésztaétel ♠

Az all' Amatriciana az egyik legrégebbi szósz, amit tésztához készítenek Olaszországban.

Étel

A kicsit pikáns, nagyon paradicsomos és isteni finom feltétet tényleg csak percekbe telik összedobni, az íze viszont verhetetlen.

All' Amatriciana tészta Hozzávalók: 25 dkg spagetti tészta - vagy amilyenhez kedved van 1 közepes vöröshagyma 1 szárított csípÅ‘s paprika 12 dkg húsos szalonna - vagy pancetta 40 dkg friss paradicsom - vagy konzerv 15 dkg reszelt sajt - pecorinóval a legjobb 2 levél bazsalikom pár szál petrezselyem só, frissen Å‘rölt bors Elkészítés ideje: 15 perc.

Elkészítés menete:

A tésztát fÅ‘zd fogkeményre enyhén sós, lobogó, forró vízben. A hagymát kockázd fel, ahogy a szalonnát is, a paradicsomokat hámozd meg, darabold fel hangulatodnak megfelelÅ‘en, a csípÅ‘s paprikát vágd apró karikákra, a magjait pedig távolítsd el. Fogd meg a kedvenc serpenyÅ‘det, ne is ereszd el, forrósíts benne némi olívaolajat, majd pirítsd meg rajta a hagymát. Ha már kicsit üveges, jöhet hozzá a husi, majd ha szépen megpirultak, akkor vedd kisebb lángra, és add hozzájuk a paradicsomokat is.

 

2014. március 10, 19:07:02

Arcpakolások ♣

Egy pakolás a leggyorsabb módja a bÅ‘rmegújításnak, ráadásul nem is kerül sokba, ha magad készíted. Ismerd meg a legjobbakat!

 

Kamilla

Az orvosi székfű nyugtató, gyulladásgátló hatású. ArcgÅ‘zölésre is használhatod, de a megáztatott növényeket egyenesen az arcodra is teheted.

 

Alma

A piros gyümölcsbÅ‘l a legjobb hámlasztót készítheted. Reszeld le, és keverd el egy kevés joghurttal, majd tedd a megtisztított arcra 15 percre.


Iszap

Az iszap kitűnÅ‘en tisztítja a zsíros bÅ‘rt, felszívja a felesleges faggyút, és ásványi anyagokkal táplálja. Bioboltokban por alakban vásárolhatod meg. Nem csak arcra, de dekoltázsra, nyakra és hátra is használható.

 

Méz

A méz univerzális bÅ‘rápoló, táplálja, fertÅ‘tleníti és ránctalanítja a bÅ‘rt. Minden bÅ‘rtípusra kiváló, bármilyen pakolásba belekeverheted, csak jobb lesz tÅ‘le.

 

Joghurt

A joghurt is remek minden bÅ‘rtípusra, nyugtatja és hidratálja a bÅ‘rt. A benne található tejsav enyhe hámlasztó.

 

Uborka

Bár általában nyáron sláger, az uborka hidratáló hatásával semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem vetekszik. Reszeld le, és halmozd a megtisztított arcra, a levét toniknak is használhatod. A szemre tett uborkakarika áldásos hatásait is élvezd ki.

 

 

Narancs

A narancs nagyon jó zsíros bÅ‘rre, a levét keverheted joghurt és méz keverékébe. Fakó bÅ‘r ellen is beválik, de, ha érzékeny a bÅ‘röd, akkor csak 10 percig hagyd hatni.


Mangó

A legtöbb déligyümölcs jó hámlasztó, és kíméletes az érzékeny bÅ‘rhöz is. A trópusi hámlasztóhoz egyszerűen törj össze, illetve turmixolj össze egy mangót, és vidd fel a megtisztított arcra. Ez nemcsak hámlasztó, hanem tápláló pakolás is, a gyümölcs ugyanis tele van vitaminokkal, melyek energiával töltik fel a bÅ‘rt, és eltüntetik róla a fáradtságot.

 

Eper

A kis piros bogyó nagyon jó fiatalító, ránctalanító pakolás gyanánt. Passzírozz át néhány szemet, hogy a magja ne kerüljön bele, mert irritációt válthat ki, és vidd fel az arcra. Ha száraz a bÅ‘röd, keverd össze tejszínnel.

 

Banán

Ha a bÅ‘röd száraz, akkor nincs jobb szer rá, mint szétnyomni egy fél banánt villával, majd összekeverni egy kis tejszínnel.

 

Tojás

A tojásban található kollagén feszesíti a bÅ‘rt, és segít a ráncok kialakulásának megelÅ‘zésében. Verj fel egy tojásfehérjét, és vidd fel az arcra.

 

Áfonya

A kis kék bogyó, ami itthon is egyre több helyen kapható, kiváló antioxidáns. Tápanyagai nemcsak feszesítik a bÅ‘rt, de új élettel töltik meg, így, ha szürkének és fáradtnak érzed, vesd be az áfonyát.

 

Zabpehely

A zabliszt és zabpehely kiváló bÅ‘rnyugtató. Ha az arcod gyakran kiszárad és irritált, akkor áztass meg egy keveset tejben, majd tedd az arcodra. A zablisztet fürdÅ‘vízbe is teheted, segít a pikkelysömör tünetein is.

 

 

 

2014. március 10, 18:39:38

A bőr szépségéért ☻

A sötétzöld leveles zöldségek, avagy a zöldségek leveleiklorofillban gazdagok, ami méregtelenít, és segíti a sejtek oxigénfelvételét. A legjobb turmixban vagy nyersen fogyasztani Å‘ket.

 

Az áfonyát elsÅ‘sorban színanyagai teszik értékes tápanyagforrássá, az antociánok antioxidánsként viselkednek, és felveszik a harcot az elszaporodott szabadgyökökkel, így a bÅ‘rt is fiatalon tartják.

 

A chia mag igazi tápanyagbomba, tele van vassal, káliummal, kalciummal, tartalmaz esszenciális zsírsavakat, de cinket is, így tökéletes táplálék a bÅ‘rnek. Ezenkívül segíti az emésztést és a méregtelenítést.

 

A gránátalmát az élet gyümölcsének is hívják, nem véletlenül. Ellágsavtartalma miatt erÅ‘s antioxidáns, de gyulladáscsökkentÅ‘ hatással is bír. A szép bÅ‘r elérését segíti a benne található hormonszerű anyag, az ösztrogin is.

 

A goji bogyó az egyik legjobb természetes C-vitamin-forrás, ami a bÅ‘r szempontjából azért érdekes, mert az aszkorbinsav a kollagéntermelés egyik fontos eleme, a kollagén pedig a bÅ‘r feszességéért is felelÅ‘s fehérje.

 

A kurkuma a távol-keleti nÅ‘k kedvence, használják belsÅ‘leg és külsÅ‘leg egyaránt, de az utóbbit nem javasoljuk erÅ‘s színezÅ‘ hatása miatt

 

Nincs még egy olyan növény, ami ennyire gazdag lenne mikrotápanyagokban: az algák szinte minden vitamint tartalmaznak, ehhez jön még 41-féle ásványi anyag.

A Spirulina algának nincs erÅ‘s sejthártyája, ezért a szervezet könnyen juthat hozzá a benne lévÅ‘ létfontosságú vegyületekhez. Nyolcféle esszenciális aminosavat tartalmaz, ezenkívül biztos kalcium-, magnézium-, vas- és cinkforrás.

 

zöld tea polifenolokban gazdag. Ezek az antioxidánsok segíthetnek fiatalon tartani a bÅ‘rt.

Így készítsd

A fej középsÅ‘ részén válassz külön egy körülbelül 5 centis sávot, és a maradék hajat kösd össze a fejtetÅ‘n. Ezután a kimaradt részt fésüld hozzá az ujjaiddal a haj többi részéhez, és lazán kösd hozzá egy hajgumival. A felsÅ‘ részt csattal is feltűzheted, illetve egy hajráffal is díszítheted még.

1.

Mindent bele!

Egy egyszerű copfot is fel lehet dobni, ha sima hajgumi helyett valami más kerül bele. Mondjuk egy karkötÅ‘, vagy díszes ékkÅ‘? De akár a saját hajaddal is összekötheted. Ha elég kreatív vagy, akkor a sornak se vége, se hossza. Masnik, brossok, szalagok, mind elÅ‘kerülhetnek. A díszek alatt egy vékony, elasztikus hajgumival fogd össze a hajat, hogy ne csússzon szét a copf. 

2.


Így készítsd

Hajmosás után egy nagyobb körkefével szárítsd a hajadat úgy, hogy a végek enyhén kifelé kunkorodjanak. Így loknis lesz a copfod. Ahhoz, hogy tartása is legyen, szárítás közben emeld meg a hajtöveket.
 

Masnik és virágok

 

Még akkor is, ha nem élÅ‘ virágokkal díszíted a frizurádat. A szabadon hagyott loknikat díszítsd csattal. Masnik és virágok – egyaránt romantikus jelleget adnak a frizurádnak. 

3.

Csavard fel!

Milyen nÅ‘ies is tud lenni egy szép konty! Az egyszerűbb kontyoknak az alapja a tekerés és csavarás. Pár mozdulat, és kész is az egyedi frizura.

4.

Így készítsd

1. Fogd össze tarkónál a hajadat, lazán egy copfban, majd szedd szét négy egyenlÅ‘ részre. Csavard, vagy sodord meg a tincseket, és egyenként tűzd le hullámcsattal. A megsodort és letűzött tincseket húzd szét, és azokat is tűzd le. Egy stillfésűvel lazíthatsz még a frizurán. Majd lakkozd a végén, hogy ne essen szét. 

2. Szorosan copfozd össze a hajadat a fejed tetején, majd oszd el alulról három tincsre. A legalsót húzd félre, arra egyelÅ‘re nincs szükség. A két fölsÅ‘ tincsedet hurkold össze, majd tűzd le a széleit a copf alatt, és a maradékot megint hurkold össze, és rögzítsd véglegesen a tarkódnál. A félretett tincset oldalról tekerd át lazán a hurkolt kontyon, majd elrejtve tűzd le a tarkódnál. A végén lakkozd. 

3. Copfozd össze a hajadat úgy, hogy ne húzd át a hajadat teljesen. Így alul a hajvégek ki fognak lógni. A hurkot tűzd le a fejtetÅ‘dön, a kilógó hajvégeket pedig húzd szét úgy, hogy körkörösen körbevegyék a horkolt részt, és azokat tűzögesd le. 

4. Fogd meg hátul tarkóban a hajadat, és copfozd össze. Csavard meg többször, majd tekerd kontyba, és tűzd le a véget és a széleit körkörösen. Végezetül lazíts rajta egy kicsit. 

5. Alulról fölfelé csavarva húzd fel a copfot a fejed tetejére, majd legfelül, ahogy visszahajlik a hajad, tűzd le, és a sodrás mentén is függÅ‘legesen, hogy ne tudjon szétesni. Ez a frizura csak hosszú hajból szép, mert a rövid hajnál nem marad elég hossz a lófarokhoz. 

6. Tarkóban fogd össze a hajat, majd a copfot szedd kétfelé. Külön-külön sodord meg jó erÅ‘sen, és utána a tincset feltolva a tarkódhoz, rögzítsd.

 

Ha esetleg nem tetszettek, ezen a képen találhatsz ihletet:

5.

Étkezési zavart okozhat a Facebook Azok a nÅ‘i hallgatók, akik sok idÅ‘t töltenek a közösségi hálón, fokozottabban figyelnek a testükre.

Óriási hangsúlyt fektetnek a képeikre kapott lájkok és hozzászólások számára, s eltávolítják a megjelölésüket a számukra elÅ‘nytelen fotókról. Ez a fajta fokozott testtudatosság növeli a szorongást és az étkezési zavarok kialakulásának kockázatát.

Az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban megjelent kutatáshoz 960 nÅ‘i fÅ‘iskolai hallgatót kérdeztek meg arról, mennyi idÅ‘t töltenek a Facebookon, milyen fontosnak tartják az ott kapott tetszésnyilvánításokat, illetve „kitagelik”-e magukat a képekrÅ‘l. 

„A résztvevÅ‘k több mint 95 százaléka használja a Facebookot, alkalmanként általában 20 percet töltve a közösségi portálon, ami naponta több mint egy órát jelent összesen” – nyilatkozta Dr. Pamela Keel. 

Az eredmények alapján azoknál jelentkeztek a legsúlyosabb testkép-problémák, akik a legtöbb idÅ‘t töltötték a Facebookon, és náluk a legmagasabb az étkezési zavarok kialakulásának kockázata is. Az érintettek nagyobb valószínűséggel értékelték fontosnak a lájkok és a kommentek számát, gyakran eltávolították az Å‘ket ábrázoló fotókról a megjelölést, valamint összehasonlították magukat a barátaikkal. 

„A Facebook-használat közvetlen következményeit vizsgálva kimutattuk, hogy 20 percnyi Facebook-használat már hozzájárul a súly- és alakproblémák, valamint a szorongás kialakulásához a kontrollcsoporthoz képest. Az összefüggés általánossága nagyon fontos, mivel a szorongás és a testképzavar egyaránt étkezési zavarokhoz vezethet” – jelentette ki Dr. Keel. 

„A Facebook a kortárs csoport nyomását közvetítÅ‘ fontos médium, mely széleskörű társadalmi üzenetet hordoz. A nÅ‘i külsÅ‘t elÅ‘térbe helyezÅ‘ platform egész nap szem elÅ‘tt van. Mivel az orvosok és a kutatók egyaránt szeretnék feltárni az étkezési zavarok összetett okait, mindenképpen muszáj nagyobb hangsúlyt fektetni a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatására” – tette hozzá a szakértÅ‘.

 

2014. március 9, 18:01:48

3 durva tavaszi divatbaki ♥

 

3 ruhadarab, ami csak a tökéletes alakon áll jól
Tavasszal is sokan követnek el olyan divatbakit, ami egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetÅ‘ volna.

Amikor beköszönt a jó idÅ‘, mindenki örömmel veti bele magát a tavaszi ruhák forgatagába. Ám ilyenkor sokakat megrészegít a sok virágminta és a kevesebb szükséges réteg, így hajlamosak megfeledkezni arról, hogy jó, ha a ruha nemcsak divatos, de elÅ‘nyös is. Ám ezek,csak a hibátlan alakon mutatnak jól.

Tavaszi divatbakik

A testhezálló miniruhákkal vigyázni kell, mert minden egyes apró felesleget kiemelnek, és a lábat is szem elé helyezik. Ezt csak fokozza, ha a ruha még feltűnÅ‘ színű vagy mintás is, de a feketével is ugyanez a helyzet - itt nem érvényesül annyira a slankító hatás, hogy kiküszöbölné a ruha elÅ‘nytelen szabását.

Divatbaki

A harisnya csak akkor legyen feltűnÅ‘, ha tökéletes virgácsokkal rendelkezel. Ha nem szeretnéd felhívni a lábadra a figyelmet, kerüld el a csillogó, fényes, mintás vagy élénk színű harisnyákat, továbbá a neccharisnyát is érdemes mellÅ‘znöd.

Harisnya

A tavasz elÅ‘rehaladtával meleg napokon már a rövidnadrág is elÅ‘kerülhet a szekrénybÅ‘l, ám a francia bugyi szabású forrónadrágot még akkor is gondold meg kétszer, ha valóban jó alakod van - mindegy, hogy farmer vagy más anyagból készült.

Rövidnadrág

Idén divatosak a crop-top néven futó hasvillantós pólók, azonban ez is egy kényes ruhadarab, amit csak abban az esetben ajánlunk, ha lapos hassal vagy megáldva.

 

2014. március 9, 17:55:01

Jön a fagy ○

Napközben már igazi tavasz lesz, de az éjszakákra visszatér a tél.

Vasárnap túlnyomóan derült lesz az ég, napos idÅ‘ várható, csapadék nélkül. A megélénkülÅ‘, északi, északkeleti szelet többfelé erÅ‘s széllökések kísérik. A legmagasabb hÅ‘mérséklet 14 fok körül valószínű. KésÅ‘ estére 3, 9 fok közé hűl le a levegÅ‘ – írja a met.hu. Az IdÅ‘kép.hu aktuális idÅ‘járást mutató ábráinaz egész országban ragyogó napsütés látszik.

A jövÅ‘ hét is derült, napos, száraz idÅ‘vel kezdÅ‘dik, az északkeleti szél megélénkül, elsÅ‘sorban keleten idÅ‘nként meg is erÅ‘södik. Éjszaka többfelé számíthatunk fagyra, a legalacsonyabb éjszakai hÅ‘mérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hÅ‘mérséklet 10 és 14 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elÅ‘rejelzése szerint a jövÅ‘ hét minden napján várhatók fagyos éjszakák, a hÅ‘mérséklet azonban nem csökken mínusz három fok alá.


Következő 10 bejegyzés